Φυτεύω Αβοκάντο

Αβοκάντο το δέντρο
Αβοκάντο

Persea americana: Αείφυλλο δέντρο, με...

Πολλοί, αφού έφαγαν ένα αβοκάντο θα σκέφτηκαν τι μπορούν να κάνουν τον σπόρο. Ιδού μια πετυχημένη ιδέα!

Αρχικά, βγάζουμε το κουκούτσι από το  αβοκάντο προσεκτικά (χωρίς να το πληγώσουμε), και έπειτα το καθαρίζουμε καλά. Δεν βγάζουμε την καφέ στρώση από το κουκούτσι γιατί είναι το κάλυμμα του σπόρου.
Η μυτερή άκρη είναι η επάνω πλευρά και η πιο πλατιά άκρη είναι η κάτω. Παίρνουμε  3 ή  4 οδοντογλυφίδες και τρυπάμε το κουκούτσι με μια κατεύθυνση ελαφρώς προς τα κάτω, σε ίση απόσταση μεταξύ τους γύρω από την περιφέρεια του κουκουτσιού. Αυτές οι οδοντογλυφίδες λειτουργούν σαν στήριγμα για να στέκεται το κάτω μέρος στο νερό και γι αυτό πρέπει να τις μπήξουμε βαθειά μέσα στο κουκούτσι με κατεύθυνση προς τα κάτω, ώστε, όταν το βάλουμε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να βρίσκεται μέσα στο νερό.
Τοποθετούμε το κουκούτσι ημιβυθισμένο σε ένα ποτήρι με νερό μπροστά σε ένα ήσυχο παράθυρο με ηλιοφάνεια. Βοηθάει ένα διάφανο ποτήρι για να μπορούμε εύκολα να δούμε πότε θα βγουν οι ρίζες και για να ξέρουμε πότε πρέπει να αλλάξουμε το νερό. Αλλάζουμε το νερό κάθε πέντε μέρες με μια εβδομάδα περίπου. Πρέπει να αλλάζει το νερό για να αποφεύγεται μούχλα, βακτήρια και μύκητες.

Χρειάζεται τουλάχιστον 8 εβδομάδες για να βλαστήσει, γι' αυτό χρειάζεται υπομονή!

Αυτή είναι η διαδικασία που θα παρακολουθήσουμε:

Η κορυφή του κουκουτσιού θα στεγνώσει, θα δημιουργηθεί μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.

Δεν αφήνουμε το κουκούτσι να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – Προσθέτουμε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

Το μεταφυτεύουμε σε χώμα όταν το δεντράκι έχει ύψος πάνω από 20 εκατοστά. Σε περίπου 6 - 7 μήνες από τη στιγμή που θα βλαστήσει.

Διαλέγουμε γλάστρα διαμέτρου περίπου 20 εκατοστών, σε πλούσιο σε συστατικά χώμα, αφήνοντας το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Το τοποθετούμε σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο.

Τα αβοκάντο αγαπούν τον ήλιο όσο περισσότερος τόσο καλύτερα.

Ποτίσμα και περιποίηση

Ποτίζουμε συχνά με σταθερούς, βαθείς εμποτισμούς. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, σε αυτήν την περίπτωση, αφήνουμε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.

Ξεχειμώνιασμα
Αν ζούμε σε περιοχή που το χειμώνα πέφτει η θερμοκρασία κάτω του μηδενός θα πρέπει να τα βάλουμε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.

Καρποφορία

Πολλές φορές τα αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια και άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Αν και εφόσον βγάλει καρπό  ας μην περιμένουμε αυτός να έχει μεγάλη σχέση με τον καρπό από τον οποίο πήραμε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα.

Ένα φυσικά αναπαραγμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.

TA VIDEO ΤΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ MAΣ

Facebook comments