πηγή αντιοξειδωτικών

Αγουρέλαιο
Αγουρέλαιο

Το Αγουρέλαιο παράγεται από άγουρες ελιές και έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μεγάλη διατροφική αξία.

Αγριοτριανταφυλλιά (Κυνόροδο)
Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa carniva L.)

Rosa carniva L.: Αγκαθωτός φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει έως τα 3 μέτρα ύψος. Απαντάτε σε χαράδρες, ξέφωτα ή ως φυσικός φράχτης ανάμεσα σε χωράφια. Ανθίζει την άνοιξη με άνθη λευκά ή ροζ. Τα φύλλα του είναι μικρά, λεία και πριονωτά.

Αγροκύβη η κυλινδρική
Αγροκύβη η κυλινδρική (Agrocybe cylindracea)

Agrocybe cylindracea: φαγώσιμο, μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που μοιάζει πολύ με αγαρικό, έχει πολύ ανοικτό και κυρτό καπάκι, σχεδόν επίπεδο, από 3 έως 10 εκατοστά σε διάμετρο.

Αλάτι βοτάνων

Μείγμα βοτάνων που περιέχει οξέα και όλα τα ιχνοστοιχεία, όλες τις βιταμίνες (εκτός από Β12, C ) όλα τα ακόρεστα λιπαρά οξέα και όλα τα αμινοξέα. Επίσης έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και βοηθά στην ρύθμιση της χλωρίδας του εντέρου.

Αχλαδιά (γένος)
Αχλάδια ευρωπαϊκά

Pyrus: οπωροφόρο δέντρο που καλλιεργείται δε σε όλες τις εύκρατες χώρες, πολλαπλασιάζονται με σπόρο και στη συνέχεια με εμβολιασμό. Από 4 μέχρι 7 χρόνια μετά τη φύτευση αρχίζει η ικανοποιητική απόδοση του δέντρου.

Βάτος η ιδιαία
 Σμέουρο (ή νιάουρο) γνωστό και ως Φραμπουάζ...

Rubus ideaus: Πολυετές άγριο φυτό που παράγει μικρού μεγέθους ροζ καρπούς. Έχει απλά πτεροειδή ή σύνθετα παλαμοειδή φύλλα και λευκά ή ρόδινα πενταμερή άνθη. Το όνομα τού είδους idaeus(Ιδιαίος - Ζεύς) αναφέρεται στην εμφάνισή του, στο όρος Ίδη κοντά στο Τροία στη βορειοδυτική Τουρκία.

Γκίγκο το δίλοβο
Γκίγκο το δίλοβο (Ginkgo biloba)

Ginkgo biloba: Γυμνόσπερμο, πανάρχαιο φυτό. Είναι ο μοναδικός ζωντανός κρίκος ανάμεσα στις φτέρες και τα κωνοφόρα με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Δενδρολίβανο
Δενρολίβανο (Rosmarinus officinalis)

Rosmarinus officinalis: Φυτό θαμνώδες πολυετές, με ύψος που δε ξεπερνά τα 2 μέτρα, φρυγανώδες και αειθαλές. Τα φύλλα του είναι πυκνά, άμισχα, γραμμωτά σαν βελόνες έλατου.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (MUFA) καθώς και πληθώρα βιοδραστικών συστατικών. Από αυτά, φαινολικά συστατικά είναι τα εκτενέστερα μελετημένα.

Η σοκολάτα ως υπερτροφή
Chocolat

Όταν ακούει κάποιος το επιστημονικό του όνομα δεν μπορεί να φανταστεί τη γευστική ευχαρίστηση που μπορεί να προσφέρει. Το «Theobroma cacao», ή κοινώς κακαόδεντρο, του οποίου το σημαντικότερο παράγωγο, η σοκολάτα, μας «απογειώνει», αποτελεί στις μέρες μας το δημοφιλέστερο τρόφιμο στις γυναίκες και το δεύτερο πιο δημοφιλές στους άνδρες.

Θεραπευτικές ιδιότητες στην πιπερόριζα

Βότανο, ιδανικό για την καταπολέμηση της γρίπης. Είναι επίσης διεγερτικό και βοηθάει σε περιπτώσεις ναυτίας και αναγούλας. Είναι εξαιρετικό για γαστρικά προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Βοηθάει επίσης στον πονόλαιμο, τη διάρροια, τη νευραλγία, τη ρευματοπάθεια, τους πόνους της περιόδου και τις ημικρανίες.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο Γκίνγκο

Στο σύγχρονη βοτανοθεραπεια το Γκινγκο χρησιμοποιείται από τους θεραπευτές για την αντιμετώπιση αρκετών ασθενειών και όχι άδικα. Μία από τις σημαντικότερες ιδιότητες του Γκινγκο είναι πως βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος σε ολόκληρο το σώμα και βοηθάει σημαντικά στην οξυγόνωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτή η πολύ σημαντική δράση έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι
Θεραπευτικές ιδιότητες στο σπαράγγι

Ενδείκνυται για αναιμίες, φυσική και διανοη­τική ατονία, ανάρρωση, έλλειψη μεταλλικών στοιχείων, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, καθαρισμό νεφρών από άμμο, αρθριτισμό, υδρωπικία, ρευματισμούς, ποδά­γρα, χρόνιες βρογχίτιδες, φυματίωση, δερμάτωση, πα­χύρρευστο αίμα, ταχυκαρδίες, διαβήτη και δηλητηριά­σεις. Χρησιμοποιείται επίσης για την αϋπνία και στους πονοκεφάλους.

Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι)
Κιχώριον το ακανθώδες- (Σταμναγκάθι)

Cichorium spinosumι: Το Κρητικό φυτό με ιδιότητες που τις έχουν πάρα πολλά φυτά μαζί. Έχει πολύ σγουρά φύλλα που θυμίζουν λάμα πριονιού. Το σταμναγκάθι φυτρώνει κυρίως στην Κρήτη και σε μερικές άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κόλιανδρο
Κόλιανδρος (Coriandrum sativum) - Το φύλλο

Coriandrum sativum: ενδημικό της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «κοριός», λόγω της δυσάρεστης οσμής του καρπού του.

κομπούχα
Kombucha - κομπούχα

Kombucha: Γνωρίστε το κομπούχα. Ένα δροσιστικό, ευεργετικό και πανεύκολο στην παρασκευή αναψυκτικό.

Κρανιά
Η Κρανιά (Cornus mas)

Cornus mas: Φυλλοβόλο δέντρο- θάμνος που ανήκει στα αγγειόσπερμα. Με κίτρινα άνθη, κόκκινους, ξινούς και βιταμινούχους καρπούς.

Μάτε ρόφημα

Ρόφημα Νότιο-αμερικάνικο με έντονη γεύση, και θυμίζει μίγμα πράσινου τσαγιού και καφέ με υπαινιγμούς από καπνό και βελανιδιά.
Τονωτικό σαν τον καφέ, με αρκετές ευεργετικές για την υγεία ιδιότητες.

Πιπερόριζα (Τζίντζερ)
Πιπερόριζα (Τζίντζερ)

Zingiber officinale Roscoe: Η ρίζα του φυτού είναι μπαχαρικό και βότανο που δεν πρέπει να λείπει από την κουζίνα μας!

Προύνος ο ακανθώδης
Προύνος ο ακανθώδης ή Τσαπουρνιά (Prunus spinosa)

Prunus spinosa ή Τσαπουρνιά: μεγάλος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εδώδιμους καρπούς και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ρίγανη
Ρίγανη (Origanum vulgare)

Περιγραφή: Αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών. Η ονομασία ορίγανος προέρχεται από τις λέξεις Όρος και Γάνος (λαμπρότητα, κάλλος, ευφροσύνη). Σημαίνει δηλαδή «αυτό που λάμπει στα βουνά».

Ροδιά
Ροδιά - Punica granatum

Punica granatum: Φυλλοβόλο, μικρό δέντρο, με μεγάλα μονήρη άνθη, Είναι ανθεκτικός θάμνος. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε ξηρά, σκληρά και χαλικώδη εδάφη. Αντέχει ακόμη και πότισμα με υφάλμυρο νερό.

Σκόρδο (Άλλιον το ήμερον)
Σκόρδο (Άλλιον το ήμερον)

Allium sativum: Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο με καταγωγή από την Ασία. Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Σπαράγγι (Άγριο)
Άγριο σπαράγγι (Asparagus Acutofolius) Asparagus Acutofolius: Οβριά ή φρύγανο, ένα φυτό που μας προσφέρει την άνοιξη τις πολύ θρεπτικές κορυφές του. Το βρίσκουμε σε δασάκια, σε λαγκάδια και σε ελαιώνες. Μας προσφέρει βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τα φύλλα της ελιάς

Στα φύλλα της ελιάς περιέχονται αρκετές φαινολικές ενώσεις, σημαντικότερες εκ των οποίων είναι η ελαιοευρωπαΐνη και η υδροξυτυροσόλη. Οι ιδιότητες των φύλλων ελιάς, έχουν αποδοθεί κυρίως σε αυτές τις 2 ουσίες.

Τα οφέλη από την κατανάλωση φύλλων ελιάς (χυμού, αψεθήματος, ελαιόλαδου), συνοπτικά αναφέρονται ως εξής:

Τα Φύτρα
διάφορα φύτρα έτοιμα προς βρόση

Τα φύτρα είναι ένας σπουδαίος τρόπος για την απόκτηση βασικών βιταμινών. Ανάλογα με το βάρος τους, οι φυτρωμένοι σπόροι είναι η πιο θρεπτική και αποδοτική - από πλευράς χώρου και βάρους - τροφή.

Το λάδι (ελαιόλαδο)
ελαιόλαδο

Ελαιόλαδο (ή απλώς λάδι) ονομάζεται στα Ελληνικά το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς.

Το πράσινο τσάι
Πράσινο τσάι

Θεραπευτικές ιδιότητες:  Πλούσιο σε πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες). Tα αντιοξειδωτικά είναι φυσικά συστατικά που συμβάλλουν στην καταπολέμηση των βλαβερών για τον οργανισμό ελευθέρων ριζών οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν ασθένειες, όπως ο καρκίνος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αν και είναι γνωστό από αιώνες ότι το πράσινο τσάι κάνει καλό στην υγεία, μόνο πρόσφατα οι θεραπευτικές του ιδιότητες διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Φτιάξτε κομπούχα
Φτιάξτε κομπούχα

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι σας το ευεργετικό ρόφημα κομπούχα (kombucha). Ρόφημα δροσιστικό, κατάλληλο για καλοκαίρι! Πρόκειται για ένα ζυμομύκητα που αναπτύσσεται σε διάλυμα τσαγιού και ζάχαρης με τη βοήθεια «μαγιάς» Μέσω της ζύμωσης του μύκητα απελευθερώνονται πολλές θρεπτικές ουσίες, μεταξύ των οποίων, προβιοτικά στοιχεία που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην εξισορρόπηση της λειτουργίας του ήπατος.

Φύλλα ελιάς αφέψημα

Υλικά:

  • φύλλα ελιάς
  • Νερό

Εκτέλεση:
Γίνεται αποξήρανση των φύλλων ελιάς στον ήλιο ή σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 65 C . Για ένα ποτήρι αφέψημα 4-5 αποξυραμμένα φύλλα ελίας και να βράζουν για 15-20 λεπτά σε χαμηλή-μέτρια φωτιά.

Πίνουμε 2 φορές την μέρα για 6 μήνες. Μπορεί να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν αρκετές ασθένειες 

Facebook comments