Φροντίδα του λίλιουμ

Κρίνo

Lilium: κατηγορία...

Την άνοιξη, αφήστε την προστατευτική επικάλυψη του χειμώνα στη θέση της, μέχρι να περάσει ο κίνδυνος του μεγάλου παγετού. Αν οι βλαστοί αναπτύσσονται ανάμεσα στην επικάλυψη, ξεκινήστε να την αφαιρείτε σταδιακά, αλλά αφήστε την κάπου κοντά, ώστε να μπορείτε να τους καλύψετε ξανά, αν παρουσιαστεί μια ανοιξιάτικη δυνατή παγωνιά.

Λιπάνετε το χώμα κάθε άνοιξη με λίπασμα πλούσιο σε φώσφορο. Τα λιπάσματα βραδείας απορροφήσεως έχουν καλά αποτελέσματα. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες της συσκευασίας, όταν χρησιμοποιείτε κάποιο λίπασμα.

Τα λίλιουμ έχουν συνήθως λίγα παράσιτα, αλλά οι γυμνοσάλιαγκες μπορούν να γίνουν απειλή για τους νεαρούς βλαστούς. Οι αφίδες (ψείρες), μικρά έντομα που ρουφούν τους βλαστούς, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στα μάτια των λουλουδιών. Πλύνετε προσεκτικά τα φυτά που έχουν προσβληθεί, ψεκάζοντας δυνατά νερό με την μάνικα του κήπου για να αφαιρέσετε τις αφίδες.

Ο βοτρύτης, μια μυκητολογική ασθένεια, προκαλεί καφεκόκκινα σημάδια στα φύλλα και είναι συχνά αποτέλεσμα του υγρού καιρού ή του βραδινού ποτίσματος. Όταν ποτίζουμε τη νύχτα, η παραμονή συχνά υγρασίας στα φύλλα, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος της επόμενης μέρας και να τα στεγνώσει, ενθαρρύνει τις ασθένειες των φύλλων. Όποτε είναι δυνατόν, ποτίστε νωρίς στην ημέρα ή στη βάση των φυτών καλύτερα, παρά επάνω. Η επαρκής απόσταση μεταξύ των συστάδων των λίλιουμ βοηθάει επίσης στην καλή κυκλοφορία του αέρα και μπορεί να αποτρέψει την ασθένεια.

Αφαιρέστε τα παλιά λουλούδια που εξασθένισαν, σπάζοντάς τα προσεκτικά. Με αυτόν τον τρόπο, το φυτό δεν "σπαταλά" ενέργεια για την παραγωγή σπόρου. Ωστόσο, μην αφαιρείτε βλαστούς ή φύλλα. Θα συνεχίσουν να προφέρουν ενέργεια στο βολβό, όσο ακόμα είναι πράσινα. Αφαιρέστε το παλαιό φύλλωμα στα τέλη του φθινοπώρου ή στην αρχή της άνοιξης, κόβοντας τους νεκρούς μίσχους.

 

Facebook comments