Agaricaceae

εικόνες Περιγραφή
Ξανθόδερμο πρίν το αγγίξουμε Αγαρικό Ξανθόδερμο

Agaricus Xanthodermus: Τοξικό μανιτάρι με οσμή φαινόλης, μελάνης ή γενικά φαρμακείου, με επιφάνεια πίλου που μεταχρωματίζεται σε κίτρινο αν την αγγίξουμε ή την τρίψουμε

Agaricus silvicola Αγαρικό το δασόβιο

Agaricus silvicola: φυτρώνει σε ομάδες στα ξέφωτα του δάσους. Έχει πίλο με διάμετρο 5 με18 εκ. o οποίος είναι σφαιρικός αρχικά αλλά αργότερα απλώνει και γίνεται τελείως επίπεδος.

Αγαρικό το δίσπορο - Agaricus bisporus Αγαρικό το δίσπορο

Agaricus bisporus: Συναντάται όλο το χρόνο σε θέσεις με κοπριά ή πολλή οργανική ύλη (φυλλόχωμα, χούμο κλπ). Είναι το καλλιεργήσιμο λευκό μανιτάρι ή το μανιτάρι της πίτσας.

Αγαρικό το Μεγαλοπρεπές - Agaricus augustus Αγαρικό το Μεγαλοπρεπές

Agaricus augustus: Φαγώσιμο, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι που εμφανίζεται καλοκαίρι και φθινόπωρο, συνήθως κατά ομάδες, σε δάση, άκρες δρόμων και ξέφωτα και παράγει μεγάλα μανιτάρια με αρχικά κυβικό, αργότερα σφαιρικό ή ημισφαιρικό και τελικά κυρτό έως σχεδόν επίπεδο καπέλο.

Νεαρό Ag. campestris  με ρόδινα ελάσματα Αγαρικό το πεδινό

Agaricus campestris: Ένα συχνό, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι.Το συναντάμε όλο το χρόνο σε λιβάδια και βοσκότοπους σε μανιταροαποικίες κυκλικού σχηματισμού.

Agaricus Bernardii Αγαρικό του Bernard

Agaricus Bernardii: Μεσαίου μεγέθους φαγώσιμο μανιτάρι -αλλά με όχι και την καλύτερη γεύση- που εμφανίζεται σε μέρη που έχει πέσει αλάτι.

Αγαρικό του Μοελέρι - Agaricus moelleri Αγαρικό του Μοελέρι

Agaricus moelleri: Τοξικό μανιτάρι που εμφανίζεται Άνοιξη και φθινόπωρο σε υγρές θέσεις, στη σκιά δέντρων. Το καπέλο του είναι γρκίζο με λέπια και πέραν αυτού εμφανίζει παρόμοια χαρακτηριστικά με το ξανθόδερμο, δηλαδή κιτρινίζει στην βάση του ποδιού και στην περιφέρεια του καπέλου και μυρίζει άσχημα.

Κοπρίνος ο κομήτης (Coprinus comatus) Κοπρίνος ο κομήτης

Coprinus comatus: Συχνά αναπτύσσετε σε γρασίδι, χαλίκι κατά μήκος δρόμων και των περιοχών με κοπριά. Αρχικά εμφανίζεται ως λευκή ρουκέτα που ξεπετάγεται από το έδαφος.

Λυκόπερδο (Lycoperdon) Λυκόπερδο

Πρόκειται για ένα γένος γαστερομυκήτων βασιδιομυκήτων της τάξης των λυκοπερδωδών. Τα μανιτάρια αυτά αναπτύσσονται σαπροφυτικά στο έδαφος ή σε σάπιο ξύλο και σχηματίζουν σφαιρικά ή αχλαδόμορφα βασιδιοκάρπια (μανιτάρια), τα οποία μοιάζουν με φούσκες. Το εσωτερικό γόνιμο τμήμα του βασιδιοκαρπίου, δηλαδή ο σποριογόνος ιστός, ονομάζεται θρόμβος και περιβάλλεται εξωτερικά από ένα λευκωπό ή ωχρώδες περίβλημα, το περίδιο, αποτελούμενο από δύο στρώματα, το εξωπερίδιο και το ενδοπερίδιο.

Λυκόπερδο το εχινοειδές - Lycoperdon echinatum Λυκόπερδο το εχινοειδές

Lycoperdon echinatum: Με σχήμα σφαιρικό και μαλακές προεξοχές σαν αγκάθια που 2-3 μαζί συγκλίνουν. Η σάρκα του είναι σε νεαρή ηλικία λευκή και συμπαγής αργότερα γίνεται σκούρη και μαλακή.

Facebook comments