Ξινολάχανο

Το ξινό λάχανο (γερμ. Sauerkraut) είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας. Παρασκευάζεται από λάχανο με αλάτι και υπόκειται σε αναερόβια ζύμωση για 2 - 3  εβδομάδες.

Εκτός από τις γερμανόφωνες χώρες σερβίρεται παραδοσιακά και στην Τσεχία, όπως και στις γερμανόφωνες περιοχές της Γαλλίας (Λωρραίνη και Αλσατία), συνήθως συνδυαζόμενο με ποικίλους τύπους λουκάνικου.

Δεν πρόκειται για το τυπικό τουρσί λάχανο καθώς στην διαδικασία παρασκευής δεν προσθέτουμε ξίδι, ούτε βράζουμε το λάχανο αλλά το αφήνουμε να ζυμωθεί στα υγρά που μόνο του θα αποβάλει ερχόμενο σε επαφή με το αλάτι.

Το ξινολάχανο περιέχει προβιοτικά (lactobacillus και pediococcus), τα καλά βακτήρια που προστατεύουν τον γαστρεντερικό σωλήνα. είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και πεπτικά ένζυμα. Το υγρό της ζύμωσης θεωρείται ότι θεραπεύει τόσο τη διάρροια όσο και τη δυσκοιλιότητα. Για όσους τώρα θέλουν να συμπεριλάβουν το ξινολάχανο και τις ευεργετικές του ιδιότητες σε υγιεινότερη διατροφή, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν σαν συνοδευτικό ή σαν σαλάτα σε διάφορα γεύματα.

Το ξινολάχανο μπορούμε να το φτιάξουμε πολύ εύκολα στο σπίτι μας ακολουθόντας τις οδηγίες: φτιάχνω ξινολάχανο.

Ωφέλιμα συστατικά σε Ξινολάχανο:

Συστατικά Ποσότητα/100gr
Νάτριο 661.00mg
Βιταμίνη C 15.00mg
Σίδηρος 1.50mg
Βιταμίνη B6 0.13mg

Πηγές:

Facebook comments