Κανθαρίσκος ο φαγώσιμος (Κανθαρέλλα)

Επιστημονική Ονομασία: Cantharellus cibarius
λαϊκές ονομασίες: 
Κιτρινούσκα (Γρεβενά)
(Γ)καΐτσα (Ιωάννινα)
Γαλέτα (Φλώρινα)
νερατζάκι
Κανθαρέλλα
διάμετρος (καπέλου): 2cm - 8cm ύψος: 3cm -10cm ύψος ποδιού: 2cm - 8cm διάμετρος ποδιού: 0.5cm -3cm

Το πλέον νόστιμο και εύκολο στην αναγνώριση μανιτάρι του καλοκαιριού.

Περιγραφή: Ξεκινάει με κυρτό καπέλο που στη συνέχεια γίνεται χωνιόμορφο με μεγάλες πτυχώσεις στην περίμετρο και όχι, συνήθως, κυκλικό σχήμα. Αν δεν έρθει σε επαφή με το φώς παραμένει ωχρό ειδάλλως, αποκτά κιτρινωπό χρώμα. Η γεύση του είναι πικάντικη ενώ η οσμή του θυμίζει βερίκοκο. Τα ελάσματά του είναι φλεβόμορφα, διχαλωτά και αποτελούν ένα σώμα με την σάρκα γι' αυτό αποκαλούνται ψευδοελάσματα.

Βιότοπος: Καρποφορεί σε δάση πλατύφυλλων που βρίσκονται σε υψόμετρο τουλάχιστον 500 μέτρων (οξιά, καστανιά, δρυς, σημύδα , φλαμουριά) και κωνοφόρων ( έλατο, ερυθρελάτη, πεύκο). Εμφανίζεται από 15η Μάιου στην Ήπειρο και Ιούνιο σε Καστοριά για χρονικό διάστημα ενός μηνός ή παραπάνω ανάλογα με τις βροχές και τις θερμοκρασίες. Το Φθινόπωρο ξεκινά από τα τέλη Οκτωβρίου έως αρχές Νοεμβρίου.

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Cantharellales
Οικογένεια : Cantharellaceae
Γένος : Cantharellus

Facebook comments