Σπαράγγι (Άγριο)

Eπιστημονική Oνομασία: 
Asparagus Acutofolius
Άλλα Ονόματα: 
Αρκοαγρέλλι, Κουτσαγρέλια , Φρύγανο

Περιγραφή: Αναρριχητικό φυτό με πάρα πολλά αγκάθια. Είναι φυτό διοικό, σε άλλα σπαράγγια εμφανίζονται τα θηλυκά άνθη και σε άλλα τα αρσενικά. Αναπτύσσει πλούσιο, σαρκώδες ριζικό σύστημα. Το υπέργειο τμήμα του ξεραίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και ξαναβλασταίνει όταν αυτή ανέβει, από τους λανθάνοντες οφθαλμούς που βρί­σκονται κάτω από το έδαφος σ'ένα σχηματισμό που ονομάζεται κορόνα. Αυτές είναι και το φαγώσιμο και περιζήτητο μέρος του.
Εδωδιμότητα: Το άγριο σπαράγγι είναι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο, τρώγεται ωμό αλλά και βραστό ή σοταριστό.
Βιότοπος: Το άγριο σπαράγγι το βρίσκουμε σε δάση κωνοφόρων, ελαιώνες, λαγκάδια, πλαγιές, ανάμεσα σε πουρνάρια.
Συλλογή: Μαζεύουμε τις τρυφερές κορυφές. Κόβουμε σε 10 με 15 εκατοστά. 

Το άγριο σπαράγγι ήταν γνωστό στην Ελλάδα εδώ και 2000 χρόνια.

Θεραπευτική χρήση: Για την αϋπνία, πίνουμε 1 ποτήρι χλιαρό αφέψημα από τα λουλούδια και τον βλαστό.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι: Ενδείκνυται για αναιμίες, φυσική και διανοη­τική ατονία, ανάρρωση, έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθαρισμό νεφρών από άμμο, αρθριτισμό, υδρωπικία, ρευματισμούς, ποδά­γρα, χρόνιες βρογχίτιδες, φυματίωση, δερμάτωση, πα­χύρρευστο αίμα, ταχυκαρδίες, διαβήτη και δηλητηριά­σεις. Χρησιμοποιείται επίσης για την αϋπνία και στους πονοκεφάλους. ...περισσότερα.

Τρόποι κατανάλωσης αγρίων σπαραγγιών: Αν δεν έχουμε φάει όλα τα σπαράγγια ενώ τα μαζεύουμε και μας έχουν "περισσέψει" για το σπίτι μπορούμε να δούμε εδώ Ιδέες για ριζότο, ωμά, βραστά και ομελέτα. ...περισσότερα.
Συντήρηση των σπαραγγιών: Είναι προτιμότερο τα σπαράγγια να καταναλώνονται χλωρά τη μέρα της συλλογής τους. Mπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, στην κατάψυξη αλλά και να τα αποξηράνουμε. ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Ωφέλιμα συστατικά σε Σπαράγγι (Άγριο):

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Ασβέστιο 24.00mg
Μαγνήσιο 14.00mg
Βιταμίνη C 7.00mg
Σίδηρος 2.14mg

Πηγές:

Facebook comments