Λαιτιπόρος ο Θειαφένιος

Επιστημονική Ονομασία: Laetiporus sulphureus
λαϊκές ονομασίες: 
Κοτόπουλο του δάσους
Κόκορας του δάσους
διάμετρος (καπέλου): 10cm - 30cm ύψος: 5cm -14cm
πίλος: επίπεδος, περίμετρος πίλου: κυματιστή, κυματιστή κατά την ενηλικίωση, πιθανή απόχρωση επιδερμίδας πίλου ή πάνω επιφάνειας: πορτοκαλί, κίτρινη, υμένιο: με πόρους, πόδι: δεν έχει πόδι,

Περιγραφή: Το καρπόσωμα υπάγεται απευθείας στον κορμό δέντρου, μοιάζει με στρογγυλό ακανόνιστο ράφι  και είναι θείο-κίτρινο σε έντονο πορτοκαλί χρώμα και υφή βελούδινη.  συχνά αναπτύσσονται σε επικαλυπτόμενες συστάδες, και το καθένα μπορεί να είναι οπουδήποτε από 5 έως 60 cm (2 έως 24) σε διάμετρο και 4 cm (1,4 in) πάχους. Η κάτω  επιφάνεια του καπέλου είναι κίτρινη σαν θείο με μικρούς πόρους (σωλήνες).
Το μανιτάρι αναπτύσσεται σε νεκρά ή ώριμα σκληρά ξύλα όπως η δρυς, κερασιά, οξιά και
κωνοφόρα. Άνοιξη και Φθινόπωρο.

Παγκόσμιο ρεκόρ Guinness: Ένα δείγμα που ζυγίζει 100 κιλά βρέθηκε στο New Forest, Hampshire, Ηνωμένο Βασίλειο στις 15 Οκτώβρη του 1990.

Εδωδιμότητα: Λόγω της γεύσης, οι άνθρωποι έχουν καλέσει το μανιτάρι κοτόπουλο του δάσους. Το σσυγκεκριμένο είδος είναι ένα καλό υποκατάστατο για κοτόπουλο.  Δεν πρέπει όμως ποτέ να τρώγεται ωμό.
Αλλεργίες: Μερικοί άνθρωποι είχαν γαστρεντερικές ενοχλήσεις μετά από το φαγητό αυτό το μανιτάρι. Μελέτες έχουν δείξει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπου 10% του πληθυσμού, που περιλαμβάνουν εμετό και πυρετό.

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Polyporales
Οικογένεια : Polyporaceae

Facebook comments