Κρίταμο

Eπιστημονική Oνομασία: 
Crithmum maritimum

Περιγραφή: φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο. Τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα που βγαίνουν σε σκιάδια με 8-36 ακτίνες. Έχει πολύ στιλπνά φύλλα και υπόλευκα, παχιά σαν της γλιστρίδας αλλά πιο επιμήκη και λογχοειδή, με αλμυρή γεύση.

Ιστορία: Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το κριθάρι, γι' αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον» που σημαίνει κριθάρι. Ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος είχαν σε μεγάλη εκτίμηση το Κρίταμο, που περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και βιταμίνες, συστατικά ορεκτικά, τονωτικά, ότι πρέπει για μια ωραία σαλάτα. 

Εδωδιμότητα: Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης, βλαστοί και άνθη τηγανίζονται, βράζονται ή γίνονται ομελέτες. Με κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο αλάτι. Αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει , έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα.

Θεραπευτικές δράσεις: Χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Το αιθέριο έλαιο του είναι πολύ καλό αφροδισιακό.

Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Το κρίταμο διαθέτει ένα εύρος ιδιοτήτων και εφαρμογών σε καλλυντικά προϊόντα. Παίζει ρόλο στη διέγερση του μηχανισμού επούλωσης του δέρματος και βοηθά στη ρύθμιση της παραγωγής κερατίνης προσφέροντας λάμψη στην επιδερμίδα και βελτιώνοντας τον τόνο. Επιπλέον, έχει επίδραση στην αποχρωμάτωση των καφέ κηλίδων του δέρματος. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Πηγές:

Αντώνης Αλιμπέρτης «Θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά της Κρήτης»


Κρίταμα σοτέ με φρέσκο σκόρδο: μια νόστιμη και γρήγορη συνταγή με υλικά δώρο από τη φύση! ...περισσότερα.
Αλάτι από κρίταμα: Κατευθείαν από τη φύση: Σκόνη Κριτάμων αντί για αλάτι Νοστιμίζει και εμπλουτίζει σαλάτες και διάφορες συνταγές. ...περισσότερα.
ουζομεζές από Κρίταμα: Ένας υγιεινός και νόστιμος μεζές. Υλικά: Κρίταμα (φύλλα - βλαστοί), Αλάτι, Σκόρδο, Ξίδι ...περισσότερα.
Βιότοπος: 
Μήνες άνθισης: 

Facebook comments