Διαβήτης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μεταβολική ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης, είτε ως αποτέλεσμα ελαττωμένης έκκρισης ινσουλίνης είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Οι κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη είναι ο διαβήτης τύπου 1, ο διαβήτης τύπου 2 και ο διαβήτης της κύησης. Ο σακχαρώδης διαβήτης έχει χρόνια πορεία και μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών επιπλοκών όπως καρδιαγγειακή νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, βλάβες του αμφιβληστροειδούς, βλάβες των νεύρων, στυτική δυσλειτουργία κ.ά. Πρωτεύοντα ρόλο στη θεραπεία του σακχαρώδους διαβήτη παίζει η χορήγηση ινσουλίνης.

Αγουρέλαιο
Αγουρέλαιο

Το Αγουρέλαιο παράγεται από άγουρες ελιές και έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μεγάλη διατροφική αξία.

Αγριοκαρδαμούρα
αγριοκαρδαμούδα (Capsella pursa pastoris)

Capsella pursa pastoris: μικρό φαγώσιμο φυτό με λεία φύλλα και λεπτό κορμό, με άσπρα άνθη και ο καρπός του, κάψα, έχει το σχήμα καρδίας ή παλιά τουλάχιστον θύμιζε το πουντζίν του βοσκού.

Αρώνια η μελανόκαρπη

ένα φαρμακευτικό είδος με πολύτιμες ιδιότητες...

Βακκίνια
Vaccinium Myrtillus

Vaccinium Myrtillus: πολύ χαμηλό θαμνώδες φυτό το οποίο συναντάται σε βουνά με όξινο ph. Ο Καρπός του, το μύρτιλλο δίνει τροφή σε πουλιά αλλά και στις αρκούδες!

Γριφίσκη η φυλλώδης
Γριφίσκη η φυλλώδης (Grifola frondosa)

Grifola frondosa: Στην Ελλάδα συναντάτε άγριο κυρίως σε γέρικους κορμούς καστανιάς, οξιάς και δρυός. Η δομή του θυμίζει μαρούλι. Η γεύση του είναι ήπια.

Δίκταμος

ενδημικό φρύγανο της Κρήτης και αυτοφύεται πρακτικά σε όλα τα βουνά του νησιού κι όχι μόνο στη Δίκτη όπως το θέλει το όνομά του

Θεραπευτικές ιδιότητες στη μαγιά μπίρας
Θεραπευτικές ιδιότητες στη μαγιά μπίρας

Η μαγιά μπίρας θεωρείται ότι δρα ευεργετικά ως προς τον μεταβολισμό, την εντερική λειτουργία, τη μυϊκή μάζα, το νευρικό σύστημα και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας
Θεραπευτικές ιδιότητες της Τσουκνίδας

Η τσουκνίδα είναι βότανο στυπτικό, αποχρεμπτικό, τονωτικό, αντιφλεγμονώδη, αιμοστατικό, αντιαναιμικό, αντιδιαβητικό και με διουρητικές ιδιότητες.

Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος
Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος (Craterellus cornucopioides)

Craterellus cornucopioides: Όμορφο, νόστιμο, συχνό(στον βιότοπο του), με υπογλυκαιμικές ιδιότητες και εύκολο στην αναγνώριση μανιτάρι.

Λούφα
Λύφι, Σφουγγάρι της στεριάς

Luffa aegyptiaca: Φυτό υποτροπικό, ετήσιο και αναρριχώμενο. Ο καρπός της χρησιμοποιείται ως σφουγγάρι εξαιρετικής ποιότητας, γνωστό με το όνομα «λύφι» ή «λούφα»

Νερατζιά
Citrus aurantium - Νερατζιά

Citrus aurantium: καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, δέντρο ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία,
έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά.

Νεροκάρδαμο
Νεροκάρδαμο - Nasturtium officinale Nasturtium officinale: υδρόβιο, πολυετές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 60 περίπου εκατοστά, με στέλεχος έρπον, χυμώδες και λείο. Ο βλαστός είναι γωνιώδης και τα φύλλα του είναι πράσινα, λεία , έμμισχα, αντίθετα, πτερωτά με ωοειδή φυλλάρια
Πελαργόνιο το βαρύοσμο (Αρμπαρόριζα)
Η αμπαρόριζα την άνοιξη πριν ανθίσει

Pelargonium graveolens: Αμπερόριζα ή μοσχομολόχα. Πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα που απελευθερώνεται από τα φύλλα της.

Πικροράδικο
Cichorium intybus

Cichorium intybus: πολυετές, ποώδες φυτό που φθάνει το ένα μέτρο ύψος. Αντέχει στον πάγο. Ανθίζει από τον Ιούνιο ως τον Οκτώβριο, και οι σπόροι ωριμάζουν τον Οκτώβριο.

Πώς να πάρετε τα περισσότερα οφέλη από τον κουρκουμά (tumeric)

Αν δείτε μια λίστα με όλους τους τρόπους βοτάνων χρησιμοποιούν κουρκούμι για να βελτιώσουν την υγεία των ανθρώπων, θα ήταν τόσο εκτεταμένη μπορεί να το θεωρήσει απίστευτο. Πώς μπορεί να κάνει ένα χορτάρι τόσο πολά; Μπορεί να οφείλεται στην απίστευτη ικανότητα του κουρκουμά να ρυθμίζει τη φλεγμονή.

Ροδιά
Ροδιά - Punica granatum

Punica granatum: Φυλλοβόλο, μικρό δέντρο, με μεγάλα μονήρη άνθη, Είναι ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό.

Στέβια
Στέβια (Stevia Rebaudiana)

Stevia Rebaudiana: είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη.
Έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη.

Τσάι αμπαρόριζας

Η αμρπαρόριζα γίνεται τσάι (άνθη και φύλλα ως έγχυμα), μάλιστα τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερένταση, πέτρα των νεφρών και διαβήτη.

Φραγκοστάφυλο

μικρός θυσανώδης θάμνος εύκολης καλλιέργειας, ανθεκτικός στο κρύο, που ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών.

Facebook comments