Μαρμελάδα Νεράτζι

Υλικά:

Εκτέλεση:  Πλένουμε προσεκτικά σε ζεστό νερό τα νεράντζια. Η πορώδης επιφάνειά τους συγκρατεί σκόνη. Τα κόβουμε στη μέση οριζόντια. Θέλουμε να βγάλουμε τα κουκούτσια τους - που είναι αρκετά - και να μαζέψουμε το χυμό.
Στύβουμε ελαφρά το φρούτο για να ελευθερώσουμε τα κουκούτσια, με τη βοήθεια ενός κουταλιού και σουρωτηριού ώστε να μην χαθεί ο χυμός και τα κουκούτσια. Μαζεύουμε τα κουκούτσια σε ένα καθαρό τουλπάνι. Θα τα βάλουμε να βράσουν με το φρούτο για να ελευθερώσουν όλη την πηκτίνη που έχουν.

Αφαιρούμε το κοτσάνι μαζί με τις κεντρικές ίνες που φτάνουν από το κοτσάνι στην άλλη πλευρά του φρούτου. Τα κόβουμε σε κυβάκια ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ.

Προσθέτουμε με τον ίδιο τρόπο 1 - 2 πορτοκάλια για περισσότερο άρωμα!

Βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα φρούτα, το χυμό, το νερό και το πανάκι με τα κουκούτσια. Το πανάκι το δένουμε στο χερούλι της κατσαρόλας.

Αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να βράσουν για 20-30 λεπτά, για να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανες σχεδόν οι φλούδες. Τα αφήνουμε μια νύχτα.

Την επόμενη μέρα θα δούμε το νερό να είναι ήδη ζελεδένιο. Βγάζουμε το πανάκι με τα κουκούτσια. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα βράζουμε. Αυτό είναι το τελικό στάδιο δεσίματος της μαρμελάδας. Θέλει περίπου 40-45 λεπτά για να είναι έτοιμη.
Μετά τα 30 λεπτά κάνουμε τακτικά το τεστ της σταγόνας - Ακουμπάμε την τελευταία σταγόνα που στάζει από την κουτάλα σε λευκό πιάτο και ελέγχουμε πόσο ύψος αποκτά σιγά σιγά. Στην αρχή απλώνει και ρέει. Σταδιακά δεν ρέει τόσο και μετά παίρνει ύψος. Με το μάτι καταλαβαίνουμε τη διαφορά γιατί αλλάζει σε πυκνότητα το μείγμα και αρχίζει να "πιτσιλάει" όσο πήζει. Τότε σβήνουμε τη φωτιά.

Προσθέτουμε προαιρετικά, 1 κουταλιά της σούπας ουϊσκι ή Grand Marnier!

 

Facebook comments