Εγχειρίδιο mycoticon
Μια πολύ αξιόλογη δουλειά για τα μανιτάρια από το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας.
Πρόκειται για ηλεκτρονικό βιβλίο (pdf) που περιλαμβάνει θέματα σχετικά με:
- Την συλλογή άγριων εδώδιμων μανιταριών
- Την καλλιέργεια άγριων εδώδιμων μανιταριών
- Την ανάλυση της κατάστασης στην Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία και Βουλγαρία
- Τα μανιτάρια και τον οικοτουρισμό
- Τα μανιτάρια στην τέχνη και την γαστρονομία
- Τα νομοθετικά ζητήματα σχετικά με τη συλλογή και εμπορία των άγριων εδώδιμων μανιταριών.
Η συγκεκριμένη εργασία περιλαμβάνει δύο βιβλία στα ελληνικά (ένα σύντομο και ένα πλήρες) και βιβλία στα αγγλικά, τα βουλγάρικα και τα ιταλικά.
Για να το κατεβάσετε:
Πλήρης έκδοση: εδώ
Σύντομη: εδώ
Αγαρικό το πεδινό Agaricus campestris: Ένα συχνό, νόστιμο και εύκολα αναγνωρίσιμο μανιτάρι.Το συναντάμε όλο το χρόνο σε λιβάδια και βοσκότοπους σε μανιταροαποικίες κυκλικού σχηματισμού. |
|
Ελάσματα μανιταριών Σημαντικά στοιχεία για την ταυτοποίηση των ειδών παίρνουμε από τα ελάσματα (ή βράγχια). Στα ελάσματα υπάρχουν μικροσκοπικές ροπαλόμορφες βάσεις (τα βασίδια) όπου παράγονται τα σπόρια και αποτελούν το μέσο διασποράς τους. |
|
Μακρολεπιότα η ψηλή Macrolepiota procera: Καρποφορεί από Μάιο μέχρι Νοέμβριο. Το καπέλο είναι λευκό, έχει πλατιά γκριζοκαφετιά θηλή στο κέντρο και ομοιόχρωμα λέπια. |
|
Ρούσουλα ή Κυανόξανθη Russula Cyanoxantha: Φαγώσιμο και νόστιμο μανιτάρι που συναντάται από τον Μάιο ως τον Οκτώβριο σε δάση κυρίως πλατύφυλλων. Χαρακτηριστικό κλειδί αναγνώρισης του είναι τα ελάσματα του που είναι μαλακά και εύπλαστα σαν βούτυρο. |
Facebook comments