Ψυχανθή

Ταξινόμηση: 
Υποοικογένεια

Faboideae: Το όνομο Ψυχανθή (< αρχ. ψυχή = πεταλούδα + άνθος) προέρχεται από την απόδοση του λατινικού Papilionoideae. Ψυχανθή είναι τα φυτά που μας δίνουν τα όσπρια. Τρια γνωρίσματα των ψυχανθών είναι ότι έχουν φύλλα σύνθετα, τα σπέρματα τους ωριμάζουν σε λοβούς (φασόλια) και τα άνθη τους μοιάζουν με πεταλούδες.

Anthyllis hermanniae: Θάμνος ύψους ως 50 εκ., πυκνά και στρεβλά διακλαδισμένος, με κλαδιά περιεστραμμένα, οι κορυφές των οποίων τελει­ώνουν σε αγκάθια, με σταχτόλευκο χνούδι.

Colutea arborescen: Θάμνος φυλλοβόλος με ύψος ως 2 μ. και φύλλα πτερωτά, Φυτό κοινό στους θαμνότοπους χαμηλού υψόμετρου, σχεδόν σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

Spartium junceum: θάμνος της Μεσογείου που φθάνει σε ύψος τα δύο μέτρα. Έχει μακριούς, λεπτούς, μυτερούς στην άκρη βλαστούς που είναι σχεδόν γυμνοί, χωρίς φύλλα. Τα άνθη του είναι κίτρινου χρώματος, αρωματικά και σχηματίζουν βότρυες. Ο καρπός του, όταν ωριμάσει, σκορπίζει τους σπόρους.

Pisum sativum: ετήσιο ανοιξιατικο ποώδες φυτό. Το στέλεχος είναι λείο, κοίλο, με ύψος ανάλογα με την ποικιλία - από 20 εκατοστά έως 2,5 m τα φύλλα του είναι στρογγυλά ή επιμήκη.

Trifolium Pratense: Θεραπευτικό, αρωματικό βότανο με υψηλή διατροφική αξία.

glycyrrhiza glabra: Θάμνος ύψους 50-100 εκ., με ρίζες που φτάνουν τα 1-2 μέτρα, κυλινδρικές, διακλαδισμένες και σαρκώδεις. Οι βλαστοί του φυτού είναι όρθιοι, ραβδωτοί, ισχυροί και χνουδωτοί, τα φύλλα είναι πτεροειδή, τα άνθη του φυτού έχουν συνήθως χρώμα κυανό και εμφανίζονται στις αρχές του καλοκαιριού.

Cicer arietinum : Μονοετές, ποώδες θάμνος που δύσκολα ξεπερνά τα 60 εκατοστά καλλιεργείται για τα σπόρια του τα ρεβίθια και ζωοτροφή.

Trigonella foenum-graecum : ετήσιο φυτό και το ύψος του κυμαίνεται από 10 έως 50 εκατοστά. Τα φύλλα είναι τρίφυλλα, οδοντωτά, με 1-2 άνθη στις μασχάλες. Θεραπευτικό, αλλά όχι για έγκυες γυναίκες!

Facebook comments