Συντήρηση

Φυσικοί τρόποι συντήρησης όπως η ξήρανση, η κομποστοποίηση, η κονσερβοποίηση, οι μαρμελάδες το πάστωμα κλπ...

  • Η ξήρανση είναι ένας τρόπος για να συντηρήσεις λαχανικά και φρούτα, ώστε να μπορείς να τα καταναλώνεις και μετά την εποχή τους. Όπως κάθε μέθοδος συντήρησης, επιφέρει απώλεια της βιταμίνης C (είναι η πιο ευπαθής), ενώ άλλες βιταμίνες (Α, Β ) και ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος) παραμένουν, υπό την προϋπόθεση η θερμοκρασία να μην είναι πολύ υψηλή. Επίσης η θερμιδική αξία και οι φυτικές ίνες παραμένουν αναλλοίωτες.
  • Ένας άλλος τρόπος είναι η κονσερβοποίηση
εικόνες Περιγραφή
Aγκινάρες τουρσι Aγκινάρες τουρσι

Παραδοσιακή κρητική συνταγή όπως την ακούσαμε από μια γιαγιά.

Βωλίτες τουρσί! Βωλίτες τουρσί!

Ένα φανταστικό βιντεάκι χωρίς καθόλου λόγια για το πώς μπορούμε έυκολα να φτιάξουμε τουρσί από βωλίτες με λίγο αλάτι, ζάχαρη, δεντρολίβανο, θυμάρι, πιπέρι, φασκόμηλο(sage), άσπρο κρασί και βωλίτες!

συγκομιδή σπαραγγιών Συντήρηση των σπαραγγιών

Είναι προτιμότερο τα σπαράγγια να καταναλώνονται χλωρά τη μέρα της συλλογής τους. Mπορούμε να τα συντηρήσουμε στο ψυγείο, στην κατάψυξη αλλά και να τα αποξηράνουμε.

Προύνος ο ακανθώδης ή Τσαπουρνιά (Prunus spinosa) Προύνος ο ακανθώδης

Prunus spinosa ή Τσαπουρνιά: μεγάλος, φυλλοβόλος θάμνος ή μικρό δέντρο με εδώδιμους καρπούς και θεραπευτικές ιδιότητες.

Μαρμελάδα κάστανο Μαρμελάδα κάστανο

Μια ιδιαίτερη μαρμελάδα, όχι από φρούτα αλλά από κάστανα! Παραλλαγή με Στέβια αντί ζάχαρης...

Φραγκοστάφυλο

μικρός θυσανώδης θάμνος εύκολης καλλιέργειας, ανθεκτικός στο κρύο, που ευδοκιμεί σε υγρά και δροσερά κλίματα και σε όλα τα εδάφη εκτός των πολύ υγρών.

Ελιές καλαμών χαραγμένες... Ελιές καλαμών χαρακτές

Οι χαρακτές ελιές γίνονται γρήγορα και - μέσα σε 15 μέρες έχεις έτοιμες ελιές.
Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να βγουν μαλακές...

Ελιές μαύρες Θρούμπες Ελιές μαύρες Θρούμπες

Μια παλιά συνταγή για ελιές θρούμπες (μαύρες σταφιδιασμένες)
εύκολη, με νόστιμα και υγιεινά αποτελέσματα.

Δαμασκηνιά (Prunus domestica) Δαμασκηνιά

Prunus domestica: Δέντρο που φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα, έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές. Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της.

Πεστίλι Πεστίλι

Τρόπος συντήρησης των φρούτων. Γίνεται από ξερά βερίκοκα, ροδάκινα, δαμάσκηνα ή σύκα.

Πετιμέζι Πετιμέζι

Πώς φτιάχνουμε στο σπίτι μας με αγνά υλικά το παραδοσιακό πετιμέζι...

Πράσινες ελιές σε Θαλασσινό νερό Πράσινες ελιές σε Θαλασσινό νερό

Μια παραδοσιακή συνταγή με υλικά κατευθείαν από την ελληνική φύση... Υλικά: ελιές, θαλασσινό νερό, κληματσίδες, λεμόνια, σέλινο.

Facebook comments