Τζιτζιφιά

Eπιστημονική Oνομασία: 
Ziziphus jujuba

Στη χώρα μας το δέντρο έχει σχεδόν ξεχαστεί, ενώ αλλού στον κόσμο καλλιεργείται για τους καρπούς του. Φτιάχνουν μ'αυτούς  μαρμελάδες, καραμέλες και γλυκά.

Περιγραφή: Δένδρο καρποφόρο, φυλλοβόλο, με  δίχρωμα φύλλα σαν της ελιάς που ανθίζει το καλοκαίρι και εκπέμπει ένα ευχάριστο λεπτό άρωμα  που διαχέεται σε μεγάλη έκταση. Η καταγωγή του είναι από την  Ασία και έχει εγκλιματιστεί σε παραμεσόγειες χώρες.

Ιστορικά στοιχεία:  Αυτό το επιβλητικό φυτό αναφέρεται σε πολλές παραγράφους  στη Βίβλο, μεταξύ των οποίων η μία είναι μάλλον δυσάρεστη,στο Βιβλίο των Δικαστών: «Τότε θα καταργήσω τη σάρκα σας με τα αγκάθια της ερήμου". Μια ποικιλία -Ziziphus spina-Christi - λέγεται η ακανθώδης τζιτζιφιά του Χριστού(τα κλαδία της χρησιμοποιήθηκαν στο στεφάνι Του). Αυτός είναι ο καρπός της ποικιλίας που δεν ζαχαρώνει-δεν γίνεται αλευρώδης.

Το Τζιτζιφο
Ο καρπός είναι στο ίδιο μέγεθος με το κορόμηλο και η γεύση του θυμίζει μήλο και χουρμά όταν ωριμάσει. Καταναλώνεται νωπός ή αποξηραμένος, σαν καραμέλα αλλά και σαν τουρσί. ...περισσότερα

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τζιτζιφιάς: Κάθε μέρος του φυτού χρησιμοποιείται για μια θεραπεία. Τα φύλλα, οι ρίζες, τα άνθη, ο φλοιός και οι καρποί. Βοηθά στη θεραπεία των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και την αποτοξίνωση. ...περισσότερα.
Θεραπευτικές ιδιότητες στο Τζίτζιφο: Εκτός του ότι είναι θρεπτικός καρπός, προστατεύει από τις αλλεργίες, είναι μαλακτικός, αναζωογονεί το συκώτι, είναι ήπια καθαρτικός, και καταπραϋντικός. Μειώνει την υπερβολική εφίδρωση ειδικά τη νυχτερινή, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μειώνει την κατακράτηση των υγρών. ...περισσότερα.

Συνίσταται για: 
Καλλιέργεια Τζιτζιφιάς: Καλλιεργείται συχνότερα σε ξηρές περιοχές. Ευδοκιμεί σε μεγάλη ποικιλία εδαφών εκτός από τα υγρά και τα πολύ αργιλώδη. Προτιμά τα γόνιμα και καλά στραγγιζόμενα εδάφη και είναι ανθεκτικό στο ψύχος και την ατμοσφαιρική ρύπανση ...περισσότερα.
Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Πηγές:

Facebook comments