Ηρύγγιο το παράλιον

Eπιστημονική Oνομασία: 
Eryngium maritimum L.
Άλλα Ονόματα: 
Γαλανόχορτο, Μοσχάγκαθο, Αγκαθιά

Φυτό ύψους 15 - 60 εκ., με βλαστούς ισχυρούς, ριγωτούς, που διακλαδίζονται στο πάνω μέρος και σχηματί­ζουν έναν ημισφαιρικό μικρό θάμνο γλαυκού χρώματος.

Οι νεαροί ανθοφόροι βλαστοί τρώγονται.  Αφού αποφλοιωθούν, βράζονται και σερβίρονται με ελαιόλαδο, ξύδι και σκόρδο ή μαγειρεύονται με αυγά ή αρνί. Η ρίζα όταν ψηθεί έχει γεύση κάστανου.

Φύλλα: Τα κατώτερα έμμισχα δερματώδη, σχεδόν στρογγυλά, με διάμετρο 4-10, τρίλοβα ως πεντάλοβα, με λοβούς τριγωνικούς που κα­ταλήγουν σε ισχυρά αγκάθια. Τα ανώτερα φύλλα είναι άμισχα με πλατιά βάση και περι­βάλλουν τους βλαστούς.

Άνθη: Σε πολυάριθμες ταξιανθίες κεφάλια, σχεδόν στρογγυλά, διαμέτρου 1,5-3 εκ. Τα ανθίδια είναι γαλάζια με βράκτια φύλλα με τρεις μυτερές άκρες, ενώ τα βράκτια της ταξιανθίας (4 -7) προεξέχουν, έχουν τριγωνικούς λοβούς και καταλήγουν σε αγκάθια.

Καρποί: Μήκους 15 χιλ., πυκνά καλυμμένοι με λέπια οξυκόρυφα.

Εξάπλωση: Αμμώδεις θαλάσσιες ακτές της Ευρώπης και Μεσογειακής περιοχής. Έχει εισαχθεί στις ακτές του Ατλαντικού των ΗΠΑ.


Facebook comments