Σέλινον το βαρύοσμον

Eπιστημονική Oνομασία: 
Apium graveolens
Άλλα Ονόματα: 
Κερεβύζι
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: Το σέλινο είναι διετές, ιθαγενές φυτό. Έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό, ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις, φύλλα με διαιρεμένο έλασμα, οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό καθώς επίσης και στην αρωματοποιία.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Το σέλινο βρασμένο μέσα σε γάλα, λέγεται ότι διαλύει το γαλακτικό και το ουρικό οξύ, καταστρέφοντας έτσι τα άλατα που κατακάθισαν στους διάφορους ιστούς. Οι σπόροι και η ρίζα του σε αφέψημα, χρησιμοποιούνται για τους ρευματισμούς, το διαβήτη, τους κολικούς και τη λιθίαση του ουρολογικού.

Επιπλέον, είναι διουρητικοί, βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και έχουν ευεργετικά αποτελέσματα κατά της ποδάγρας και της συσσώρευσης κρυστάλλων ουρικού οξέως στις αρθρώσεις.

Το νερό της βράσης θεραπεύει τα κρυοπαγήματα, τονώνει την όρεξη, ευκολύνει την πέψη και καλυτερεύει τη λειτουργία του ουρολογικού συστήματος. Ορισμένοι μάλιστα του αποδίδουν και αφροδισιακές ιδιότητες!

Στην ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται από το 1975.

Ο χυμός από τρυφερά φύλλα δίνεται για τον πυρετό και το αφέψημα(μια κουταλιά σπόρους σε ένα φλιτζάνι νερό) ανά 2-3 φορές την ημέρα, για την αεροφαγία και τη δυσπεψία. Οι βλαστοί, ωμοί, δυναμώνουν την έκκριση των γαλακτοφόρων αδένων μετά τον τοκετό.

Το έντονο άρωμα που έχει το σέλινο οφείλεται σε αιθέριο έλαιο που δίνει στο φυτό ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες C, B1, B2 και Κ. Θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης καθώς και κατά των αρθριτικών παθήσεων.

Ιστορία: Είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια όταν Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο. Επίσης το θεωρούσαν πένθιμο φυτό γιατί στις νεκρικές τελετές οι πενθούντες φορούσαν στεφάνι από σέλινο.

Καλλιέργεια: Πολλαπλασιάζεται με σπορά σε θερμοκήπια ή ειδικά σπορεία και στη συνέχεια μεταφυτεύεται σε μικρά σακουλάκια αφού περάσουν 5-7 εβδομάδες.
Όταν το ύψος των φυταρίων φτάσει τα 20 εκατοστά περίπου τότε φυτεύονται στην τελική τους θέση.
Οι απαιτήσεις σε νερό είναι μεγάλες και το τακτικό πότισμα είναι απαραίτητο ενώ η λίπανση του εδάφους είναι αναγκαία και πρέπει να γίνεται είτε με κοπριά είτε με ειδικά λιπάσματα.

Ποικιλίες
Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου:

  • Η μία (var. rapaceum) με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς και
  • Η δεύτερη (var. dulce), η πιο κλασσική, με σαρκώδεις μεγάλους μίσχους που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.
 
Πηγές:
 

Χυμός σέλινου για αδυνάτισμα: Το Σέλινο παρέχει το σώμα σας με τις απαραίτητες βιταμίνες που συμβάλλουν στην αποτελεσματική απώλεια βάρους χωρίς κίνδυνο για την υγεία, παρέχει επίσης μόνο μια θετική επίδραση στο σώμα. ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments