Αϋπνία

αϋπνία

Κάποιες πρακτικές συμβουλές πέρα από τα βότανα για την αϋπνία.

  1. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε 15-20 λεπτά αφότου ξαπλώσετε είναι να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας σιωπηλά. Ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο, όπως το να διαβάσετε ένα βιβλίο ή ένα περιοδικό. Μετά από λίγη ώρα μπορείτε να επιστρέψετε στο κρεβάτι σας και να προσπαθήσετε ξανά να κοιμηθείτε.
  2. Αν πάρετε έναν υπνάκο μετά το μεσημεριανό γεύμα, θα έχετε δυσκολίες στον ύπνο τη νύχτα, πολύ περισσότερο αν ταλαιπωρείστε ήδη από αϋπνία.
  3. Καλύτερα να αποφεύγετε το αλκοόλ: Αν και το αλκοόλ έχει την ιδιότητα καταρχήν να προκαλεί υπνηλία και μπορεί να σας κάνει να νυστάξετε, έχει ταυτόχρονα και δυσάρεστες επιπτώσεις, αφού μπορεί να σας ξυπνήσει στη μέση της νύχτας. Το χειρότερο είναι ότι όταν η επίδραση του αλκοόλ εξαφανίζεται, θα έχετε δυσκολία να τα καταφέρετε να ξανακοιμηθείτε.
  4. Είναι ζωτικής σημασίας να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τον ύπνο και την αφύπνιση, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αν συνηθίσετε να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε πρωί και δεν κοιμάστε το μεσημέρι, οι πιθανότητες να έχετε καλό ύπνο αυξάνονται.
  5. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας είναι να αποφύγετε τη δουλειά, το φαγητό, την τηλεόραση ή τους καβγάδες με το σύντροφό σας στην κρεβατοκάμαρα. Να θυμάστε ότι η κρεβατοκάμαρα θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για ύπνο-δεν είναι για άλλα πράγματα.
  6. Φροντίστε το υπνοδωμάτιό σας να είναι σκοτεινό, σιωπηλό, χαλαρωτικό και κρύο. Αν δεν φροντίσετε να υπάρχει το ιδανικό περιβάλλον, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εξασφαλίσετε έναν ξεκούραστο ύπνο.
  7. Είναι σημαντικό να τρώτε το βραδινό σας φαγητό 2 ή 3 ώρες πριν πέσετε για ύπνο, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσπεψία, που μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία.

 

 

Αγγελική
Αγγελική (Archangelica officinalis)

Αγγελική - Archangelica officinalis: "το πιο γυναικείο φυτό"
Περιγραφή, θεραπευτικές ιδιότητες, χρήση

Αγριοτριανταφυλλιά (Κυνόροδο)
Αγριοτριανταφυλλιά (Rosa carniva L.)

Rosa carniva L.: Αγκαθωτός φυλλοβόλος θάμνος που φτάνει έως τα 3 μέτρα ύψος. Απαντάτε σε χαράδρες, ξέφωτα ή ως φυσικός φράχτης ανάμεσα σε χωράφια. Ανθίζει την άνοιξη με άνθη λευκά ή ροζ. Τα φύλλα του είναι μικρά, λεία και πριονωτά.

Ασπερούλα η εύοσμη

Asperula odorata: θεωρείται σπασμολυτική, χολαγωγή, διουρητική και είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Κάποιες από τις πολύτιμες δραστικές ουσίες τις είναι ιριδοειδή, κουμαρίνες, τανίνες, ανθρακινόνες και φλαβονοειδή

Αφροδισιακό αφέψημα από τριβόλι
τριβόλι

Το ρόφημα επιδρά στους άνδρες αυξάνοντας την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη, βοηθά στη σπερματογένεση αυξάνοντας τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, αυξάνει τη σεξουαλική διάθεση.

Βαλεριάνα
βαλεριάνα - Valeriana officinalis

Valeriana officinalis: Το αγχολυτικό της φύσης! Επίσης χρήσιμη σε αρθρίτιδα, υπέρταση, ημικρανία, πονόδοντο και δυσμηνόρροια. Απαντάται σε υγρές περιοχές με άνθη μικρά ροζ έως λευκά ανάλογα από την ποικιλία, σε σχηματισμό ομπρέλας στην κορυφή του φυτού.

Βασιλικός
Σγουρός βασιλικός

Ocimum basilicum: Από τα πιο κοινά οικιακά φυτά στην χώρα μας. Ετήσιο, αρωματικό, ποώδες φυτό της οικογένειας των Χειλανθών

Βερβένα η φαρμακευτική
Βερβένα η φαρμακευτική - Verbena officinalis

Verbena officinalis: Φυτό με ύψος ως 1,5 μέτρα που συναντάται σε χέρσα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Του αποδίδονται πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Βότανα για παιδιά
Βότανα για παιδιά

Τα βότανα που επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από παιδιά από 4 ετών και πάνω έχουν ιδιότητες ηρεμιστικές, χαλαρωτικές, βοηθούν κατά του βήχα, της δυσκοιλιότητας, των πόνων στην κοιλιά κ.α.

Γανόδερμα
Γανόδερμα (Ganoderma resinaceum)

Ganoderma lucidum: Συναντάτε συχνά σε δάση βελανιδιάς, αριάς και άλλων πλατύφυλλων την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Δάφνη

Laurus nobilis: Δέντρο αειθαλές που φθάνει σε μεγάλο ύψος. Έχει φύλλα μακρόστενα, πράσινα, σκληρά με κυματιστή περίμετρο και καρπούς μαύρους σαν μικρές ελιές.

Έγχυμα άνθων αγριοτριανταφυλλιάς

Για αϋπνία: Έγχυμα των πετάλων του άνθους, βράζοντας 10-20 gr σε ένα λίτρο νερό. Πίνετε ένα φλυτζάνι του τσαγιού πρίν τον ύπνο.

Για οφθαλμίτιδα: Έγχυμα των πετάλων του άνθους, χρησιμοποιώντας 40-60 gr σε ένα λίτρο νερό και κάντε πλύσεις.

Για συνάχι: Έγχυμα απο πέταλα των ανθέων, 20-30 gr σε ένα λίτρο νερό και πίνετε 1-2 φλυτζάνια του τσαγιού την ημέρα.

Έκχυμα λεβάντα - Τίλιο - Χαμομήλι

Έκχυμα τριών βοτάνων (λεβάντα - Τίλιο - Χαμομήλι) για την αϋπνία...

Έκχυμα μελισσόχορτου και συνδυασμοί

λυκίσκος - δυόσμος - βαλεριάνα. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με ίσες ποσότητες από τα δύο -κάθε φορά- βότανα και ρίχνουμε μια κουταλιά από το μείγμα σε βραστό νερό. Το αφήνουμε για 5΄ και στη συνέχεια το σουρώνουμε.

Έκχυμα παπαρούνας για αϋπνία

Μαδάμε παπαρούνες του αγρού, όταν είναι η εποχή τους και ρίχνουμε τα κόκκινα πέταλα μέσα σε καυτό νερό. Μετά από δέκα λεπτά, τα σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι έγχυμα με ζάχαρη, το βράδυ, πριν κοιμηθούμε.

Θεραπευτικές ιδιότητες και συνδυασμοί στο μελισσόχορτο
Θεραπευτικές ιδιότητες και συνδυασμοί στο μελισσόχορτο

Βότανο γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση. Παράλληλα, τονώνει την καρδιά και το κυκλοφορικό σύστημα, προκαλώντας διαστολή των αγγείων, με αποτέλεσμα να μειώνεται η πίεση του αίματος. Θεωρείται πολύ σημαντική η συμβολή του στην καταπολέμηση των ιών.

Θεραπευτικές ιδιότητες στη Βαλεριάνα

Η Βαλεριάνα έχει αγχολυτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες και κατευνάζει την υπερένταση, τις νευρώσεις, το νευρικό άσθμα, την επιληψία και την ταχυκαρδία. Θεωρείται χρήσιμη σε περιπτώσεις αρθρίτιδας, υπέρτασης, κολικών, ρευματικών πόνων, ημικρανίας, πονόδοντου και δυσμηνόρροιας.

Θεραπευτικές ιδιότητες της Τζιτζιφιάς

Κάθε μέρος του φυτού χρησιμοποιείται για μια θεραπεία. Τα φύλλα, οι ρίζες, τα άνθη, ο φλοιός και οι καρποί.
Βοηθά στη θεραπεία των εγκαυμάτων, στην αναιμία, τη νεφρίτιδα, τις νευρικές διαταραχές, την αϋπνία και την αποτοξίνωση.

Θεραπευτικές ιδιότητες του Γανοδέρματος
Σκόνη γανοδέρματος

Το γανόδερμα έχει αρκετές θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου, άλλωστε δεν είχε ονομαστεί άδικα το μανιτάρι της αειζωήας

καλαμπόκι

Στη Λατινική Αμερική το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ως βάση ενός είδος ζύμης από την οποία παρασκευάζονται οι «τορτίγιας», επίπεδες πίτες που αντικαθιστούν το ψωμί.
Στη διατροφή επίσης χρησιμοποιείται και το λάδι του καλαμποκιού, το γνωστό αραβοσιτέλαιο. Οι κόκκοι του καλαμποκιού, με κατάλληλη επεξεργασία, μπορεί να γίνουν και αλκοόλη βιομηχανικής χρήσης.
Όμως χρήσιμα είναι και τα μη φαγώσιμα μέρη

Κόλιανδρο
Κόλιανδρος (Coriandrum sativum) - Το φύλλο

Coriandrum sativum: ενδημικό της ανατολικής περιοχής της Μεσογείου και της Νότιας Ευρώπης. Το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη «κοριός», λόγω της δυσάρεστης οσμής του καρπού του.

Κυδωνιά
Κυδωνιά (Cydonia oblonga)

Cydonia oblonga: οπωροφόρο δέντρο της οικογένειας των Ροδοειδών. Η καταγωγή της είναι από την περιοχή του Καυκάσου ή το Ιράν. Ως καλλιεργούμενο φυτό προτιμά τα πηλοαμμώδη εδάφη, όπως επίσης και τα υγρά, αρκεί να στραγγίζονται καλά. Ο πολλαπλασιασμός της γίνεται με μοσχεύματα, παραφυάδες και καταβολάδες. Ζει μέχρι και 50 χρόνια.

Λεβάντα
Ανθισμένη Λεβάντα το Φθινόπωρο

Lavandula officinalis: Θάμνος φρυγανώδης και πολύκλαδος, με όρθιους βλαστούς που φύονται από τη βάση, με ύψος 30 έως 80 εκατοστά. Έχει γκριζοπράσινα φύλλα, στενά ως λογχοειδή. Το φυσικό χαλαρωτικό, αποσμητικό και αντισκοριακό.

Λυκίσκος
Ο λυκίσκος (lupulus)

lupulus: πολυετές φυτό, που αναρριχάται με περιστροφές των αναπτυσσομένων κληματοειδών, χωρίς έλικες, βλαστών. Η χρησιμοποίηση του λυκίσκου στη μπύρα είναι γνωστή από αρχαιοτάτων χρόνων.

Μαρούλι
μαρούλι (Lactuca sativa)

Lactuca sativa: ετήσιο, ποώδες φυτό γρήγορης ανάπτυξης της οικογένειας Σύνθετα. Τα μαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά. Η Β καροτίνη, που περιέχει βοηθά στην πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου και καρδιοπάθειας. Ο γαλακτώδης χυμός του έχει δράση χαλαρωτική και ναρκωτική.

Μαχλέπι
Μαχλέπι

αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους της πετροκερασιάς (Prunus mahaleb)

Μέλι
Μέλι

Αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους

Μελισσόχορτο
Το μελισσόχορτο (Melissa officinalis)

Melissa officinalis: Πολυετές φυτό 40-100εκ, γνωστό για την αντισπασμωδική, αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή του δράση.

Νερατζιά
Citrus aurantium - Νερατζιά

Citrus aurantium: καλλωπιστικό σε πάρκα και πεζοδρόμια των μεγαλουπόλεων, δέντρο ανθεκτικό τόσο στο ψύχος όσο και στην ξηρασία,
έχει σχεδόν τις ίδιες φαρμακευτικές και θεραπευτικές ιδιότητες με την πορτοκα­λιά.

Οι τροφές του ύπνου και του ξυπνήματος...
trofes ypnou Οι τροφές του ύπνου και του ξυπνήματος...

Η διατροφή που ακολουθούμε, επηρεάζει πολύ περισσότερο τον ύπνο μας απ’ όσο νομίζουμε. Στην πραγματικότητα μπορούμε να τον ρυθμίσουμε με βάση τις επιλογές μας για πρωινό ή για δείπνο.

Παπαρούνα
παπαρούνες - Papaver rhoeas

Papaver rhoeas: η κοινή παπαρούνα των αγρών, επιστημονική ονομασία Μήκων η ροιάς, μικρό λουλούδι με κόκκινα άνθη μαύρα στη βάση τους, που ανθίζουν την άνοιξη. Σε νεαρή ηλικία, τρώγεται βραστή σε σαλάτα ή σαν συνοδευτικό.

Πασιφλόρα
Πασιφλόρα καλλιέργεια - passiflora incarnata

passiflora incarnata: Αναρριχητικό φυτό με ηρεμιστική δράση, καταπολεμά την παιδική υπερκινητικότητα, ένα φυτό που αξίζει να έχουμε στο μπαλκόνι ή στον κήπο μας.

Πετρομάρουλο
Πετρομάρουλο

Lactuca serriola: διετές φυτό που μπορεί να φτάσει το 1 μέτρο. Φυτρώνει παντού, σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Πρίμουλα
Πρίμουλα - Primula vulgaris στο βουνό Primula vulgaris: Τα φύλλα είναι μεγάλα, λογχοειδή και χαρακτηρίζονται από έντονες νευρώσεις. Αναπτύσσονται από τη βάση του φυτού σχηματίζοντας ροζέτα. Από το κέντρο της ροζέτας αυτής εμφανίζεται το ανθικό στέλεχος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται πολλά άνθη μαζί.
Σκόρδο (Άλλιον το ήμερον)
Σκόρδο (Άλλιον το ήμερον)

Allium sativum: Πολυετές, ποώδες, ιθαγενές φυτό που ανήκει στο γένος Άλλιο με καταγωγή από την Ασία. Γνωστό από την αρχαιότητα αφού το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Σπαράγγι (Άγριο)
Άγριο σπαράγγι (Asparagus Acutofolius) Asparagus Acutofolius: Οβριά ή φρύγανο, ένα φυτό που μας προσφέρει την άνοιξη τις πολύ θρεπτικές κορυφές του. Το βρίσκουμε σε δασάκια, σε λαγκάδια και σε ελαιώνες. Μας προσφέρει βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
Τζιτζιφιά
Τζίτζιφα πάνω στο δέντρο

Ziziphus jujuba: Δέντρο με καταγωγή την Ασία, με πολύτιμο καρπό, θεραπευτικό φλοιό, φύλλα και ρίζες. Εύκολο στην καλλιέργεια και στη συλλογή του καρπού.

Φλαμουριά

Tilia platyphyllos: φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους με καρδιόμορφα φύλλα. Ανθίζει τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο αναλόγως το υψόμετρο και το κλίμα της περιοχής. Ένα καλό ηρεμιστικό που μας βοηθά να κοιμηθούμε καλά και ήρεμα.

Χαλαρωτικό μπάνιο σε αφέψημα πεύκου
Μπάνιο σε αφέψημα πεύκου

Ένα παράξενο μπάνιο σε αφέψημα από πευκοβελόνες για χαλάρωση, ξεκούραση και αναζωογόνηση

Χαμομήλι
το χαμομήλι (Matricaria chamomilla)

Matricaria chamomilla: αρωματικό φυτό, κοινότατο στην Ελλάδα, Απαντάται σχεδόν παντού, σε καλλιεργημένους και χερσαίους τόπους. Το ταπεινό σε εμφάνιση αλλά γίγαντας σε ιδιότητες χαμομήλι είναι ένα από τα πιο χρήσιμα φαρμακευτικά φυτά μας.

Χρήσεις της βαλεριάνας
Η ρίζα της βαλεριάνας φρέσκια, έτοιμη για να τη χρησιμοποιήσουμε

Γιατροσόφια με βαλεριάνα: Τσάι, κρασί Βαλεριάνας, λουτρό Βαλεριάνας. Συνίστανται για άγχος, αυπνία & πονοκέφαλο.

Facebook comments