ψαμμίαση (πέτρες στα νεφρά)

Η ψαμμίαση είναι ασθένεια των νεφρών, όπως και η λιθίαση. Από τα νεφρά φεύγουν μαζί με τα ούρα μικροί, λεπτοί κρύσταλλοι αλάτων ουρικών, οξαλικών ή φωσφορικών σε μεγάλη ποσότητα. Το μέγεθός τους είναι σαν ψιλή άμμος (ψάμμος στην αρχαία εξ' ου και ψαμμίαση). Αυτοί οι μικροί κόκκοι κρυστάλλων στο πέρασμά τους από το νεφρό και τον ουρητήρα προκαλούν δυνατούς πόνους (κολικούς) και ανωμαλία στην ούρηση. Όταν οι κόκκοι αυτοί ενωθούν και μεγαλώσουν τότε γίνονται λίθος και τότε έχουμε λιθίαση δηλαδή πέτρα στα νεφρά. Όσοι πάσχουν από ψαμμίαση, πρέπει ν΄ αποφεύγουν τις βαριές τροφές, το αλάτι, τα χορταρικά που αρχίζουν από σίγμα (σπανάκι, σκόρδο, σινάπι, σέσκουλα κλπ.) και αντίθετα να πίνουν πολλά υγρά, χυμούς φρούτων, ιδίως καρπούζι, σταφύλια, κεράσια, λεμόνι κλπ.

Αγριάδα
Η αγριάδα - Cynodon dactylon

Cynodon dactylon: Πασίγνωστο ζιζάνιο κήπων, αυλών και χωραφιών με "επεκτατικές" τάσεις. Χρήσιμα μέρη είναι οι ρίζες οι οποίες συλλέγονται Μάρτιο, Απρίλιο και Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και αποξηραίνονται.

Αλθαία
Αλθαία Althaea officinalis

Althaea officinalis: Μαλακτικό βότανο. Τα φύλλα για το βήχα, οι ρίζες για μώλωπες και πληγές.

Άρκτιο
<em>Arctium Lappa</em>

Arctium Lappa: Ζιζάνιο που φτάνει και το 1,5 μέτρο σε ύψος, με μεγάλα, σκούρα πράσινα, κυματιστά φύλλα. Στρογγυλά κεφάλια σε σχήμα οωειδές που έχουν στο φλοιό τους κάτι σαν γάντζους.

Γάλιο (Κολλητσίδα)
Γάλιο (Κολλητσίδα)

Galium aparine: ζιζάνιο που τυλίγεται γύρω από τους φράχτες με δενδρύλλια ή από τους θάμνους των κήπων ξεπετώντας μακριούς, κολλώδεις βλαστούς.
Οι νεαροί βλαστοί είναι από τα πρώτα ζιζάνια που βγαίνουν την άνοιξη.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο λεμόνι
Θεραπευτικές ιδιότητες στο λεμόνι

Το λεμόνι έχει αρκετές θεραπευτικές ιδιότητες καθώς με τα συστατικά του καταπολεμά: τα μικρόβια και τους ιούς, τον καρκίνο και το Parkinson. Βοηθά τα μάτια, το συκώτι και τα νεφρά. Επίσης, είναι ένας πολύ καλός φυσικός λιποδυαλίτης και βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Θεραπευτικές ιδιότητες στο Νεροκάρδαμο
νεροκάρδαμο

Το βότανο δρα ως ορεκτικό, εύπεπτικό, θερμαντικό, διουρητικό, καθαρτικό του αίματος, διεγερτικό, σιαλογόνο, αφροδισιακό, αντισκοβρουτικό και αποχρεμπτικό. Θεωρείται ευεργετικό στη σπλήνα, στα μάτια, δρα κατά του λουμπάγκο, των ρευματισμών, της ποδάγρας και του εκζέματος.

Μαϊντανός
Μαϊντανός (Petroselinum crispum)

Petroselinum crispum: Καλλιεργείται στις εύκρατες περιοχές για τα φύλλα του που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και σε διάφορες σαλάτες. Ήταν γνωστός στους αρχαίους Έλληνες που τον χρησιμοποιούσαν ως αρωματικό βότανο αλλά και ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις.

Πελαργόνιο το βαρύοσμο (Αρμπαρόριζα)
Η αμπαρόριζα την άνοιξη πριν ανθίσει

Pelargonium graveolens: Αμπερόριζα ή μοσχομολόχα. Πρόκειται για πολυετές ποώδες φυτό με τρυφερούς βλαστούς. Αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ξεχωρίζει για το πολύ δυνατό άρωμα που απελευθερώνεται από τα φύλλα της.

Πολύκομπος
Πολύκομπος σε καλαμιές τον Αύγουστο

Polygonum vulgarel: Μικρό άγριο φυτό που φυτρώνει παντού, κυρίως σε θερισμένο στάρι.

Σαπουνόχορτο
Σαπουνόχορτο - Saponaria officinalis

Η Σαπωναρία είναι πολυετής με ρίζωμα που έρπει. Το στέλεχος του φυτού φθάνει ως 50 εκ. Είναι απλό ή και διακλαδιζόμενο. Τα φύλλα του είναι μακρουλά ελλειπτικά με τρία μόνο νεύρα και ο καρπός του είναι μακρουλός (κάψα).
Ανθίζει το φυτό κατά το καλοκαίρι, με πολλά άνθη αρκετά μεγάλα, υπέρυθρα. Το συναντούμε σε αμμώδεις και άγονους τόπους.

Χρήσεις:

σκορπιδόχορτο
Asplenium ceterach L Asplenium ceterach L: Είδος μικρής φτέρης με φύλλα που το μήκος τους δεν ξεπερνά τα 15 εκ. Τα φύλλα αυτά είναι λογχοειδή με βαθειούς λοβούς στις δύο πλευρές τους.
Σταφυλοθεραπεία
Σταφυλοθεραπεία

μονοφαγική δίαιτα με σταφύλια η οποία βοηθάει στην αποτοξίνωση, στην τόνωση και στην αναζωογόνηση του οργανισμού

Φλαμουριά

Tilia platyphyllos: φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους με καρδιόμορφα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα καλό ηρεμιστικό που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Facebook comments