Λούφα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Luffa aegyptiaca
Άλλα Ονόματα: 
Λύφι, Σφουγγάρι της στεριάς, Ελλύφη η αιγυπτιακή

Περιγραφή: Φυτό υποτροπικό, ετήσιο και αναρριχώμενο.

Άνθη κίτρινα, ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας τα οποία στη συνέχεια σχηματίζουν καρπούς που έχουν το σχήμα και το χρώμα μεγάλου αγγουριού και φέρουν εσωτερικά λευκή ινώδη ουσία στην οποία στηρίζονται τα πολυάριθμα σπέρματα τους. Η ινώδης αυτή ουσία χρησιμοποιείται ως σφουγγάρι εξαιρετικής ποιότητας, γνωστό με το όνομα «λύφι» ή «λούφα», το οποίο έχει άριστα αποτελέσματα στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και την απολέπιση του  σώματος.
Εκτός από την παραγωγή σφουγγαριών, η λούφα χρησιμοποιείται για κατασκευή υλικών συσκευασίας, ηχομονωτικών, φίλτρων για βιομηχανικές χρήσεις κ.α.

Η κατανάλωση της συνίσταται σε άτομα που υποφέρουν από διαβήτη, ενώ από τους σπόρους της παράγεται λάδι.


Συνίσταται για: 
Παράγω Λούφα: Η Λούφα αγαπά περιοχές με ζεστά καλοκαίρια και επάρκεια νερού. Σπέρνεται την άνοιξη (όπως όλα τα κολοκυθοειδή). Η σπορά γίνεται αρχικά σε σπορεία, αφού πρώτα οι σπόροι εμβαπτιστούν για 12 ώρες σε νερό. ...περισσότερα.

Facebook comments