Δικοτυλήδονα

Ταξινόμηση: 
Ομοταξία

Magnoliopsida: Το φυτό του οποίου ο σπόρος ή το έμβρυο έχει δύο εμβρυακά φύλλα ή κοτυληδόνες. Τα δικοτυλήδονα ή δικότυλα φυτά είναι η μεγαλύτερη κλάση των αγγειόσπερμων φυτών και η μεγαλύτερη του φυτικού βασιλείου με πάνω από 155,000 είδη. Είναι φανερόγαμα φυτά, δηλαδή έχουν ρίζες, βλαστούς και φύλλα και παράγουν άνθη. Τα δικοτυλήδονα χαρακτηρίζονται από φύλλα που έχουν δικτυωτή νεύρωση, έχουν μίσχο και δεν έχουν κολεό εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις. Είναι επίσης πολυμορφικά και έχουν διάφορα σχήματα όπως οδοντωτά, σφαιρικά, ωοειδή, νεφροειδή, καρδιόσχημα κ.λ.π. ενώ φέρουν στις περισσότερες περιπτώσεις και παράφυλλα. Η ρίζα τους είναι πασσαλώδης και μακρόβια, σε αντίθεση με τα μονοκοτυλήδονα που έχει μικρή διάρκεια ζωής. Η κατασκευή του κορμού και των βλαστών παρουσιάζει δέσμες με πόρους και αγγεία. Βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα και ευδοκιμούν και κοντά στη θάλασσα. Τα περισσότερα απο τα φυτά αυτά είναι θάμνοι και δέντρα ενώ υπάρχουν και πολλά ποώδη.

Θρούμπι (Satureja montan) Μικρός θάμνος που φυτρώνει σε ακαλλιέργητα εδάφη. Έχει σκληρά φύλλα με μαύρες βούλες ροζ ή άσπρα άνθη και καστανούς σπόρους που μυρίζουν ευχάριστα. Φτάνει σε ύψος τα 30 με 50 εκατοστά. Ευδοκιμεί κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Laurus nobilis: Δέντρο αειθαλές που φθάνει σε μεγάλο ύψος. Έχει φύλλα μακρόστενα, πράσινα, σκληρά με κυματιστή περίμετρο και καρπούς μαύρους σαν μικρές ελιές.

Ficus benjamina: ή κλαίουσα ενδημικό της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας και της Αυστραλίας. επίσημο δέντρο της Μπανγκόκ. Χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική τοπίου και σε φυσικές συνθήκες μπορεί να φτάσει τα 30 μέτρα. Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Gerbera jamesonii: φυτό του οποίου η καλλωπιστική αξία αναγνωρίστηκε μόλις τα τελευταία χρόνια...Ένα από τα 15 φυτά που προτείνει η NASA για το σπίτι μας!

Heliotropium Europaeum: Τοξικό φυτό, απαλώς τριχωτή, ετήσια πόα ύψους 4-40 εκ. Έχει βλαστό πλαγιόκλαδο και πολύκλαδο, χνουδωτό, αυγοειδή ή ελλειψοειδή, ασπροπράσινα και άνθη άσπρα ή ασπροϊώδη με κίτρινη απόχρωση στο κέντρο ή ελαφρώς ιώδη σε πυκνούς βοστρύχους

Ricinus communis: φυτό που ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae, αποκλειστικό μέλος του γένους Ricinus και της υποοικογένειας Ricininae. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 2 ή και 3 μέτρα σε ένα χρόνο κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες.

Telekia speciosa : Μεγάλο, όμορφο φυτό που συναντάται σε υψόμετρο με μεγάλα κίτρινα άνθη

Chenopodium album L: ένα από τα πιο διαδεδομένα εδώδιμα και νόστιμα χόρτα. Θεωρείται παράσιτο για τους γεωργούς και καταπολεμάτε με χημικά ζιζανιοκτόνα.

Citrus x paradisii: Μεγάλο δένδρο με στρογ­γυλή κόμη, πυκνό φύλλωμα, λεπτά κλαδιά, αρ­χικά γωνιώδη, με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου χνούδι.

Anthriscus cerefolium: Μονοετές αρωματικό φυτό ύψους 10-50 εκ., όρθιο, με βλαστούς διακλα- διζόμενους με λεπτές ραβδώσεις και αραιό χνούδι.

Σελίδες

Facebook comments