Υοσκύαμος

Eπιστημονική Oνομασία: 
Hyoscyamus niger
Άλλα Ονόματα: 
Γέροντας, γέρος, γερούλι, γλιτζιάς, δυσκύαμος, διαμοναρια, δοντόχορτο, λιτσάρμο
Ταξιανθία: στάχυς, Φύλλο: τριχωτό, μεγάλο, Καρπός: δρύπη, Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: ζει 1-2 χρόνια, είναι τριχωτός και αναδίνει δυσάρεστη μυρωδιά. Το στέλεχος του είναι όρθιο, εύρωστο, βελούδινο στην όψη, κυλινδρικό, με ύψος 40-120 εκ. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, έντονα γωνιώδη. Τα άνθη του βγαίνουν σε στάχυ, στην άκρη των κλαδιών, με χρώμα λευκοκίτρινο περιφερειακά και ελαφρά βιολέ στη βάση τους ή έχουν πορφυρές γραμμώσεις. Οι καρποί είναι κάψες με 2 λοβούς και περιέχουν πολλούς γκριζωπούς σπόρους. Η εποχή της άνθησης είναι Ιούνιος-Αύγουστος, η εποχή της συλλογής Απρίλιος-Μάιος (λίγο πριν από την άνθηση) και χρησιμοποιούμενα μέρη τα φύλλα και οι σπόροι του.

Φυτό πολύτιμο αλλά και επικίνδυνο εξαιτίας της δραστικότητάς του...

Ο υοσκύαμος φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη και απαντάται, αν και όχι συχνά, σε χέρσα εδάφη, αναχώματα, πλαγιές, άκριες δρόμων. Στη χώρα μας βρίσκουμε και άλλα είδη υοσκύαμου (όπως τον λευκό και τον χρυσό, τα οποία μάλιστα μπορούν να αντικαταστήσουν τον μαύρο, από τη θεραπευτική πλευρά). Γνωστότερος είναι ο μαύρος, που μπορεί μάλιστα να καλλιεργηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα, έστω και σε μέτριο έδαφος, με σπόρο.
Ιστορία: Το φυτό ήταν γνωστό για τις ναρκωτικές του ιδιότητες στους αρχαίους Αιγύπτιους. Στα συγγράμματά τους το αναφέρουν ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. Στον Μεσαίωνα, ήταν από τα κυριότερα βότανα που χρησιμοποιούσαν στη μαγεία.
Συστατικά: Το φυτό περιέχει αλκαλοειδή, όπως την υοσκυαμίνη, την ατροπίνη και τη σκοπολαμίνη. Η υοσκυαμίνη, όταν το φυτό ξεραθεί, μετατρέπεται μερικώς σε ατροπίνη με ενζυματική δράση. Ακόμα, περιέχει ένα έλαιο που είναι ελαφρό βάλσαμο.

θεραπευτικές ιδιότητες και εφαρμογές του Υοσκύαμου: Βότανο καταπραϋντικό, αναλγητικό και σπασμολυτικό, ενώ, όταν αυξηθεί σε δόση, γίνεται ναρκωτικό. Ακόμα, το φυτό είναι καλό φάρμακο κατά των νευραλγιών, καθώς και κατά του νευρικού βήχα και του κοκίτη. ...περισσότερα.

Μήνας συλλογής: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments