Γκρέιπφρουτ
Υβρίδιο που προέκυψε το 1837 στις νήσους των Δυτικών Ινδιών (Καραϊβική) από διασταύρωση maxima x Citrus sinensis. Καλλιεργείται σε πολλές τροπικές χώρες, καθώς και στο Ισραήλ και το Μαρόκο. Γενικά: Η σάρκα του γκρέιπφρουτ το οποίο συχνά αποκαλείται και φράπα, είναι πλούσια σε πολύτιμα συστατικά, π.χ. τη λιμονίνη με ελαφρά πικρή γεύση, που περιέχει τον πολύτιμο παράγοντα της βιταμίνης Ρ, ναριγκίνη. Εκτός από αυτό η σάρκα του καρπού περιέχει μεταλλικά άλατα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες. Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνη C βρίσκεται μεταξύ της αντίστοιχης περιεκτικότητας του πορτοκαλιού και του λεμονιού. (GSE: Grapefruit Seed Extract)86.
Η κατανάλωση γκρέιπφρουτ τονώνει την όρεξη, υποβοηθά την πέψη και τη λειτουργία του εντέρου, καθαρίζει το έντερο και ενεργεί ως ήπιο καθαρτικό, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται το πρωί με άδειο στομάχι. Θα ήταν καλό, μαζί με το χυμό να καταναλώνεται και η σάρκα του φρούτου με τις αδρανείς ουσίες της.
Από διασταύρωση μεταξύ φράπας (Citrus maxima) και γκρέιπφρουτ (Citrus χ paradisii) προέκυψε στο Ισραήλ το pomelo. Στις Αγγλοσαξονικές και Λατινικές χώρες, pomelo (ή pu- melo) μερικές φορές αποκαλείται επίσης η φράπα και το γκρέιπφρουτ. Οι πρώτες εισαγωγές pomelo στην Ελβετία και Γερμανία έγιναν το 1974, To pomelo είναι πιο μικρό από τη φράπα αλλά μεγαλύτερο από το γκρέιπφρουτ. Έχει σχήμα αχλαδιού ή στρογγυλωπό με κορυφή και ο φλοιός του είναι σχεδόν λείος, λευ- κοκίτρινος ως πρασινωπός, με μεγάλους πόρους, πολύ παχύς, σταθερά προσκολλη μένος στη σάρκα του φρούτου. Η σάρκα είναι χωρισμένη σε φέτες, ανοιχτοκίτρινη, αλλά σε μερικές νεότερες άσπορες ποικιλίες, είναι λευκή ή ροδόχρωμη. Έχει γεύση ευχάριστα ξινή, αλλά το λευκό υπόδερμα κάτω από το φλοιό είναι πικρό. Τα συστατικά του είναι παρόμοια με του γκρέιπφρουτ.
Facebook comments