Τσιτσίραυλα τουρσί
Βλαστάρια αγριοφιστικιάς μαζεύουμε την Άνοιξη, πριν το Πάσχα. Δεν νοείται πηλιορείτικο πασχαλινό γεύμα, χωρίς τσιτσίραυλα!
Υλικά:
- νερά φύλλα αγριοφιστικιάς
- αλάτι
- ξύδι
- φρέσκο σκόρδο και μάραθο
Εκτέλεση: Σε νερό που βράζει βάζουμε τα βλαστάρια αφού τα πλύνουμε και τα ζεματίζουμε για 3 λεπτά. Τα τοποθετούμε σε στρώσεις, σε αποστειρωμένο γυάλινο βάζο, εναλλάξ με μείγμα ψιλοκομμένου σκόρδου και ψιλικομμένου μάραθου. Η τελευταία στρώση πρέπει να είναι σκόρδο και μάραθο.
Παρασκευάζουμε άλμη, διαλύοντας σιγά – σιγά αλάτι σε ζεστό νερό. Η άλμη μας είναι έτοιμη όταν ένα ωμό αυγό στέκεται όρθιο στο υγρό.
Προσθέτουμε την άλμη και φροντίζουμε να υπάρχει κενό "2 οριζόντιων δαχτύλων" από το στόμιο του βάζου.
Προσθέτουμε ένα δάκτυλο ελαιόλαδο και κλείνουμε το βάζο.
Προσοχή! Σε κάθε τουρσί που θέλουμε να διατηρήσουμε εκτός ψυγείου πρέπει να λαμβάνουμε μέτρα για την αλλαντίαση ή οποία είναι θανατηφόρα αν δεν προσέξουμε!
Πηγές:
- Μαρία & Νίκος Ψιλάκης Τα βότανα στην Κουζίνα σελ: 100
Facebook comments