Μακρολεπιότα η ψηλή

Επιστημονική Ονομασία: Macrolepiota procera
λαϊκές ονομασίες: 
Ζαρκαδίσιο
Αλεκάτη ή Ρόκα
Κατσπέρδικα (Ήπειρος)
Κωνσταντάς (Όλυμπος)
Γίδιο ή Τσιρίκι (Γρεβενά)
Ελαφίνα (Ημαθία)
Κουκούλι/ Κουκουλίτης (Λέσβος)
διάμετρος (καπέλου): 10cm - 30cm ύψος: 10cm -30cm ύψος ποδιού: 10cm - 30cm διάμετρος ποδιού: 1cm -3cm

Το πιο γνωστό μανιτάρι στην Ελλάδα με διαφορετικά ονόματα ανά περιοχή. Ένα από αυτά τα ονόματα είναι και το Αλεκάτη, το όνομα αυτού site.

Περιγραφή: Καρποφορεί από Μάιο μέχρι Νοέμβριο, αλλά το φθινόπωρο είναι πιο συχνό, σε δάση, βοσκοτόπια και θαμνότοπους. Αυγόμορφο αρχικά, θυμίζει μικρόφωνο αργότερα, ενώ έπειτα το καπέλο του παίρνει καμπανόμορφο σχήμα, επίπεδο και τελικά κοίλο. Το καπέλο είναι λευκό, έχει πλατιά γκριζοκαφετιά θηλή στο κέντρο και ομοιόχρωμα λέπια, πυκνότερα προς το κέντρο απ' ότι προς την περίμετρο. Η περίμετρος είναι οδοντωτή και πολλές φορές ενωμένη με τον πάνω δακτύλιο του διπλού κινητού λευκού δακτυλιδιού που βρίσκεται στον μίσχο.

Το πόδι: Ο μίσχος είναι τραχύς, κούφιος και σκληρός κατά την ωρίμανση. Λευκός στις άκρες με τεθλασμένες καφεκοκκινωπές ζώνες (τιγρέ) στη μέση. Σπάει όπως σπάει το ξύλο και κάνει έντονο "κρακ". Τα ελάσματα είναι λευκά και πυκνά που αργότερα παίρνουν κρέμ αποχρωση. Η σάρκα είναι λευκή με βαριά μυρωδιά και γεύση φουντουκιού.

Είναι μανιτάρι φαγώσιμο και πολύ νόστιμο, όμως είναι λιγάκι δύσπεπτο και έχουν παρατηρηθεί τελευταία κάποιες δυσανεξίες σε αυτό (κάποιοι βγάζουν σπυριά στα πόδια , ή κάνουν εμετό αν καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες). Προσοχή λοιπόν η κατανάλωση να γίνεται με μέτρο.

Απαιτείται καλό μαγείρεμα πριν την κατανάλωση!

Συστημική ταξινόμηση

Συνομοταξία : Βασιδιομύκητες
Ομοταξία : Αγαρικομύκητες
Τάξη : Agaricales
Οικογένεια : Lepiotaceae
Γένος : Macrolepiota

Πηγές:

Facebook comments