Σαπινδώδη

Ταξινόμηση: 
Τάξη

Sapindales: 168 γένη και 2.500 περίπου είδη, κατανεμημένα σε 9 οικογένειες, από τα οποία τα περισσότερα είναι δένδρα ή θάμνοι, ορισμένα από τα οποία στις τροπικές περιοχές έχουν εδώδιμους αρωματικούς καρπούς.[  ΕΤΥΜΟΛ. Μεταφορά στην ελλ. ξεν. όρου, πρβλ. νεολατ. sapindales < sapindus (βλ. σάπινδος)].

 

Citrus x paradisii: Μεγάλο δένδρο με στρογ­γυλή κόμη, πυκνό φύλλωμα, λεπτά κλαδιά, αρ­χικά γωνιώδη, με ελάχιστο ή σχεδόν καθόλου χνούδι.

Schinus molle: Δένδρο ύψους 4 - 8 μ., με κλαδιά μακρυά που εκτείνονται κρεμαστά και δημιουργούν όμορφη , πλούσια κόμη.

Pistacia sp: Η γνωστή φιστικιά Αιγίνης. Δέντρο δίοικο, μεσαίου μεγέθους, με πολύτιμους καρπούς.

Aesculus hippocastanum: Μεγάλο φυλλοβόλο δέντρο εώς 25 μέτρα σε ύψος με κόμη σφαιρική. Τη συναντάμε στα πάρκα και τους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Προέρχεται και απαντάται αυτοφυής κυρίως στα Βαλκάνια.

Pistacia terebinthus: Δένδρο δίοικο που φτάνει μέχρι και τα 10 μέτρα, γνωστό και ως άγρια φυστικιά. Κύριος σκοπός της καλλιέργειάς της δεν είναι τα νόστιμα και μυρωδάτα τσίκουδα αλλά η κρεμεντίνα.

Fraxus ornus: Μεγάλο φυλλοβόλο δένδρο με γρήγορη ανάπτυξη, που έχει φλοιό τεφρομελανό, ρογμώδη

Citrus aurantium: καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, δέντρο ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία,
έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά.

Ruta graveolens: Έντονα βαρύοσμο αρωματικό, αειθαλές, πολυετές φυτό, που φθάνει σε ύψος το 1 μέτρο.Τα φύλλα του είναι σαρκώδη και έχουν τρεις λοβούς.

Citrus limon: Δέντρο με ως 6 μέτρα ύψος, αλλά συνήθως είναι πιο κοντή. Τα κλαδιά του δέντρου έχουν αγκάθια και σχηματίζουν ανοιχτό στέμμα.

Pistacia lentiscus var. Chia: Είδος σχίνου από τον οποίο εξάγεται η φυσική ρητίνη ή μαστίχα, το σπουδαιότερο προϊόν του νησιού της Χίου

Facebook comments