ολιγουρία

Ολιγουρία είναι ο ιατρικός όρος για μια πάθηση κατά την οποία μια ασυνήθιστα μικρή ποσότητα ούρων παράγεται από το σώμα. Η νευρική ανεπάρκεια εκδηλώνεται με απότομη ολιγουρία (ούρα λιγότερα από 500 mL το 24ωρο).

Παραθέτουμε κάποια βότανα που έχουν διουρητική δράση. Προσοχή! αν εμφανίσατε απότομα συμπτώματα ολιγουρίας συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό!

Αγριάδα
Η αγριάδα - Cynodon dactylon

Cynodon dactylon: Πασίγνωστο ζιζάνιο κήπων, αυλών και χωραφιών με "επεκτατικές" τάσεις. Χρήσιμα μέρη είναι οι ρίζες οι οποίες συλλέγονται Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και αποξηραίνονται.

Άλλιο το αμπελόπρασο
Allium ampeloprasum

Allium ampeloprasum: ψηλό φυτό με φύλλα στενά, οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Οι σφαιρικές ταξιανθίες του έχουν μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου.

Αντρούκλιαστος

φυτό που φυτρώνει σε παράκτια, αμμώδη και άνυδρα εδάφη

Ασπερούλα η εύοσμη

Asperula odorata: θεωρείται σπασμολυτική, χολαγωγή, διουρητική και είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Κάποιες από τις πολύτιμες δραστικές ουσίες τις είναι ιριδοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, ανθρακινόνες και φλαβονοειδή

Βασιλικός
Σγουρός βασιλικός

Ocimum basilicum: Από τα πιο κοινά οικιακά φυτά στην χώρα μας. Ετήσιο, αρωματικό, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών

Βερβένα η φαρμακευτική
Βερβένα η φαρμακευτική - Verbena officinalis

Verbena officinalis: Φυτό με ύψος ως 1,5 μέτρα που συναντάται σε χέρσα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Του αποδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Βρούβα
Βρούβες ανθισμένες

mostaza blanca: 6 βρώσιμα είδη της οικογένειας των σταυρανθών, εύκολα στην αναγνώριση και νόστιμα.

Διουρητικό αφέψημα κερασιάς

Βράζετε 100γρ. κοτσάνια (ήδη μουσκεμένα σε νερό για 12 ώρες) σε 1 λίτρο νερό για 10 λεπτά.
Πίνω με άδειο στομάχι το πρωί.

Ηρύγγιο το πεδινό
Ηρύγγιο το πεδινό - Eryngium campestre

Eryngium campestre: Πολυετές αγκαθωτό, θεραπευτικό φυτό με ύψος από 30 ως 60 εκατοστά, με γογγυλώδη, χοντρή και φαγώσιμη ρίζα.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι
Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι

Ενδείκνυται για αναιμίες, φυσική και διανοη­τική ατονία, ανάρρωση, έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθαρισμό νεφρών από άμμο, αρθριτισμό, υδρωπικία, ρευματισμούς, ποδά­γρα, χρόνιες βρογχίτιδες, φυματίωση, δερμάτωση, πα­χύρρευστο αίμα, ταχυκαρδίες, διαβήτη και δηλητηριά­σεις. Χρησιμοποιείται επίσης για την αϋπνία και στους πονοκεφάλους.

καλαμπόκι

Στη Λατινική Αμερική το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ως βάση ενός είδος ζύμης από την οποία παρασκευάζονται οι «τορτίγιας», επίπεδες πίτες που αντικαθιστούν το ψωμί.
Στη διατροφή επίσης χρησιμοποιείται και το λάδι του καλαμποκιού, το γνωστό αραβοσιτέλαιο. Οι κόκκοι του καλαμποκιού, με κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να γίνουν και αλκοόλη βιομηχανικής χρήσης.
Όμως χρήσιμα είναι και τα μη φαγώσιμα μέρη

Κανέλλα

Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό που παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμο. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση τροφίμων. Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας και έντονο άρωμα.

Παράγεται από διάφορα είδη φυτών του γένους Κιννάμωμο:    Κιννάμωμο το γνήσιο (Cinnamomum verum) ή αλλιώς Κιννάμωμο το κεϋλανικό (Cinnamomum zeylanicum)

Κάρδαμο

Στις Αραβικές χώρες το βάζουν στον καφέ για να πετύχουν καλύτερη γεύση και σα σύμβολο φιλικής διάθεσης. Οι σπόροι μασιούνται για να δροσίσουν την αναπνοή και σε κάποιες τελετές της Τάντρα, το χρησιμοποιούν για να συμβολίσουν το γιόνι- τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Κρίταμο
Το κρίταμο (Crithmum maritimum)

Crithmum maritimum: φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη.

Λουίζα
Η Λουίζα το Φθινόπωρο

Lippia citriodora: Θάμνος ύψους 1 μ. με φύλλα οδοντωτά ή λειόχειλα. Κατάγεται από την Ινδία και καλλιεργείται ως αρωματικό-φαρμακευτικό και ως καλλωπιστικό φυτό.
Συνίσταται για: Αδυνάτισμα, αντιπυρετικό, δυσπεψία, κακοσμία του στόματος, ολιγουρία, τόνωση.

Μαϊντανός
Μαϊντανός (Petroselinum crispum)

Petroselinum crispum: Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Νεροκάρδαμο
Νεροκάρδαμο - Nasturtium officinale Nasturtium officinale: υδρόβιο, πολυετές φυτό το οποίο φτάνει σε ύψος τα 60 περίπου εκατοστά, με στέλεχος έρπον, χυμώδες και λείο. Ο βλαστός είναι γωνιώδης και τα φύλλα του είναι πράσινα, λεία , έμμισχα, αντίθετα, πτερωτά με ωοειδή φυλλάρια
πεντάνευρο το λογχοειδές
πεντάνευρο το λογχοειδές (Plantago lanceolata)

Plantago lanceolata: Το πεντάνευρο είναι ένα κοινό αγριόχορτο που ανθίζει την άνοιξη και έχει πάρει το όνομά του από τις πέντε νευρώσεις των φύλλων του. Υπάρχουν αρκετά είδη πεντάνευρου που αποτελούν μια μικρή οικογένεια, στην οποία ανήκει ο λιθόσπαστος και το ψίλλιον.

Πετασίτης
Πετασίτης - Petasites hybridus Petasites hybridus: Φυτό που συναντάται γύρω από ποτάμια και υδροβιότοπους. Χαρακτηριστικό του είναι τα τεράστια καρδιόσχημα φύλλα του που μοιάζουν πολύ με τα φύλλα της κολοκυθιάς ή του ρούμπερπ.
σκορπιδόχορτο
Asplenium ceterach L Asplenium ceterach L: Είδος μικρής φτέρης με φύλλα που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Τα φύλλα αυτά είναι λογχοειδή με βαθειούς λοβούς στις δύο πλευρές τους.
Σπαράγγι (Άγριο)
Άγριο σπαράγγι (Asparagus Acutofolius) Asparagus Acutofolius: Οβριά ή φρύγανο, ένα φυτό που μας προσφέρει την άνοιξη τις πολύ θρεπτικές κορυφές του. Το βρίσκουμε σε δασάκια, σε λαγκάδια και σε ελαιώνες. Μας προσφέρει βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τσάι αμπαρόριζας

Η αμρπαρόριζα γίνεται τσάι (άνθη και φύλλα ως έγχυμα), μάλιστα τονώνει το νευρικό σύστημα και είναι επουλωτικό, διουρητικό και αντιδιαβητικό. Η χρήση της ενδείκνυται σε όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, υπερένταση, πέτρα των νεφρών και διαβήτη.

Φασκόμηλο
Φασκόμηλο (Salvia officinalis)

Salvia officinalis: Πολυετές, θαμνώδες με πολυάριθμα κλαδιά ύψους μέχρι μισό μέτρο βρίσκεται σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας κυρίως σε ξηρούς και πετρώδεις τόπους. Τα φύλλα του είναι επιμήκη και παχιά χρώματος λευκοπράσινου. Τα άνθη του φύονται κατά σπονδύλους, είναι χρώματος μοβ και ανθίζουν από το Μάιο ως τον Ιούνιο

Φραξός
Φραξός - Fraxus ornus

Fraxus ornus: Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που έχει φλοιό τεφρομελανό, ρογμώδη

Χαμομήλι
το χαμομήλι (Matricaria chamomilla)

Matricaria chamomilla: αρωματικό φυτό, κοινότατο στην Ελλάδα, Απαντάται σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και χερσαίους τόπους. Το ταπεινό σε εμφάνιση αλλά γίγαντας σε ιδιότητες χαμομήλι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά μας.

Facebook comments