Αντιφλεγμονώδες

Φλεγμονή είναι η τοπική αντίδραση του οργανισμού σε ερεθισμό, βλάβη ή λοίμωξη (μικρόβια). Τα συμπτώματα της φλεγμονής συμπεριλαμβάνουν ερυθρότητα στη περιοχή, πρήξιμο, πόνο και αυξημένη θερμότητα. Πρόκειται για μια προσπάθεια του οργανισμού να «περιχαρακώσει» τη βλάβη και να αυξήσει την συγκέντρωση θρεπτικών συστατικών ώστε να βοηθήσει στην ταχύτερη επούλωση της. Ο πόνος δε, έχει ως στόχο την ακινητοποίηση και προστασία του πάσχοντος μέρους μέχρι πλήρους ίασης. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η φλεγμονή δεν είναι το πρόβλημα αλλά η προσπάθεια του οργανισμού να λύσει ένα πρόβλημα.
Η φλεγμονή ακολουθεί μια βλάβη. Χτυπήσαμε το χέρι μας που στη συνέχεια πονάει και είναι πρησμένο, φλεγμένει. Το πρόβλημα ήταν το χτύπημα, το πρήξιμο και ο πόνος αφορούν στην προσπάθεια του οργανισμού να διορθώσει την βλάβη που προκλήθηκε με το χτύπημα.
Οι βλάβες μπορούν να προκληθούν ξαφνικά και βίαια (οξέως) ή σταδιακά και σε σταθερή βάση (χρονίως). Αν το σώμα μας έχει όλα τα συστατικά που χρειάζεται για να επουλώσει, ολοκληρώνει τη διαδικασία και έτσι η φλεγμονή περνά. Αν όχι η διαδικασία χρονίζει και η προσπάθεια επούλωσης γίνεται πρόβλημα η ίδια.
Η κατάληξη (-ίτιδα) προστίθεται στο όνομα του οργάνου που αφορά για χαρακτηρίσει την περιοχή της φλεγμονής. Αρθρίτιδα για τις αρθρώσεις, δερματίτιδα για το δέρμα, αγγειίτιδα για τα αγγεία κ.ο.κ. Αφορά μια πληροφορία που έχει να κάνει με το σημείο της φλεγμονής και όχι με την αίτια που την προκάλεσε.

Τροφές και φλεγμονή: Η παχυσαρκία, τα καρδιολογικά νοσήματα, ο καρκίνος, η οστεοπόρωση μέχρι και η κατάθλιψη συνδέονται με το τι τρώμε.
Οι τροφές που προάγουν τη φλεγμονή περιλαμβάνουν τις επεξεργασμένες τροφές οι οποίες παρέχουν πολλές θερμίδες ενώ έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της θρεπτικής τους αξίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων τροφών είναι η ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, και το επεξεργασμένο αλάτι.
Οι επεξεργασμένες τροφές, σε αντίθεση με αυτές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και ένζυμα (χημικές ενώσεις απαραίτητες για να πραγματοποιηθούν χημικές αντιδράσεις μέσα στο σώμα μας).
Αυτές οι τροφές όταν εισέλθουν στο σώμα μας προκαλούν μεγάλες και απότομες διακυμάνσεις στα επίπεδα του ζαχάρου στο αίμα μας. Το ζάχαρο αρχικά ανεβαίνει απότομα, στη συνέχεια πέφτει απότομα, ανεβαίνει και πάλι κ.ο.κ. Αυτό προκαλεί αυξημένες εκκρίσεις ορμονών που τροφοδοτούν τη φλεγμονή και κυρίως της ινσουλίνης.
Το σώμα μας στη προσπάθεια του να κρατήσει το ζάχαρο στο αίμα στα επιθυμητά επίπεδα, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης. Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα μας έχουν συσχετισθεί με αυξημένα επίπεδα δεικτών φλεγμονής.

Αντιφλεγμονώδεις Τροφές: Ανάλογα λοιπόν με τις τροφές που τρώμε, ακόμη και εάν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας κυμαίνονται στα φυσιολογικά επίπεδα όταν είμαστε νηστικοί, μπορεί να έχουμε αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και προδιάθεση για φλεγμονή.
Ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφών είναι μια κατηγοριοποίηση των τροφών ανάλογα με την ταχύτητα που ανεβάζουν το ζάχαρο στο αίμα μας.
Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι επωφελής για την υγεία μας και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Τέτοιες τροφές είναι τα μήλα, τα πράσινα λαχανικά, το λάδι ελιάς, τα βιολογικά αυγά, τα κρίθινα παξιμάδια.
Οι μη επεξεργασμένες τροφές είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τροφές όπως αυτές που ανέφερα, αλλά και οι ωμοί ξηροί καρποί, τα ψάρια, οι σπόροι, τα μούρα όπως και βιολογικές τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση περιέχουν φυσικές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, πρωτείνες, καλά λίπη και ένζυμα τα οποία παρέχουν στο σώμα μας τις βασικές πρώτες ύλες και εξασφαλίζουν μια καλή υγεία.
Σε περιπτώσεις φλεγμονωδών νοσημάτων η συμπλήρωση της διατροφής με βιταμίνη C και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη, το άλφα λιποϊκό οξύ, η κουερσετίνη και οι φαινόλες από το πράσινο τσάι μπορούν σύμφωνα με μελέτες να βοηθήσουν σημαντικά στη μείωση της φλεγμονής.
Όταν καταναλώνετε τροφές που είναι πιο κοντά στη φυσική τους κατάσταση και ενισχύετε τους αντιοξειδωτικούς μηχανισμούς το σώμα σας βιώνει μείωση της φλεγμονής. Αυτό σημαίνει ότι νοιώθετε καλύτερα, έχετε περισσότερη ενέργεια και κάνετε ένα σημαντικό βήμα στο δρόμο για μια πιο όμορφη και υγιή ζωή.

Άλλιο το αμπελόπρασο
Allium ampeloprasum

Allium ampeloprasum: ψηλό φυτό με φύλλα στενά, οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Οι σφαιρικές ταξιανθίες του έχουν μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου.

Αρτεμισία το Αψίνθιο (Αψινθιά)

βασικό συστατικό του ποτού Αψέντι με αντιελμινθικές, αιμοστακτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιπυρετικές, αντισηπτικές και διουρητικές ιδιότητές

Βερβένα η φαρμακευτική
Βερβένα η φαρμακευτική - Verbena officinalis

Verbena officinalis: Φυτό με ύψος ως 1,5 μέτρα που συναντάται σε χέρσα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Του αποδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Εχινάκεια
Εχινάκεια

Echinacea purpurea: βότανο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπευτικές ιδιότητες στην πιπερόριζα

Βότανο, ιδανικό για την καταπολέμηση της γρίπης. Είναι επίσης διεγερτικό και βοηθάει σε περιπτώσεις ναυτίας και αναγούλας. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Βοηθάει επίσης στον πονόλαιμο, τη διάρροια, τη νευραλγία, τη ρευματοπάθεια, τους πόνους της περιόδου και τις ημικρανίες.

Θεραπευτικές ιδιότητες στις φράουλες
Φράουλες

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι ευεργετικές για την καρδιά, προλαβαίνουν τον καρκίνο και μας χαρίζουν καλή όραση. Περιέχουν σε υψηλά επίπεδα: Βιταμίνη C, φαινόλες, ιώδιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο Τζίτζιφο
Θεραπευτικές ιδιότητες στα Τζίτζιφα

Εκτός του ότι είναι θρεπτικός καρπός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και καταπραϋντικός. Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μειώνει την κατακράτηση των υγρών.

θεραπευτικές ιδιότητες στον Κουρκουμά
Κουρκουμάς σκόνη

Το κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας
Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.

Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά
Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τσάι από φύλλα, εδρόλουτρο, ποδόλουτρο, βάμμα και πάστα από τους καρπούς και τα φύλλα της ιπποκαστανιάς. Χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες, κατά του βήχα, για αρθριτικά και αιμορροΐδες.

Ιπποκαστανιά
Ιπποκαστανιά - Aesculus hippocastanum

Aesculus hippocastanum: Μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο εώς 25 μέτρα σε ύψος με κόμη σφαιρική. Τη συναντάμε στα πάρκα και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Προέρχεται και απαντάται αυτοφυής κυρίως στα Βαλκάνια.

Ιπποφαές το Ραμνόειδες
Iπποφαές το Ραμνόειδες - Hippophae rhamnoides

Hippophae rhamnoides: Το κοινό ιπποφαές έχει πυκνά, σκληρά και πολύ ακανθώδη κλαδιά. Τα φύλλα είναι ανοιχτόχρωμα αργυρο-πράσινα, λογχοειδή, μήκους 3–8 cm και πλάτους λιγότερο από 7 mm. Είναι δίοικο φυτό, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

Μαλοτήρα
Μαλοτήρα (Sideritis syriaca)

Sideritis syriaca: ποώδες φυτό ή θάμνος 10-50cm που απαντάται στα υψηλά υψόμετρα της Δυτικής Κρήτης (άνω των 900m). Το είδος είναι ενδημικό της Κρήτης και η ονομασία του syriaca

Ο κουρκουμάς
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα

Curcuma longa: ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη.

Οι ιδιότητες του λιναρόσπορου
ξανθός και καστανός λιναρόσπορος

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι η πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσίων. Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα.

Πιπερόριζα (Τζίντζερ)
Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Zingiber officinale Roscoe: Η ρίζα του φυτού είναι μπαχαρικό και βότανο που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας!

Πιστακία η Τερέβινθος
Νεαρά Τσίκουδα

Pistacia terebinthus: Δένδρο δίοικο που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα, γνωστό και ως άγρια φυστικιά. Κύριος σκοπός της καλλιέργειάς της δεν είναι τα νόστιμα και μυρωδάτα τσίκουδα αλλά η κρεμεντίνα.

Πώς να πάρετε τα περισσότερα οφέλη από τον κουρκουμά (tumeric)

Αν δείτε μια λίστα με όλους τους τρόπους βοτάνων χρησιμοποιούν κουρκούμι για να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων, θα ήταν τόσο εκτεταμένη μπορεί να το θεωρήσει απίστευτο. Πώς μπορεί να κάνει ένα χορτάρι τόσο πολά; Μπορεί να οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα του κουρκουμά να ρυθμίζει τη φλεγμονή.

Το λάδι (ελαιόλαδο)
ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.

Ύσσωπος

Ηyssopus officinalis: χαμηλός θάμνος που φθάνει τα 60 cm ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή δίχως μίσχο και τα άνθη του είναι γαλανά σκούρα με ιώδεις στήμονες. Έχει έντονη καθαρή και γλυκιά μυρωδιά με πινελιές από άρωμα μελιού.

Φτελιά
Φτελιά (Ulmus campestris)

Ulmus campestris: Δέντρο της ελληνικής χλωρίδας, γνωστό σαν φτελιός, πτελιά, βρυσσός, καραγάτσι.

Facebook comments