Λακτάριος ο νόστιμος

Επιστημονική Ονομασία: Lactarius deliciosus
λαϊκές ονομασίες: 
Κουμαρίτης, γαλακτίτης,
Καρότο, Αγκισαρίτης
κουμαρένιες μανίτες (Σάμος)
Κοκκινό-μανίταρο (Κύπρος)
διάμετρος (καπέλου): 4cm - 12cm ύψος: 4cm -10cm ύψος ποδιού: 3cm - 7cm διάμετρος ποδιού: 1.5cm -2.5cm

Ξεχωρίζει από το ότι ζει σε πευκοδάση, έχει πορτοκαλιές χρωματικές ζώνες, λακκάκια στο πόδι και εκκρίνει καροτί γάλα.

Περιγραφή: Μανιτάρι κοινό σε πευκοδάση με έξαρση το φθινόπωρο (Το συναντάμε ως το Δεκέμβριου). Πάνω στο καπέλο έχει ομόκεντρους κύκλους σε καφεκόκκινες αποχρώσεις.

Το καπέλο:   Το καπέλο έχει διάμετρο 6-12cm. αρχικά είναι κυρτό και αργότερα γίνεται κοίλο (σαν χωνί). ‘Εχει ωχροπορτοκαλίες και καφοκοκκινωπές χρωματιστές ζώνες. Τα ελάσματα είναι πυκνά, πορτοκαλιά που ακουμπούν στο πόδι.
Η σάρκα είναι λευκοκρέμ η πορτοκαλοκίτρινη με μυρωδιά φρούτου. Όταν κοπεί, σε 10’ γίνεται πορτοκαλοκόκκινη, αργότερα κόκκινη και σε 24 ώρες πρασινωπή. Συγχρόνως, εκκρίνει γαλακτώδη χυμό με χρώμα καροτί.
Το πόδι έχει ύψος 3-7cm και διάμετρο 1,5-2, εκ. Έχει ίδιο χρώμα με το καπέλο με βαθύχρωμα λακκάκια και λευκωπό μυκήλιο στη βάση. Αρχικά είναι συμπαγές και αργότερα γίνεται κούφιο.

Αυτό το μανιτάρι χρήζει μεγάλης εκτίμησης στη Μυτιλήνη αλλά και στην Κύπρο όπου πολλές χρονιές φτάνει να πουλιέται ως 30 ευρώ το κιλό...

κλειδί αναγνώρισης: Ο βιότοπος (πευκοδάση) του και το έντονα πορτοκαλί γάλα που εκκρίνει (αν εφαρμόσουμε ένα χαρτί στην τομή θα γίνει πορτοκαλί). Καθώς και το ότι πρασινίζει σε 24 ώρες.

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Russulales
Οικογένεια : Russulaceae
Γένος : Lactarius

Facebook comments