Πιτυρίδα

Tι συμβαίνει: Κατά τη  διάρκεια της κυτταρικής ανανέωσης το τριχωτό του κεφαλιού απολεπίζεται με φυσικό τρόπο και απελευθερώνεται από τα νεκρά κύτταρα. Όταν εμφανίζεται ο Pityrosporum Ovale, ένας λιπόφιλος μύκητας, η κυτταρική ανανέωση επιταχύνεται ραγδαία, προκαλείται κνησμός και ερεθισμός. Έτσι, τα κερατινοκύτταρα δεν έχουν επαρκή χρόνο για να απομακρυνθούν, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται και να απομακρύνονται μαζικά. Τα λιπίδια στο τριχωτό της κεφαλής διαταράσσονται και έχουμε μεταβολή του μεσοκυττάριου χώρου και αφυδάτωση του δέρματος. Τέλος, το σμήγμα εκκρίνεται σε μεγάλη ποσότητα και ευνοεί τον πολλαπλασιασμό του Pityrosporum Ovale.
Παράγοντες που ευνοούν την πιτυρίδα: Η λιπαρότητα: Ενισχύει την αναπαραγωγή του υπαίτιου μικροοργανισμού. Οι υψηλές θερμοκρασίες: Στο ζεστό περιβάλλον η επιδερμίδα σου παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Το άγχος, οι ασθένειες ή οι ορμονικές αλλαγές: Και οι τρεις παράγοντες μειώνουν την αντίσταση της επιδερμίδας στη διαδικασία που επιταχύνει τη δημιουργία των κυττάρων.

Κνίδη η δίοικος (Τσουκνίδα)
Κνίδη η δίοικος (Urtica dioica)

Urtica dioica: Πολυετή πόα που φυτρώνει σχεδόν παντού. Με ύψος που φτάνει τα 50 εκατοστά και πολλές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες.

Ρίγανη
Ρίγανη (Origanum vulgare)

Περιγραφή: Αρωματικό ποώδες, πολυετές, ιθαγενές και θαμνώδες φυτό της Μεσογείου και της Κεντρικής Ασίας. Η Ελληνική ρίγανη θεωρείται η καλύτερη παγκοσμίως. Ανήκει στο γένος Ορίγανο της τάξης των λαμιωδών αγγειόσπερμων δικότυλων φυτών. Η ονομασία ορίγανος προέρχεται από τις λέξεις Όρος και Γάνος (λαμπρότητα, κάλλος, ευφροσύνη). Σημαίνει δηλαδή «αυτό που λάμπει στα βουνά».

Χρήσεις της σόδας ως καλλυντικό
Χρήσεις της σόδας ως καλλυντικό

16 τρόποι που η μαγειρική σόδα μπορεί να κάνει το θαύμα της στη φροντίδα του προσώπου, του σώματος, των μαλλιών και των δοντιών σας.

Facebook comments