Τσάι Κεϋλάνης

Eπιστημονική Oνομασία: 
Camellia sinensis

Περιγραφή: Δέντρο, της οικογένειας των τεϊδών, αειθαλές  που ευδοκιμεί σε τροπικά και ημιτροπικά κλίματα. Προερχόμενο από το Ασσάμ. Καλλιεργείται πλέον στην Ινδία, την Κεϋλάνη, την Ιαπωνία, την Ιάβα και την Κένυα. Τα φύλλα του είναι πλούσια σε καφεϊνη, τανίνη, ουσίες αρωματικές. Εκείνα τα φύλλα που ζυμώνονται περισσότερες φορές και καβουρδίζονται περισσότερο, αποτελούν το μαύρο τσάι.

Παράγωγα: Τα παράγωγα του φυτού Camellia sinensis είναι τα τρία πολύ γνωστά τσάγια: Το μάυρο, το λευκό και το πράσινο.

Ιστορία: Σύμφωνα με την παράδοση, ανακαλύφθηκε τυχαία από έναν μυθικό Κινέζο αυτοκράτορα, όταν ένα φύλλο του φυτού έπεσε μέσα στο φλιτζάνι του με βρασμένο νερό που του είχαν ετοιμάσει οι υπηρέτες του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Καταπολεμά την διάρροια, την δυσεντερία, το κριθαράκι και τους νευρικούς πονοκεφάλους. Αποτελεί εξαίρετο διεγερτικό και τονωτικό σώματος και εγκεφάλου. Συνιστάται σε άτομα με μεσογειακή αναιμία. Σε μεγάλη ποσότητα και συχνή χρήση μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση, αδυναμία και αϋπνία. Χρήση: Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.


Πηγές:

Facebook comments