χωνιόμορφο

εικόνες Περιγραφή
Κανθαρίσκος ο ανατέλλων (Craterellus lutescens) Κανθαρίσκος ο ανατέλλων

Craterellus lutescens: Το συναντάμε σε συστάδες κάτω από κουμαριές μέχρι να πιάσουν οι πρώτες παγωνιές. Οσμή σάρκας ευχάριστη- θυμίζει φρούτο(βερίκοκο).

Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος (Craterellus cornucopioides) Κρατηρίσκος ο κερατόμορφος

Craterellus cornucopioides: Όμορφο, νόστιμο, συχνό(στον βιότοπο του), με υπογλυκαιμικές ιδιότητες και εύκολο στην αναγνώριση μανιτάρι.

Λακτάριος ο αιμορροών - Lactarius Sanguifluus Λακτάριος ο αιμορροών

Lactarius Sanguifluus: Μεσαίου μεγέθους μανιτάρι που συναντάται σε πευκοδάση (κυρίως δασικής ή μαύρης Πεύκης) το Φθινόπωρο. Η σάρκα του στάζει βυσσινί γάλα.

Χαρακτηριστικό του το κίτρινο "γάλα" που ρέει από την σάρκα του αν πληγωθεί. Λακτάριος ο ενδιάμεσος

lactarius intermedius: Μη φαγώσιμο, συχνό μανιτάρι που φύεται κυρίως σε ελατοδάση Καλοκαίρι και Φθινόπωρο.
Χαρακτηριστικό του το λευκό "γάλα" που ρέει από την σάρκα του αν πληγωθεί και που γρήγορα μεταχρωματίζεται σε κίτρινο.

Λακτάριος ο νόστιμος - Lactarius deliciosus Λακτάριος ο νόστιμος

Lactarius deliciosus: Μανιτάρι κοινό σε πευκοδάση με έξαρση το φθινόπωρο (Το συναντάμε ως το Δεκέμβριου). Πάνω στο καπέλο έχει ομόκεντρους κύκλους σε καφεκόκκινες αποχρώσεις.

Lactarius piperatus - λακτάριος ο πιπεράτος Λακτάριος ο πιπεράτος

Lactarius piperatus: Ένα καλοκαιρινό μανιτάρι με πολύ καυστική γεύση!

Λακτάριος ο Σολομόχρωμος (Lactarius Salmonicolor) Λακτάριος ο Σολομόχρωμος

Lactarius Salmonicolor: Κοινό μανιτάρι σε ελατοδάση κατά ομάδες, τέλος καλοκαιριού και φθινόπωρο. Το καπέλο του έχει διάμετρο 8-12 (μέγιστο στα 15 εκ), κυρτό αρχικά, κοίλο αργότερα, υγρό και λιπαρό με υγρό καιρό, με ωχροπορτοκαλιές, ροδινοπορτοκαλιές και πορτοκαλιές χρωματικές ζώνες.

Αρτηκίτης ή Πλευρωτός της φέρουλας pleurotus eryngii var. ferulae) Πλευρωτός ο φαιός της φέρουλαςpleurotus eryngii var. ferulae: Στην Κρήτη ονομάζεται και Αρτηκίτης, μανιτάρι που συναντάται κυρίως νότια το φθινόπωρο και τον χειμώνα μετά τις πρώτες βροχές.
Πλευρότους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus) Πλευρώτους οστρεώδηςPleurotus ostreatus: Μανιτάρια με πλούσια σάρκα και ντελικάτο άρωμα. Πρωταγωνιστούν στην ελληνική κουζίνα, ενώ είναι και πλούσια πηγή βιταμινών. Καρποφορεί κατά συστάδες και ομάδες σε νεκρό ξύλο πλατύφυλλων και ελάτου.
Πλευρώτους του ερυγγίου (Pleurotus eryngii) Πλευρώτους του Ερυγγίου

Pleurotus eryngii: Καρποφορεί στις ρίζες του φυτού Ερυγγίου, νόστιμο και θρεπτικό μανιτάρι. Τα καρποσώματα είναι σχετικά μεγάλα με κυρτό ή χωνιόμορφο καπέλο σε αποχρώσεις του γκρι και του καφέ

Ταπινίσκη η πανοειδής -  Tapinella panuoides Ταπινίσκη η πανοειδής

Tapinella panuoides: Μη φαγώσιμο μανιτάρι με σχήμα γλώσσας που συναντάται σε κομμένους κορμούς πεύκου.

Ύδνο το κυρτό (Hydnum repandum) Ύδνο το κυρτό

Hydnum repandum: Μανιτάρι με αγκάθια στο υμένιο. Το καπέλο του έχει διάμετρο 3 -12 cm που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 20 cm. Είναι ακανόνιστα κυκλικό, κυρτό και μερικές φορές λοβωτό

Facebook comments