Καλλιέργεια πλευρώτους σε άχυρο

Πλευρότους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus)
Πλευρώτους οστρεώδης
Pleurotus ostreatus:...

Οδηγίες για παραγωγή χωρίς να διαθέτουμε έτοιμο υπόστρωμα.

Προετοιμασία: Εφοδιαστείτε με μια μπάλα άχυρο από σιτάρι (καλής ποιότητας, 15 Kg περίπου).  Βυθίστε σε νερό την μπάλα άχυρου που είναι ακόμη δεμένη, χρησιμοποιώντας μία λεκάνη ή έναν πλαστικό σάκο. Αφήστε την βυθισμένη για 24 ώρες και στη συνέχεια αφήστε την να στραγγίσει για 4-5 ώρες. Με ένα μυτερό σίδερο κάντε τρύπες στη μπάλα σε τακτά διαστήματα με απόσταση 10 cm και με διαφορετικό βάθος. Τοποθετήστε σε κάθε τρύπα 5-6 γραμμάρια μυκηλίου. Κλείστε τη μπάλα σε έναν πλαστικό σάκο (σακούλα σκουπιδιών) και τοποθετήστε την σε περιβάλλον με θερμοκρασία 18-20 βαθμούς μέχρι να απλωθεί στη μάζα η δημιουργία ενός λευκού μυκητιακού σχηματισμού (περίπου 6-7 εβδομάδες).

Τοποθεσία και συγκομιδή: Στο σημείο αυτό βγάλτε το σάκο και τοποθετήστε τον σε ένα υγρό και σκιερό περιβάλλον με ήπιο φωτισμό, ώστε να είναι εφικτή η καρποφορία.

1) φως: Τα πλευρώτους χρειάζονται φως. Τοποθετήστε το σε φωτεινό μέρος αλλά όχι απευθείας στον ήλιο. Κατά την διάρκεια της νύχτας ας μείνει στο σκοτάδι.

2) θερμοκρασία: Ιδανική θερμοκρασία για να φυτρώσουν τα μανιτάρια είναι 6-18 βαθμούς.

3) υγρασία: Τοποθετήστε το πάνω σε μια υγρή επιφάνεια που να έχει μόνιμα νερό (αφρολέξ, πιατάκι, χώμα). ποτίστε χρησιμοποιώντας ένα ψεκαστήρι χειρός ψεκάζοντας σε όλη την επιφάνειά του γύρω-γύρω 1-2 φορές την ημέρα μέχρι τα μανιτάρια να μεγαλώσουν.

Για να καλλιεργήσετε στον κήπο, μετά τη  δημιουργία του λευκού μυκητιακού σχηματισμού, μεταφέρετε τον σάκο στο σημείο του κήπου που θέλετε (σκιερό και απάνεμο) και ανοίξτε 10 τρύπες διαμέτρου 2- 3 εκατοστών σε ολόκληρη την επιφάνεια του σάκου. Τα πρώτα μανιτάρια θα αρχίσουν να εμφανίζονται σε 15-20 ημέρες μετά από το άνοιγμα του σάκου.

Συμβουλές: Καλύτερο είναι να ξεκινήσουμε καλλιέργεια μανιταριών με έτοιμο υπόστρωμα και αφού το δοκιμάσουμε 2 -3 φορές να περάσουμε σ' αυτήν την μέθοδο.

Είναι πολύ εύκολο να μολυνθεί το μυκήλιο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και να έχετε κακό τελικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό προετοιμάστε το άχυρο σε καθαρό χώρο και με καθαρά χέρια. Αν είναι εφικτό αποστειρώστε το βράζοντας το για 10 λεπτά σε ένα καζάνι.

Αν το άχυρο το κόψουμε σε κομματάκια και το αποστειρώσουμε σε ατμό, η διαδικασία παραγωγής δεν θα διαφέρει καθόλου από αυτή των εργοστασίων

  • Σπόρο Πλευρώτους μπορούμε να βρούμε σε φυτώρια (τα περισσότερα έχουν αποξηραμένο σπόρο).
  • Επίσης μπορούμε να παραγγείλουμε φρέσκο σπόρο από κάποιον παραγωγό πλευρώτους ή να τον παραγγείλουμε από το διαδίκτυο (Καλύτερο αυτό).

Facebook comments