Aποξήρανση Mανιταριών

χρήσεις: 
συνιστάται: 

Η αποξήρανση μανιταριών είναι πολύ απλή και όλα τα εδώδιμα μανιτάρια όταν αποξηρανθούν προσαρμόζονται θαυμάσια και γαρνίρουν διάφορα πιάτα. Αποξηραμένα ή αλεσμένα αποτελούν ένα καρύκευμα πολύ ξεχωριστό!

Να σημειώσουμε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αναγνώριση των μανιταριών!

Μερικές συμβουλές:  Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με υγρό σφουγγάρι(δεν τα πλένουμε, τουλάχιστον όχι αυτά που μαζεύουμε στο δάσος) και κόβουμε τυχόν κομμάτια που έχουν σκουλήκια. Τα μικρά μανιτάρια τα αφήνουμε ολόκληρα. Τα μεγάλα τα κόβουμε σε φέτες κατά μήκος.

Όταν δεν διαθέτουμε αποξηραντήριο, κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλες φέτες και τα απλώνουμε σε τελάρα σε ένα στεγνό μέρος καλά αεριζόμενο (μπορούμε να κάνουμε την μέθοδο της απλώστρας). Μπορούμε να ανακατέψουμε διάφορα είδη μανιταριών, αυτό είναι καλύτερα να το κάνουμε πριν τα μαγειρέψουμε. Τα μανιτάρια τα αποξηραίνουμε ωμά. Εάν θέλουμε να τα κρατήσουμε πάνω από ένα χρόνο τα ζεματάμε για 5 λεπτά πριν τα αποξηράνουμε αλλά χάνουν έτσι αρκετό μέρος της γεύσης τους. Χρόνος αποξήρανσης: 8-12 ώρες στο ξηραντήριο ή 2 μέρες στον ανοικτό αέρα. Αποξηραίνουμε μέχρις ότου μπορούμε να τα τεμαχίσουμε.

Εναλλακτικά μπορούμε να αποξηράνουμε μανιτάρια στον φούρνο στους 50 βαθμούς με ανοικτό το πορτάκι και αέρα, πάνω στο καλοριφέρ ή ακόμα τα τοποθετούμε πάνω στο τραπέζι και βάζουμε έναν ανεμιστήρα να τα αερίζει.

Χρόνος συντήρησης: Μη ζεματισμένα διατηρούνται για 1 χρόνο και τα ζεματισμένα για 2 χρόνια.

πηγές: Παναγιώτης Μανίκης

Facebook comments