Κάστανο

Ο καρπός της καστανιάς. Βρίσκεται μέσα σε ξυλώδες περίβλημα που έχει αγκάθια εξωτερικά και ανοίγει όταν οι καρποί ωριμάσουν.

Συστατικά: Τα κάστανα περιέχουν 50% νερό, 45% υδατάνθρακες και 5% έλαιο. Τρώγονται ψητά ή βραστά, χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική, στη μαγειρική σε διάφορες συνταγές και γίνονται αλεύρι και ψωμί σε διάφορες περιοχές της Ασίας. Η περιεκτικότητα τους σε υδατάνθρακες τους συγκρίνεται με εκείνη του σίτου και το ρύζιού. Τα κάστανα έχουν διπλάσιο άμυλο από την  πατάτα. Επιπλέον, το κάστανα περιέχουν περίπου κατά 8% διαφόρα σακχάρα, κυρίως σακχαρόζη, γλυκόζη, φρουκτόζη, και σε λιγότερο ποσοστό, σταχυόζη και ραφινόζη. Σε ορισμένες περιοχές, οι καστανιές ονομάζονται "το δέντρο ψωμί".
Είναι οι μόνοι ξυροί καρποί που περιέχουν βιταμίνη C. Το ποσό της βιταμίνης C μειώνεται κατά περίπου 40% μετά από την θέρμανση. Φρέσκα κάστανα περιέχουν περίπου 52 τοις εκατό νερό κατά βάρος, το οποίο θα εξατμιστεί σχετικά γρήγορα κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης. Μπορούν να χάσουν ακόμη και 1% του βάρους σε μία ημέρα στους 20 ° C.  Οι φλοιοί περιέχουν 10-13 % τανίνη. Ο παρακάτω πίνακας αναφέρεται σε βραστά κάστανα.

Θερμίδες: Τα Κάστανα βραστά ή ψητά έχουν 2500 θερμίδες ανά κιλό, 2 κάστανα βραστά ή ψητά έχουν 100 θερμίδες.

μικρή καστανιά
Castanea sativa: αιωνόβιο, πλατύφυλλο, φυλλοβόλο δέντρο που προτιμά τα όξινα εδάφη. Βρίσκεται σε υψόμετρο πάνω από 250 μέτρα και δεν ευδοκιμεί σε χαμηλότερα υψόμετρα.
Συστηματική ταξινόμηση:
...περισσότερα

Ωφέλιμα συστατικά σε Κάστανο:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Φώσφορος 99.00mg
Μαγνήσιο 54.00mg
Ασβέστιο 46.00mg
Βιταμίνη C 26.70mg
Σίδηρος 1.70mg

Πηγές:

  • Nutrition Data http://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3105/2

Facebook comments