Αποχρεμπτικό

Αγγελική
Αγγελική (Archangelica officinalis)

Αγγελική - Archangelica officinalis: "το πιο γυναικείο φυτό"
Περιγραφή, θεραπευτικές ιδιότητες, χρήση

Αλθαία
Αλθαία Althaea officinalis

Althaea officinalis: Μαλακτικό βότανο. Τα φύλλα για το βήχα, οι ρίζες για μώλωπες και πληγές.

Αφέψημα βήχιου
Έκχυμα βήχιου

Το Βήχιο δρα ως αποχρεμπτικό, μαλακτικό, αντιβηχικό, αντικαταρροϊκό και διουρητικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για χρόνια ή οξεία βρογχίτιδα, ερεθιστικό βήχα, κοκκύτη και άσθμα.

Βαλωτή
Βαλωτή - Ballota acetabulosa

Περιγραφή: Ανήκει στην οικογένεια των Χειλιανθών (Labiatae). Είναι πολυετής πόα, αρωματική με ξυλώδη βάση και με ύψους έως 60cm Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα, χνουδωτά, απαλά και με χρώμα ελαφρά πράσινο. Τα άνθη της είναι κοκκινωπά με διάρκεια άνθησης από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο. Οι καρποί είναι μαύροι και μάλλον μικροσκοπικοί κρυμμένοι στη βάση ενός κάλυκα που μοιάζει με χωνί. Είναι ενδημικό της Ελλάδας και της Τουρκίας. Φυτρώνει κυρίως, σε σκιερά μέρη και μέσα ή στη βάση των τοίχων.

Γλυκάνισο
Γλυκάνισο (Pimpinella anisum)

Pimpinella anisum: ετήσιο ποώδες φυτό του γένους Πιμπινέλλη. Έχει χαρακτηριστικό άρωμα, σπασμολυτικές και αποχρεμπτικές ιδιότητες. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται στην αρτοποιία ως αρωματικό ή ως κύριο αρωματικό σε αλκοολούχα ποτά

Γλυκόριζα η λεία
η γλυκόριζα - Glycyrrhiza glabra

glycyrrhiza glabra: Θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Δρακοντιά
Δρακοντιά - Arum italicum Arum italicum: φιδόχορτο ή βούρβος, πολύ τοξικό φυτό για τον άνθρωπο και τα βόσκοντα ζώα. παρόλα αυτά μετά από επεξεργασία αποτελεί πηγή αμύλου με ενδιαφέρουσες θεραπευτικές δράσεις
Ερυθρελάτη
Picea excelsa

Picea excelsa: Είδος αειθαλούς ελάτου ιθαγενούς της Ευρώπης που αποκαλείται και νορβηγικό έλατο. Με ίσιο κορμό, κλαδιά σε σπόνδυλους και πυραμιδοειδή κόμη. Οι βελόνες του μοιάζουν με αυτές της ελάτης, είναι όμως πιό λεπτές με τετραγωνική τομή

Ευκάλυπτος
Ευκάλυπτος (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus globulus: Εισήχθη στην Ελλάδα από τον βοτανολόγο και λόγιο Θεόδωρο Ορφανίδη το 1862. Έχει ξερό φλοιό που μαδάει βγάζοντας μακριές ταινίες αφήνοντας τον κορμό λείο και το χρώμα του σταχτίλευκο. Καλλιεργείται κυρίως στη νότια Ελλάδα και στη Χαλκιδική και βρίσκεται σε δάση και κήπους.

Θεραπευτικές ιδιότητες στη Δρακοντιά

Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν διουρητική, εκτρωτική, αφροδισιακή και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες προκαλούν καθαρτική ενέργεια. Το εκχύλισμα του καρπού, καταστρέφει τους πολύποδες της μύτης.

Κισσός
κισσός- Hedera Helix

Hedera Helix: αναρριχώμενο αειθαλές φυτό. Το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα ανάμεσα σε άλλα φυλλοβόλα και αειθαλή δέντρα.

Κόκκινο τριφύλλι
Κόκκινο τριφύλλι - Trifolium Pratense

Trifolium Pratense: Θεραπευτικό, αρωματικό βότανο με υψηλή διατροφική αξία.

Πρίμουλα
Πρίμουλα - Primula vulgaris στο βουνό Primula vulgaris: Τα φύλλα είναι μεγάλα, λογχοειδή και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί.
Προύνος ο ακανθώδης
Προύνος ο ακανθώδης ή Τσαπουρνιά (Prunus spinosa)

Prunus spinosa ή Τσαπουρνιά: μεγάλος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εδώδιμους καρπούς και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ύσσωπος

Ηyssopus officinalis: χαμηλός θάμνος που φθάνει τα 60 cm ύψος. Τα φύλλα του είναι λογχοειδή δίχως μίσχο και τα άνθη του είναι γαλανά σκούρα με ιώδεις στήμονες. Έχει έντονη καθαρή και γλυκιά μυρωδιά με πινελιές από άρωμα μελιού.

Χρυσανθεμο

Chrysanthemum morifolium: το γνωστό καλλωπιστικό με τις θεραπευτικές ιδιότητες! Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Facebook comments