Φτιάχνω σπορείο για καλοκαιρινά φυτά

Φυτό ντομάτας
Ντοματιά

Solanum lycopersicum: ιθαγενές της Κεντρικής...

Υλικά:

  • Φυλλόχωμα ή τύρφη
  • Φυτοδοχεία ή κύπελλα πλαστικά (του νερού)
  • Καφάσια μαναβικής (ρηχά)
  • Σπόροι

Τρυπάμε τα κυπελλάκια με ένα καρφί σε 3-4 σημεία στη βάση τους, για να φεύγει το νερό και να αερίζονται. Γεμίζουμε τα κυπελλάκια με χώμα, ελαφρώς πατημένο και αφήνουμε τρία δάχτυλα περιθώριο.
Ποτίζουμε το χώμα , βάζουμε τούς σπόρους, τους σκεπάζουμε και ξανα ποτίζουμε ελαφριά. Αν οι σπόροι είναι μικροί (π.χ. ντομάτα) σε κάθε κύπελλο βάζουμε 4-5 σπόρους, ενώ αν είναι μεγάλοι (π.χ. κολοκύθι) βάζουμε 2-3 σπόρους. Οι σπόροι μπαίνουν σε τόσο βάθος στο χώμα όσο και το ύψος τους. Δηλαδή τους  σπόρους της ντομάτας ίσα-ίσα τους σκεπάζουμε, ενώ  τους σπόρους του κολοκυθιού τους βάζουμε 2-3 εκατοστά στο χώμα.
Τα φυτά μας θέλουν άμεσο ηλιακό φως, για να μεγαλώσουν και να δυναμώσουν.
Το χώμα πρέπει να είναι πάντα ελαφριά βρεγμένο.

Μεγάλωμα των φυτών: Το σπορείο θέλει ζεστό μέρος, όταν έχει κρύο και αν το έχουμε έξω το σκεπάζουμε το βράδυ.Κάποια φυτά βγαίνουν γρήγορα (π.χ. ντομάτα 10-15 ημέρες) ενώ κάποια άλλα βγαίνουν αργά(π.χ. πιπεριά 20-30 ημέρες).Ανάλογα με το ύψος του φυτού και το “ψήσιμο”, μεταφυτεύουμε σε χώρο καλά προετοιμασμένο.

Οι ντόπιες ποικιλίες έχουν προσαρμοσθεί καλύτερα στις συνθήκες που υπάρχουν, στο πέρασμα των χρόνων και γι’ αυτό έχουν καλύτερη ποιότητα και απόδοση.

περιποίηση: 

Facebook comments