Τανατσέτο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Tanacetum vulgare
Άλλα Ονόματα: 
αθανασία, βασκαντήρα, παρθενούλι
Φυτό: ποώδες,

Ποώδες φυτό της εύκρατης Ευρώπης και της Ασίας που φθάνει μέχρι το 1,5 μέτρο ύψος. Στην Αγγλία το τοποθετούν στα περβάζια των παραθύρων για να απομακρύνουν τις μύγες και τα έντομα, τα κλαδάκια τοποθετούνται σε κλινοσκεπάσματα για να απομακρύνουν τα παράσιτα, ενώ χρησιμοποιείται επίσης και ως απωθητικό των μυρμηγκιών. Χρησιμοποιείται  ακόμη για τη θεραπεία της ημικρανίας, κατά των ρευματισμών και της νευραλγίας, ως τονωτικό του στομάχου και ως εμμηναγωγό. Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά παράσιτα των εντέρων, βοηθάει την πέψη και δρά κατά των παθήσεων των νεφρών και του συκωτιού.

Θεραπευτικές χρήσεις: Φάτε ένα φύλλο την ημέρα ως προφύλαξη κατά της ημικρανίας.
έκχυμα: Πιείτε αδύνατο έγχυμα (15 g ) βοτάνου σε 500 ml νερό) μετά τον τοκετό για να ενθαρρύνετε την κάδαρση της μήτρας και για να την τονώσετε' επίσης για πόνους της περιόδου συνδεόμενους με βραδεία ροή και συμφόρηση.
Βάμμα: Πάρτε 5-10 σταγόνες καδε 30 λεπτσ όταν αρχίζει η npiKpuviu' είναι καλύτερο για τις ημικρανίες "ψυχρού" τόπου που σχετίζονται με σφίξιμο των εγκεφαλικών αιμοφόρων αγγείων
που ανακουφίζονται όταν βάλετε μία ζεστή πετσέτα στο κεφάλι.
Για την οξεία φάση της ρευματοειδούς αρδρίτιδας προσδέστε μέχρι και 2 ml βάμματος τρείς φορές την ημέρα σε άλλα βότανα γιατρικά.
Κατάπλασμα: Τηγανιστέ φρέσκο βότανο σε λίγο λάδι και βάλτε το καυτό στην κοιλιά για τους κολικούς.

Άνθιση – συλλογή – χρησιμοποιούμενα μέρη: Το βότανο ανθίζει στα τέλη της άνοιξης και το καλοκαίρι. Συλλέγεται την εποχή της ανθοφορίας του και για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα αέρια μέρη του φυτού.

προφυλάξεις
• Τα στοματικά έλκη είναι συχνή παρενέργεια της κατανάλωσης φρέσκων φύλλων αν έχετε τέτοιο πρόβλημα δοκιμάστε να τηγανήσετε πρώτα τα φύλλα.
• Το βότανο πρέπει να αποφεύγεται από ασδενείς που παίρνουν βαρφαρίνη ή άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα επειδή μπορεί να


Διαβάστε περισσότερα: http://diaita-express.com/diaita.php?id=1138

Facebook comments