Λειριώδη

Ταξινόμηση: 
Τάξη

Liliales

Lilium: κατηγορία ιδιαίτερα όμορφων αγριολούλουδων με παγκόσμια εξάπλωση. Στην Ελλάδα υπάρχουν πέντε είδη κρίνων, τα περισσότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Το είδος περιλαμβάνει μονοετή, διετή και πολυετή φυτά με ύψος που αγγίζει και το 1 μέτρο. Αναπτύσσονται σε μέσα ή μεγάλα υψόμετρα. Προσοχή είναι τοξικό στις γάτες!

Allium ampeloprasum: ψηλό φυτό με φύλλα στενά, οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Οι σφαιρικές ταξιανθίες του έχουν μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου.

Colchicum: ένα από τα πρώτα φυτά που ανθίζουν λίγο πριν το φθινόπωρο και συναντάται κυρίως σε υγρά μέρη, σε λιβάδια και ξέφωτα από δάση.

Ruscus aculeatus ή Λαγομηλιά: Αγκαθωτός αειθαλής θάμνος που φτάνει ως το 1 μέτρο και ανήκει στην οικογένεια του σπαραγγιού. Συναντάται σε όλη την Βαλκανική και χαρακτηρίζεται από τους κόκκινους καρπούς του που παραμένουν στο φυτό τα Χριστούγεννα.

Allium sativum: Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο με καταγωγή από την Ασία. Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Crocus:Οι κρόκοι είναι από τα ωραιότερα αγριολούλουδα της ελληνικής φύσης. Ανθίζουν σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο, αρχίζοντας το φθινόπωρο από τα νότια και τα χαμηλά για να συνεχίσουν χειμώνα, άνοιξη και καλοκαίρι στα ψηλά βουνά και την ορεινή ζώνη.

Allium cepa: Ο γνωστός σε όλους βολβός που χρησιμοποιείται στην μαγειρική, ωμός σε σαλάτες και μαγειρεμένος σε σάλτσες και φαγητά.

Asparagus Acutofolius: Οβριά ή φρύγανο, ένα φυτό που μας προσφέρει την άνοιξη τις πολύ θρεπτικές κορυφές του. Το βρίσκουμε σε δασάκια, σε λαγκάδια και σε ελαιώνες. Μας προσφέρει βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Facebook comments