φτιάχνω ξινολάχανο

χρήσεις: 
Υλικά:

Χρόνος προετοιμασίας: 20 μέρες

Εκτέλεση: Αφαιρούμε από το λάχανο τα σκληρά εξωτερικά φύλλα και  κόψτε το υπόλοιπο λάχανο σε λεπτές λωριδίτσες. Ζυγίζουμε το έτσι κομμένο και για κάθε κιλό, βάζουμε 24 γρ. αλάτι.

Σε μία λεκάνη το ανακατεύουμε το με το αλάτι, πιέζοντας το ελαφρά με τα χέρια. Σε 5 - 10 λεπτά θα μαράθει το λάχανο και θα σχηματιστεί άλμη.

Σ' ένα βαθύ, πήλινο ή γυάλινο σκεύος (όχι μεταλλικό), στρώνουμε από τα εξωτερικά, άκοπα φύλλα του λάχανου που κρατήσαμε και προσθέτουμε επάνω λίγο, λίγο το λάχανο, πιέζοντας και πατώντας το μ' ένα γουδοχέρι, όσο πιο δυνατά μπορούμε.

Κατά προαίρεση, προσθέτουμε ενδιάμεσα πιπέρι ή κόκκους γιουνίπερου.

Αφήνουμε  περιθώριο 10 εκ. περίπου από το χείλος τους σκεύους.  Καπακώνουμε μ´ ένα πιάτο που να χωράει στο σκεύος ίσα - ίσα. προσθέτουμε 5 εκ άλμη επάνω από αυτό.

Τοποθετούμε ένα βάζο γεμάτο νερό πάνω στο πιάτο για να πιέζει του λάχανο. Αν δεν έχει αρκετή άλμη στην επιφάνεια, βάζουμε έξτρα, που θα φτιάξουμε διαλύοντας 1 1/2 κουταλιά αλάτι σε 1 λίτρο βραστό νερό (σε θερμοκρασία δωματίου την προσθέτουμε). Αφήνοντας την άλμη να περισσεύει επάνω από το πιάτο, γίνεται πιο εύκολα η αφαίρεση του αφρού.

Ύστερα από μια βδομάδα, αφαιρούμε μ' ένα κουτάλι τον αφρό που σχηματίστηκε στην επιφάνεια από τη ζύμωση, καθαρίζοντας και τα τοιχώματα του σκεύους μ' ένα καθαρό ύφασμα και πλένοντας το πιάτο. Κάνουμε την ίδια διαδικασία μέρα παρά μέρα, ώσπου να ολοκληρωθεί η ζύμωση και να μη βγαίνει καθόλου αφρός και τότε το ξινολάχανο θα είναι έτοιμο.

Κλεισμένο αεροστεγώς με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο, σε θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου, διατηρείται 2 μήνες.

Η καλύτερη ποιότητα ξινολάχανου, επιτυγχάνεται σε θερμοκρασία 24 βαθμών Κελσίου και η ζύμωση ολοκληρώνεται σε 3 εβδομάδες. Στους 20 βαθμούς Κελσίου σε 4 εβδομάδες, στους 18 σε 5 και στους 16 σε 6. Σε θερμοκρασία πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να γίνει γρηγορότερα ή να καταστραφεί.

Facebook comments