Τριγωνίσκος

Eπιστημονική Oνομασία: 
Trigonella foenum-graecum
Άλλα Ονόματα: 
τήλι, ντηλιλίνα, ντοντιλίνα, στροφύλι, μοσχοσίταρο, τσιμένι

Περιγραφή: Είναι ετήσιο φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Τα φύλλα είναι τρίφυλλα, οδοντωτά, με 1-2 άνθη στις μασχάλες των ανώτερων φύλλων, 8-15 χιλιοστά, λευκοκιτρινωπά ή λευκά ξεπλυμένα με πορφυρό χρώμα στη βάση τους. Οι τρυφεροί του βλαστοί είναι μυρωδάτοι και τρώγονται. Η ποικιλία νυχάκι ή τσιμένι καλλιεργείται στις περιοχές του Λαυρίου και της Μακεδονίας σε μικρές εκτάσεις και χρησιμοποιείται στην επεξεργασία του παστρουμά. Η ονομασία μοσχοσίταρο προέρχεται από τους σπόρους του φυτού, το αλεύρι των οποίων αν ανακατευθεί με αυτό του σταριού δίνει στο ψωμί μια γλυκιά νοστιμιά.

Θεραπευτικές ιδιότητες: Το φυτό έχει ενδιαφέρουσες θεραπευτικές δυνατότητες χάρη στις στεροειδείς σαπωνίνες που μοιάζουν πολύ με τις σεξουαλικές ορμόνες του σώματος. Σε αυτό οφείλεται και η λαϊκή φήμη του τριγωνίσκου ως αφροδισιακού, καθώς και η αληθινή του φήμη ως αυξητικού της ροής γάλακτος στις θηλάζουσες μητέρες. Στην Κίνα, ο τριγωνίσκος χορηγείται στην ανδρική ανικανότητα, ενώ επίσης συνιστάται κατά των εξάψεων της εμμηνόπαυσης και της κατάθλιψης. Είναι χρήσιμη πηγή βιταμινών και μετάλλων, ιδίως ασβεστίου (που είναι απαραίτητο μετά την εμμηνόπαυση).
Επιπλέον, ο τριγωνίσκος καταπραΰνει τη βρογχίτιδα, ενώ οι πολτοποιημένοι σπόροι φτιάχνουν ένα εξαιρετικό κατάπλασμα για τους πόνους των ρευματισμών ή στους καλόγερους που επωφελούνται από την αποξηραντική του δύναμη.
Στη μαγειρική, οι σπόροι του τριγωνίσκου εκτιμώνται για τη γεύση τους, παρόμοια με του σέλινου, καθώς και για την περιεκτικότητα τους σε βιταμίνες και μέταλλα. Χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μείγματα μπαχαρικών και σε συντηρητικά. Ένα συγγενές είδος, η Trigonella purpurascens, καλλιεργείται για μαγειρική χρήση.

δεν κάνει για έγκυες! 

 Ο τριγωνίσκος δρα διεγερτικά στη μήτρα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στην εγκυμοσύνη.


Facebook comments