καρκίνος (αντιμετώπιση)

Η θεραπεία του καρκίνου δεν αποτελεί ακόμα πραγματικότητα για πάρα πολλούς ασθενείς, και αυτό κυρίως στους περιορισμούς της χημειοθεραπείας (π.χ. αντίσταση στα φάρμακα, τοξικότητα). Εκτός από το πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα μέσα στις συνθετικές, χημικές συλλογές, κάποια φυσικά προϊόντα παρουσιάζονται ως εναλλακτικές λύσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη φαρμάκων.

«Αντιμετωπίζοντας τον καρκίνο με βότανα». Είναι κάτι που δεν αφορά μόνο τους σαμάνους και τους μάγους των φυλών. Κάθε άλλο, πολλές από τις χημειοθεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα αποτελούνται από φυσικά προϊόντα ή έχουν αναπτυχθεί στη βάση φυσικών ουσιών.

Σ' αυτή τη σελίδα θα βρείτε τα βότανα για τα οποία υπάρχουν αναφορές από την αρχαιότητα ως τώρα ότι καταπολεμούν τον καρκίνο.

Άγρια Αγκινάρα
Άγρια Αγκινάρα (φύλλα)

Άγρια Αγκινάρα - Cynara cardunculus: Ένα θαυμάσιο έδεσμα που μας προσφέρει η φύση με θεραπευτικές ιδιότητες

Αγροκύβη η κυλινδρική
Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea)

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Αμπέλι
Αμπέλι

Vitis Vinifera: Το αμπέλι είναι πολυετές φυτό και αναπτύσσεται γρήγορα. Ο κορμός του έχει πολλαπλές διακλαδώσεις και αρκετούς βραχίονες και βλαστάρια.

Αρώνια η μελανόκαρπη

ένα φαρμακευτικό είδος με πολύτιμες ιδιότητες...

Βερικοκιά
Βερικοκιά

Prunus armeniaca: Η βερικοκιά είναι οπωροφόρο, μακρόβιο, φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος της οικογένειας των Ροδοειδών. Στην Κύπρο το δέντρο είναι γνωστό ως χρυσομηλιά.

Γανόδερμα
Γανόδερμα (Ganoderma resinaceum)

Ganoderma lucidum: Συναντάτε συχνά σε δάση βελανιδιάς, αριάς και άλλων πλατύφυλλων την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Γριφίσκη η φυλλώδης
Γριφίσκη η φυλλώδης (Grifola frondosa)

Grifola frondosa: Στην Ελλάδα συναντάτε άγριο κυρίως σε γέρικους κορμούς καστανιάς, οξιάς και δρυός. Η δομή του θυμίζει μαρούλι. Η γεύση του είναι ήπια.

Ελαιόδεντρο
Ελιά - olea

Olea: δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, σχηματίζουν ταξιανθία βότρυος και εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Γανοδέρματος
Σκόνη γανοδέρματος

Το γανόδερμα έχει αρκετές θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, άλλωστε δεν είχε ονομαστεί άδικα το μανιτάρι της αειζωήας

Ιπποφαές το Ραμνόειδες
Iπποφαές το Ραμνόειδες - Hippophae rhamnoides

Hippophae rhamnoides: Το κοινό ιπποφαές έχει πυκνά, σκληρά και πολύ ακανθώδη κλαδιά. Τα φύλλα είναι ανοιχτόχρωμα αργυρο-πράσινα, λογχοειδή, μήκους 3–8 cm και πλάτους λιγότερο από 7 mm. Είναι δίοικο φυτό, με ξεχωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά.

Ίταμος
Ο Ίταμος (Τaxus baccata) στο φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο

Το λεγόμενο δέντρο του Θανάτου, Τaxus baccata που θεραπεύει τον καρκίνο... Αειθαλές δέντρο ύψους 10 μέτρων, ιθαγενές της Ευρώπης και της Ασίας. Συναντάται αυτοφυές στη χώρα μας, σε μεγάλο υψόμετρο, συνήθως σε δάσος έλατου ή οξιάς.

Κοπρίνος ο κομήτης
Κοπρίνος ο κομήτης (Coprinus comatus)

Coprinus comatus: Συχνά αναπτύσσετε σε γρασίδι, χαλίκι κατά μήκος δρόμων και των περιοχών με κοπριά. Αρχικά εμφανίζεται ως λευκή ρουκέτα που ξεπετάγεται από το έδαφος.

Κρόκος
Crocus:Οι κρόκοι είναι από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Ανθίζουν σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, αρχίζοντας το φθινόπωρο από τα νότια και τα χαμηλά για να συνεχίσουν χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι στα ψηλά βουνά και την ορεινή ζώνη.
Λάδανο
Λαδανιά (Cistus Creticus)

Cistus Creticus: Ένα φυτό με πολύτιμη ρητίνη που το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Ποώδες, θάμνος με 30 - 50 εκατοστά ύψος. Το άνθος του με 5 μοβ, πάντα τσαλακωμένα πέταλα.

Λεμονιά
Λεμονιά

Citrus limon: Δέντρο με ως 6 μέτρα ύψος, αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα.

Λεντινούλα (Σιτάκε)
Το σιτάκε στη φύση (Ασία)

Shiitake - Lentinula edodes: Εδώδιμο θεραπευτικό μανιτάρι που καλλιεργείται εδώ και αιώνες.

Μέλι και κανέλλα

Η επιστήμη σήμερα λέει ότι ακόμη και αν το μέλι είναι γλυκό, εάν λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτή δεν βλάπτει διαβητικούς ασθενείς. Το Weekly World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έδωσε τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλλα όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων των δυτικών χωρών.

Μουσμουλιά
Eriobotrya japonica - Μουσμουλιά

Eriobotrya japonica: φυτό που ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών. Η μουσμουλιά είναι δέντρο αειθαλές, ιθαγενές της Κίνας και Ιαπωνίας.

Νεροκάρδαμο
Νεροκάρδαμο - Nasturtium officinale Nasturtium officinale: υδρόβιο, πολυετές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 60 περίπου εκατοστά, με στέλεχος έρπον, χυμώδες και λείο. Ο βλαστός είναι γωνιώδης και τα φύλλα του είναι πράσινα, λεία , έμμισχα, αντίθετα, πτερωτά με ωοειδή φυλλάρια
πικρή γεύση
πικρή γεύση

Η δράση των πικρών φυτών είναι πεπτική (στομαχική, ορεκτική), διουρητική και τονωτική. Ορισμένα πικρά φυτά επίσης επιδρούν στο ήπαρ ενεργοποιώντας την έκκριση χολής (χολεραιτική ενέργεια) και τη ροή (χολαγωγή).

Πλευρώτους οστρεώδης
Πλευρότους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus) Pleurotus ostreatus: Μανιτάρια με πλούσια σάρκα και ντελικάτο άρωμα. Πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα, ενώ είναι και πλούσια πηγή βιταμινών. Καρποφορεί κατά συστάδες και ομάδες σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου.
Πλευρώτους του Ερυγγίου
Πλευρώτους του ερυγγίου (Pleurotus eryngii)

Pleurotus eryngii: Καρποφορεί στις ρίζες του φυτού Ερυγγίου, νόστιμο και θρεπτικό μανιτάρι. Τα καρποσώματα είναι σχετικά μεγάλα με κυρτό ή χωνιόμορφο καπέλο σε αποχρώσεις του γκρι και του καφέ

Ροδιά
Ροδιά - Punica granatum

Punica granatum: Φυλλοβόλο, μικρό δέντρο, με μεγάλα μονήρη άνθη, Είναι ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό.

Σόδα μαγειρική
Σόδα μαγειρική

Σόδα η μαγειρική ή διττανθρακική με χημικό τύπο NaHCO3 και εμφάνιση λεπτής σκόνης, ως πρόσθετο τροφίμων με κωδικό Ε500. Μια σκόνη με άπειρες χρήσεις ...

Τα φύλλα της ελιάς

Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:

Το πράσινο τσάι
Πράσινο τσάι

Θεραπευτικές ιδιότητες:  Πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Φλογίσκη η βελουδόποδη (Φλαμουλίνα)
Φλογίσκη η βελουδόποδη (Flammulina velutipes )

Flammulina velutipes: Μικρού μεγέθους μανιτάρι που καρποφορεί κατά ομάδες σε ξύλο δρυός, ιτιάς, σκλήθρου, λεύκας και οξιάς

Φύλλα ελιάς αφέψημα

Υλικά:

  • φύλλα ελιάς
  • Νερό

Εκτέλεση:
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C . Για ένα ποτήρι αφέψημα 4-5 αποξυραμμένα φύλλα ελίας και να βράζουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά.

Πίνουμε 2 φορές την μέρα για 6 μήνες. Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες 

Facebook comments