φαγόπυρο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Fagopyrum
Άλλα Ονόματα: 
μαυροσίταρο, Kasha, grits
Φυτό: ποώδες,

Οι βοτανολόγοι δεν το θεωρούν δημητριακό αλλά σπόρο ενός χαμηλού θάμνου που συγγενεύει με το ραβέντι. Οι διατροφολόγοι το κατατάσσουν στα δημητριακά, γιατί μαγειρεύεται οπως αυτά.  

Περιγραφή: Φυτό με κοκκινωπό στέλεχος, στο οποίο προσαρτώνται τα πλατιά σε σχήμα καρδιάς φύλλα. Τα λευκά-ροζ άνθη αναπτύσσονται σε συστάδες στην κορυφή του φυτού, το οποίο φτάνει σε ύψος περίπου 0.6 -1.3 μ.. Η άνθιση αρχίζει συνήθως 5-6 εβδομάδες μετά τη βλάστηση, αλλά μπορεί να συνεχιστεί καθ ‘όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής του φυτού, γεγονός που σημαίνει ότι τα λουλούδια, οι πράσινοι σπόροι και οι ώριμοι σπόροι μπορούν όλοι να υπάρχουν στο φυτό ταυτόχρονα. Ένα φυτό φαγόπυρου μπορεί να παράγει μέχρι και 200 σπόρους.

Καλλιέργεια: Το φαγόπυρο αναπτύσσεται εύκολα, χωρίς την ανάγκη για φυτοφάρμακα ή ζιζανιοκτόνα. Καλλιεργείται στα ψυχρά κλίματα διότι αντέχει στα φτωχά εδάφη και ωριμάζει σε 60 περίπου ημέρες.

Σπόροι πυραμυδοειδείς με βαθύ καφέ χρώμα. Περιέχουν πολλή πρωτεΐνη σε σχέση με την χαμηλή ποσότητα των δημητριακών, τις περισσότερες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τις βιταμίνες Ε και Κ, φολικό οξύ και είναι πλούσιοι σε μέταλλα. ...περισσότερα


Facebook comments