αρθριτικά

Αγαύη η αμερικανική (Αθάνατος)
Αγαύη η αμερικανική (Αθάνατος) ένα πολύ συνηθισμένο φυτό

Agave Americana: Το Φυτό Αθάνατος, Συστατικά χαρακτήρας, Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη, Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις.

Άγρια φράουλα
Άγρια φράουλα (Fragaria vesca)

Fragaria vesca: Ανθεκτικό πολυετές με ύψος πάνω από 30cm., με λευκά άνθη που αποτελούνται από 4-5 πέταλα και κίτρινο κέντρο και πράσινα φύλλα οδοντωτά.

Αγριάδα
Η αγριάδα - Cynodon dactylon

Cynodon dactylon: Πασίγνωστο ζιζάνιο κήπων, αυλών και χωραφιών με "επεκτατικές" τάσεις. Χρήσιμα μέρη είναι οι ρίζες οι οποίες συλλέγονται Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και αποξηραίνονται.

Αλόη η γνήσια
Το άνθος της Αλόης Βέρα

Aloe Vera Barbadensis Miller: μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι...

Άρκτιο
<em>Arctium Lappa</em>

Arctium Lappa: Ζιζάνιο που φτάνει και το 1,5 μέτρο σε ύψος, με μεγάλα, σκούρα πράσινα, κυματιστά φύλλα. Στρογγυλά κεφάλια σε σχήμα οωειδές που έχουν στο φλοιό τους κάτι σαν γάντζους.

Βαλεριάνα
βαλεριάνα - Valeriana officinalis

Valeriana officinalis: Το αγχολυτικό της φύσης! Επίσης χρήσιμη σε αρθρίτιδα, υπέρταση, ημικρανία, πονόδοντο και δυσμηνόρροια. Απαντάται σε υγρές περιοχές με άνθη μικρά ροζ έως λευκά ανάλογα από την ποικιλία, σε σχηματισμό ομπρέλας στην κορυφή του φυτού.

Γλιστρίδα
Άγρια γλιστρίδα

Portulaca oleracea: Μονοετές, θερμόφιλο φυτό που φυτρώνει σε καλλιεργημένα εδάφη τους θερινούς μήνες. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες ωμή ή μαγειρεμένη. Η καλλιεργημένη της μορφή είναι πιο ανοιχτόχρωμη, καθώς, και πιο ψωμομένη. Η άγρια περιέχει πάρα πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, τα οποία προστατεύουν από τον καρκίνο, την καρδιοπάθεια, την αρθρίτιδα και τους ρευματισμούς. Ανοίγει την όρεξη ενώ θεωρείται και αφροδισιακή.

Δρακοντιά
Δρακοντιά - Arum italicum Arum italicum: φιδόχορτο ή βούρβος, πολύ τοξικό φυτό για τον άνθρωπο και τα βόσκοντα ζώα. παρόλα αυτά μετά από επεξεργασία αποτελεί πηγή αμύλου με ενδιαφέρουσες θεραπευτικές δράσεις
Δυόσμος - Ηδύοσμος ο πιπερώδης
Ηδύοσμος ο πιπερώδης (Mentha piperita)

Mentha piperita: Ηδύοσμος ο πιπερώδης ο φαρμακευτικός
χρήσεις, φωτογραφίες, περιγραφή, συνταγές

θεραπευτικές ιδιότητες και εφαρμογές του Υοσκύαμου

Βότανο καταπραϋντικό, αναλγητικό και σπασμολυτικό, ενώ, όταν αυξηθεί σε δόση, γίνεται ναρκωτικό. Ακόμα, το φυτό είναι καλό φάρμακο κατά των νευραλγιών, καθώς και κατά του νευρικού βήχα και του κοκίτη.

Θεραπευτικές ιδιότητες στη Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας.

Θεραπευτικές ιδιότητες στη Δρακοντιά

Οι σαπωνίνες που περιέχει έχουν διουρητική, εκτρωτική, αφροδισιακή και σε συνδυασμό με άλλες ουσίες προκαλούν καθαρτική ενέργεια. Το εκχύλισμα του καρπού, καταστρέφει τους πολύποδες της μύτης.

Θεραπευτικές ιδιότητες στις φράουλες
Φράουλες

Οι φράουλες έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, είναι ευεργετικές για την καρδιά, προλαβαίνουν τον καρκίνο και μας χαρίζουν καλή όραση. Περιέχουν σε υψηλά επίπεδα: Βιταμίνη C, φαινόλες, ιώδιο, μαγγάνιο και μαγνήσιο.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι
Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι

Ενδείκνυται για αναιμίες, φυσική και διανοη­τική ατονία, ανάρρωση, έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθαρισμό νεφρών από άμμο, αρθριτισμό, υδρωπικία, ρευματισμούς, ποδά­γρα, χρόνιες βρογχίτιδες, φυματίωση, δερμάτωση, πα­χύρρευστο αίμα, ταχυκαρδίες, διαβήτη και δηλητηριά­σεις. Χρησιμοποιείται επίσης για την αϋπνία και στους πονοκεφάλους.

θεραπευτικές ιδιότητες στον Κουρκουμά
Κουρκουμάς σκόνη

Το κύριο συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία του προσδίδει το χαρακτηριστικό, βαθύ κίτρινο χρώμα του. Μελέτες απέδειξαν ότι η κουρκουμίνη διαθέτει αντιφλεγμονώδη δράση ανάλογη αυτής της κορτιζόνης. Προκαλεί υποχώρηση συμπτωμάτων φλεγμονής σε πειραματόζωα και ρευματοειδούς αρθρίτιδας στους ανθρώπους.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης
Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης

Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, επουλώνει τα τραύματα. Μας παρέχει μέταλλα και βιταμίνες, ενισχύει και το ανοσοποιητικό και γενικά είναι ένα υπερφάρμακο της γλάστρας μας!

Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά
Θεραπευτικές συνταγές με αγριοκαστανιά

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τσάι από φύλλα, εδρόλουτρο, ποδόλουτρο, βάμμα και πάστα από τους καρπούς και τα φύλλα της ιπποκαστανιάς. Χρήσιμο ως αντιφλεγμονώδες, κατά του βήχα, για αρθριτικά και αιμορροΐδες.

Θρούμπι
Θρούμπι (Satureja montan)

Θρούμπι (Satureja montan) Μικρός θάμνος που φυτρώνει σε ακαλλιέργητα εδάφη. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα. Φτάνει σε ύψος τα 30 με 50 εκατοστά. Ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ίξος - Γκι
Γκι - ίξος Viscum alba

Το Γκι είναι φυτό πολυετές και έχει φύλλα κιτρινοπράσινα μακρουλά και σουβλερά. Τα άνθη του είναι επιφυή, ανά 5-6 στα σημεία που διχοτομείται , στα κλαδιά. Ο καρπός του είναι ρόγα μικρή σφαιρική και λευκή. Οι καρποί είναι ζελατινώδεις και κολλάνε εύκολα παντού. Ανθίζει τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Χρησιμοποιείται για: Άγχος, Υπέρταση, αρθριτικά, ημικρανία, καρκίνος (πρόληψη)

Κερασιά
Μικρή αγριοκερασιά τον Νοέμβρη

Prunus cerasus: Φυλοβόλλο δέντρο. Ανθίζει από Απρίλιο έως το Μάιο, καρποφορεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Χρήσιμα τα φύλλα, η φλούδα, το δάκρυ του κορμού (κόμμι), οι καρποί, τα κοτσάνια και τα κουκούτσια τους. Το όνομα του πρόερχεται από την περίοχη Κερασούντα από οπού και κατάγεται.

Κερασοθεραπεία
Κερασοθεραπεία

Διαρκεί από 3-5 μέρες στις οποίες τρεφόμαστε μόνο με κεράσια, έτσι αποβάλλονται οι τοξίνες του οργανισμού και βελτιώνεται η ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου.

λεύκα (γένος)
P. tremuloides (Λεύκη η τρεμοφυλλοειδής)

Περιγραφή: φυλλοβόλο δένδρο, με ωοειδή φύλλα και λευκό κορμό που αναπτύσσει μεγάλο ύψος, μέχρι 50 μέτρα. Τα άνθη της σχηματίζουν κρεμαστές ταξιανθίες ιούλων και οι καρποί τους καλύπτονται από λευκό χνούδι. Ανήκουν στην οικογένεια των ιτεϊδών ή σαλακιδών. Οι λεύκες αναπτύσσονται σε εδαφή με μεγάλη υγραδία, όπως για παράδειγμα οι όχθες των ποταμών.

Λεύκη η μέλαινα
Λεύκη η μέλαινα (Populus nigra)

Populus nigra: Φυλλοβόλο δέντρο φθάνει τα 30 μ. ύψος και 20 μ. διάμετρο. Φτάνει στην ωριμότητα στα 100 χρόνια και μετά παρακμάζει. Βρίσκεται σε νωπά εδάφη μέσα σε δάση και παράπλευρα ρευμάτων. Τα φύλλα του έχουν τριγωνικό ή ρομβοειδές σχήμα, με οδοντωτές παρυφές.

Μαϊντανός
Μαϊντανός (Petroselinum crispum)

Petroselinum crispum: Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Ο κουρκουμάς
Κουρκουμάς ή κιτρινόριζα

Curcuma longa: ριζωματοειδές πολυετές φυτό, προέρχεται από την τροπική Νότιο Ασία. Κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη.

Οι ιδιότητες του λιναρόσπορου
ξανθός και καστανός λιναρόσπορος

Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι η πλούσιες φυσικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων και αντιοξειδωτικών ουσίων. Η λαϊκή ιατρική, η οποία ανέδειξε πρώτη ως ένα βαθμό τις φαρμακευτικές ιδιότητες του λιναρόσπορου, σήμερα ενισχύεται από τη σύγχρονη ιατρική, καθώς και από τη διατροφική έρευνα και αναδεικνύεται ο λιναρόσπορος και τα προϊόντα του ως πολύτιμα διατροφικά-φαρμακευτικά προϊόντα.

Πελαργόνιο το βαρύοσμο (Αρμπαρόριζα)
Η αμπαρόριζα την άνοιξη πριν ανθίσει

Pelargonium graveolens: Αμπερόριζα ή μοσχομολόχα. Πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα που απελευθερώνεται από τα φύλλα της.

Πολύκομπος
Πολύκομπος σε καλαμιές τον Αύγουστο

Polygonum vulgarel: Μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει παντού, κυρίως σε θερισμένο στάρι.

Πρίμουλα
Πρίμουλα - Primula vulgaris στο βουνό Primula vulgaris: Τα φύλλα είναι μεγάλα, λογχοειδή και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί.
Ρίγανη
Ρίγανη (Origanum vulgare)

Περιγραφή: Αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών. Η ονομασία ορίγανος προέρχεται από τις λέξεις Όρος και Γάνος (λαμπρότητα, κάλλος, ευφροσύνη). Σημαίνει δηλαδή «αυτό που λάμπει στα βουνά».

Σέλινον το βαρύοσμον
Σέλινον το βαρύοσμον - Apium graveolens

Apium graveolens: διετές, ιθαγενές, αρωματικό φυτό. με σκληρό βλαστό, ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις. Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και οι Κινέζοι για φάρμακο...Υπάρχουν 2 βασικές ποικιλίες σέλινου

Σπαράγγι (Άγριο)
Άγριο σπαράγγι (Asparagus Acutofolius) Asparagus Acutofolius: Οβριά ή φρύγανο, ένα φυτό που μας προσφέρει την άνοιξη τις πολύ θρεπτικές κορυφές του. Το βρίσκουμε σε δασάκια, σε λαγκάδια και σε ελαιώνες. Μας προσφέρει βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Υοσκύαμος
Υοσκύαμος - Hyoscyamus niger

Hyoscyamus niger: Το στέλεχος του είναι όρθιο, εύρωστο, βελούδινο στην όψη, κυλινδρικό, με ύψος 40-120 εκ. Φυτό πολύτιμο αλλά και επικίνδυνο εξαιτίας της δραστικότητάς του.

Φλαμουριά

Tilia platyphyllos: φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους με καρδιόμορφα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα καλό ηρεμιστικό που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Φραξός
Φραξός - Fraxus ornus

Fraxus ornus: Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που έχει φλοιό τεφρομελανό, ρογμώδη

Χρήσεις λαδιού καγιέν
Χρήσεις λαδιού καγιέν

Το καγιέν, ενεργεί ως αντι-ερεθιστικό και το λάδι ως μαλακτικό, δουλεύει πηγαίνοντας βαθειά στον ιστό για να ανακουφίσει τον πόνο, τη φλεγμονή και τη μόλυνση.
Επίσης για: δυσκαμψία στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς, για προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα, η οσφυαλγία...

Facebook comments