πληγές

Αγριμόνιο
Το Αγριμόνιο (Agrimonia spp.)

Περιγραφή: Έχει κίτρινα άνθη, τα φύλλα του είναι οδοντωτά και χνουδωτά.  Το συναντάμε σε μέρη που υπάρχει υγρασία.

Αλόη Αρμπορέσενς
Aloe arborescens

Aloe arborescens: Θεραπευτική Αλόη με καταγωγή από την Αφρική. Μπορεί να γίνει πολύ μεγάλο φυτό.

Αλόη η γνήσια
Το άνθος της Αλόης Βέρα

Aloe Vera Barbadensis Miller: μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά ανήκει στην οικογένεια των κρίνων και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι...

Άρκτιο
<em>Arctium Lappa</em>

Arctium Lappa: Ζιζάνιο που φτάνει και το 1,5 μέτρο σε ύψος, με μεγάλα, σκούρα πράσινα, κυματιστά φύλλα. Στρογγυλά κεφάλια σε σχήμα οωειδές που έχουν στο φλοιό τους κάτι σαν γάντζους.

Βάλσαμο
Σπαθόχορτο - Hypericum perforatum Hypericum perforatum: Το βάλσαμο ή αλλιώς σπαθόχορτο, ένα από τα πιο γνωστά βότανα της χώρας μας. Φυτρώνει σχεδόν παντού σε πολλές ποικιλίες που όμως δεν διαφέρουν στα θεραπευτικά χαρακτηριστικά.
Δίανθος ο καρυόφυλλος (γαριφαλιά)
Δίανθος ο καρυόφυλλος (γαριφαλιά)

Γαριφαλιά: πολυετές, όμορφο & εύοσμο καλλωπιστικό φυτό, από τα πιο γνωστά και πιο κοινά. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης
Θεραπευτικές ιδιότητες της Αλόης

Ενισχύει την ανάπτυξη νέων κυττάρων, επουλώνει τα τραύματα. Μας παρέχει μέταλλα και βιταμίνες, ενισχύει και το ανοσοποιητικό και γενικά είναι ένα υπερφάρμακο της γλάστρας μας!

Καλέντουλα
Καλέντουλα (Calendula officinalis)

Calendula officinalis: όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην Ευρωπαϊκή ύπαιθρο. Ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων.

Κρίταμο
Το κρίταμο (Crithmum maritimum)

Crithmum maritimum: φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη.

Λυκόπερδο
Λυκόπερδο (Lycoperdon)

Πρόκειται για ένα γένος γαστερομυκήτων βασιδιομυκήτων της τάξης των λυκοπερδωδών. Τα μανιτάρια αυτά αναπτύσσονται σαπροφυτικά στο έδαφος ή σε σάπιο ξύλο και σχηματίζουν σφαιρικά ή αχλαδόμορφα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια), τα οποία μοιάζουν με φούσκες. Το εσωτερικό γόνιμο τμήμα του βασιδιοκαρπίου, δηλαδή ο σποριογόνος ιστός, ονομάζεται θρόμβος και περιβάλλεται εξωτερικά από ένα λευκωπό ή ωχρώδες περίβλημα, το περίδιο, αποτελούμενο από δύο στρώματα, το εξωπερίδιο και το ενδοπερίδιο.

Μολόχα
το φύλλο της μολόχας

Malva sylvestris: Φαγώσιμο αγριόχορτο των αγρών με μεγάλους λεπτούς μίσχους φύλλων και μεγάλα στρογγυλοειδή ή άλλες φορές παλαμοειδή φύλλα που μοιάζουν με φύλλα σφενδάμου και πλατάνου. Tο καλοκαίρι ανθίζει με άνθη ρόζ με μώβ ακτίνες.

Μπουράντζα
Μπουράντζα (Borago officinalis)

Borago officinalis: Φυτό με ύψος 60 - 100 εκατοστά. Οι Μίσχοι και τα φύλλα του είναι τριχωτά. Τα άνθη του έχουν πάντα πέντε πέταλα και έχουν μπλε χρώμα ή κάποιες φορές (σπάνια) ροζ.

Πολύκομπος
Πολύκομπος σε καλαμιές τον Αύγουστο

Polygonum vulgarel: Μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει παντού, κυρίως σε θερισμένο στάρι.

Σπαθόλαδο (Βαλσαμέλαιο)
Σπαθόλαδο στον ήλιο - το δεξί (10 ημερών) έχει αρχίσει να κοκκινίζει...

Μαζεύουμε φρέσκα άνθη βαλσαμόχορτου (σπαθόχορτου) , από τον Ιούνιο και μετά, τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο και προσθέτουμε ελαιόλαδο.
Χρήσεις για: πληγές, πρόσωπο, έλκος, κολίτιδες, χαλαρωτικό μασάζ

Χρήσεις λαδιού καγιέν
Χρήσεις λαδιού καγιέν

Το καγιέν, ενεργεί ως αντι-ερεθιστικό και το λάδι ως μαλακτικό, δουλεύει πηγαίνοντας βαθειά στον ιστό για να ανακουφίσει τον πόνο, τη φλεγμονή και τη μόλυνση.
Επίσης για: δυσκαμψία στις αρθρώσεις, τους τένοντες, τους συνδέσμους και τους μυς, για προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, η θυλακίτιδα, η οσφυαλγία...

Χρήσεις της αλόης (ωμής)
Χρήσεις της αλόης (ωμής)

Κάποιες θεραπευτικές χρήσεις της αλόης χωρίς να χρειαστεί να την επεξεργαστούμε, απλά αφαιρούμε ένα φύλλο από τη γλάστρα και το χρησιμοποιούμε.

Χρήσεις του βάμματος Καγιέν
βάμματος, βάμμα

Το Καγιέν είναι ένα ισχυρό διεγερτικό, εδώ θα αναφερθούμε σε τρόπους αντιμετώπισης επείγουσας ανάγκης με τη χρήση του βάμματος.
Αιμορραγίες, αναπνευστικά προβλήματα,

Facebook comments