Ηρύγγιο το παράλιον
Φυτό ύψους 15 - 60 εκ., με βλαστούς ισχυρούς, ριγωτούς, που διακλαδίζονται στο πάνω μέρος και σχηματίζουν έναν ημισφαιρικό μικρό θάμνο γλαυκού χρώματος.
Οι νεαροί ανθοφόροι βλαστοί τρώγονται. Αφού αποφλοιωθούν, βράζονται και σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο ή μαγειρεύονται με αυγά ή αρνί. Η ρίζα όταν ψηθεί έχει γεύση κάστανου.
Φύλλα: Τα κατώτερα έμμισχα δερματώδη, σχεδόν στρογγυλά, με διάμετρο 4-10, τρίλοβα ως πεντάλοβα, με λοβούς τριγωνικούς που καταλήγουν σε ισχυρά αγκάθια. Τα ανώτερα φύλλα είναι άμισχα με πλατιά βάση και περιβάλλουν τους βλαστούς.
Άνθη: Σε πολυάριθμες ταξιανθίες κεφάλια, σχεδόν στρογγυλά, διαμέτρου 1,5-3 εκ. Τα ανθίδια είναι γαλάζια με βράκτια φύλλα με τρεις μυτερές άκρες, ενώ τα βράκτια της ταξιανθίας (4 -7) προεξέχουν, έχουν τριγωνικούς λοβούς και καταλήγουν σε αγκάθια.
Καρποί: Μήκους 15 χιλ., πυκνά καλυμμένοι με λέπια οξυκόρυφα.
Εξάπλωση: Αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Ευρώπης και Μεσογειακής περιοχής. Έχει εισαχθεί στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ.
Facebook comments