Η Νηστεία

νηστεία

Η λέξη νηστεία προέρχεται από το αρνητικό μόριο νη και το ρήμα εσθίω, που σημαίνει τρώω.

Η λέξη "νηστεία" , αρχικά σήμαινε την πλήρη αποχή από τροφές και ποτά, δηλαδή την ασιτία και ατροφία. Σήμερα εννοούμε την αποχή βρώσης συγκεκριμένων ζωικής προέλευσης τροφών κατά τις ημέρες που ορίζει η εκκλησία . Συγκεκριμένα νηστεία είναι η αποχή κατανάλλωσης κρέατος, αυγών, γάλακτος, ζωικών προϊόντων, και γαλακτοκομικών προϊόντων, ιχθύων (εκτός των θαλασσινών, οστράκων, αυγοτάραχου και χαβιάρι), ελαίου (εκτός τις ελιές) και του οίνου και κατ΄ επέκταση των σημερινών οινοπνευματωδών ποτών.

Οι νηστείες που έχει θεσπίσει η εκκλησία, πέρα της πνευματικής τους διάστασης, κατά τη γνώμη μας είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αποτοξίνωση και για άσκηση στην αυτοσυγκράτηση. Επίσης οι νηστείες μας δίνουν την δυνατότητα να δοκιμάσουμε νέες γεύσεις και να ξεφεύγουμε από τις διατροφικές μας συνήθειες αρχικά αφαιρώντας (τα κρέατα, τα τυριά και τα αυγά) και αντικαθιστώντας τα με προϊόντα όπως όσπρια, μανιτάρια, δημητριακά λαχανικά κλπ. 

Οι επίσημοι περίοδοι νηστείας είναι οι παρακάτω:

  • Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
  • Η νηστεία των Χριστουγέννων (40ήμερη νηστεία, αρχίζει 15 Νοεμβρίου και λήγει 25 Δεκεμβρίου). Καθ' όλην την διάρκεια του σαρανταημέρου δεν τρώμε κρέας, γαλακτερά και αυγά. Αντίθετα, επιτρέπεται να καταλύουμε ψάρι όλες τις ημέρες – πλην φυσικά Τετάρτης και Παρασκευής – από την αρχή της νηστείας μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου. Ψάρι επίσης καταλύουμε και κατά την εορτή των Εσοδίων της Θεοτόκου, οποιαδήποτε μέρα και αν πέσει.
  • Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων, αρχίζει μετά τη Κυριακή των Αγίων Πάντων και λήγει στις 29 Ιουνίου, στη μνήμη των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
  • Η νηστεία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ή του 15Αύγουστου, αρχίζει τη 1η Αυγούστου και λήγει στις 15 του ίδιου μήνα.
  • Η νηστεία της 29ης Αυγούστου, ιερής μνήμης αποκεφαλισμού του Ιωάννη του Προδρόμου.
  • Η νηστεία της 14ης Σεπτεμβρίου, ιερής μνήμης της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού.
  • Η προηγουμένη των Θεοφανίων, στις 5 Ιανουαρίου.
  • Η νηστεία της Τετάρτης* εκάστης εβδομάδας , επειδή την ημέρα Τετάρτη ξεκίνησε η δίκη του Χριστού.
  • Η νηστεία της Παρασκευής* εκάστης εβδομάδας, διότι την ημέρα Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός.


Νηστίσιμες, προτεινόμενες συνταγές:

Αμυγδαλόγαλα Αμυγδαλόγαλα

Ένα θρεπτικό φυτικό γάλα με πολλά οφέλη για την υγεία, ρόφημα γεμάτο βιταμίνες, πρωτεΐνες και ασβέστιο, ιδανικό υποκατάστατο για άτομα με αλλεργίες και δυσανεξίες.



Γάλα σόγιας Γάλα σόγιας

Πώς να φτιάξουμε στο σπίτι μας το γάλα σόγιας, ένα γάλα πλούσιο σε πρωτεΐνες αλλά χωρίς καθόλου λακτόζη.



κολοκυθόσουπα κολοκυθόσουπα

Ένας νόστιμος τρόπος για να χρησιμοποιήσουμε τις κολοκύθες!



κρασάτα μανιτάρια με φρέσκο σκόρδο κρασάτα μανιτάρια με φρέσκο σκόρδο

Συνταγή εύκολη και γρήγορη, αλλά με πολύ νόστιμο αποτέλεσμα. Μπορεί να γίνει με αρκετά είδη μανιταριών, άγρια και καλλιεργήσιμα...



Μαγειρίτσα μανιταριών Μαγειρίτσα μανιταριών

Μια πραγματικά υπέροχη σούπα - Η Μαγειρίτσα των χορτοφάγων.



Μερέντα με χαρουπάλευρο Μερέντα με χαρουπάλευρο

Φτιάχνουμε με απλό τρόπο αυτή τη νόστιμη, υγιεινή και θρεπτική κρέμα από χαρουπάλευρο, μέλι και φουντούκια.
Εναλλακτική μερέντα!



Μπάρες δημητριακών με πορτοκάλι & σοκολάτα Μπάρες δημητριακών με πορτοκάλι & σοκολάτα

Πηγή ενέργειας, βιταμινών και φυτικών ινών με: νιφάδες βρώμης, γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι, σοκολάτα κουβερτούρα



Μπέικον από μανιτάρια Μπέικον από μανιτάρια

Τα μανιτάρια σιτάκε ξεροψημένα μας δίνουν γεύση που μοιάζει πολύ στο μπέικον.
Yλικά: μανιτάρια σιτάκε, ελεόλαδο, αλάτι



Νηστίσιμη μερέντα Νηστίσιμη κρέμα σοκολάτας (μερέντα)

Νόστιμη, φθηνή και υγιεινή συνταγή για σπιτική μερέντα χωρίς γάλα, αυγά και λίπος .
Νηστίσιμη συνταγή και μάλιστα ανάλαδη!



Παστέλι Παστέλι

Το παστέλι μας δίνει ενέργεια, ενώ παράλληλα καλύπτει την ανάγκη μας για κάτι γλυκό, χωρίς να μας βαραίνει.



Πέστο Βασιλικού σε ζυμαρικά Πέστο Βασιλικού

Μια νόστιμη, φυσική και υγιεινή τροφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και παραλλαγές...



Φαλάφελ Φαλάφελ

Το φαλάφελ είναι ένα δημοφιλές ανατολίτικο φαγητό. Δοκιμάστε και εσείς αυτόν τον υγιεινό, πεντανόστιμο κεφτέ από όσπρια και λαχανικά...



ξινολάχανο φτιάχνω ξινολάχανο

Πώς να φτιάξετε στο σπίτι ξινό λάχανο (γερμ. Sauerkraut, γαλλ. Choucroute) που είναι σπεσιαλιτέ της γερμανικής κουζίνας και ιδιαίτερα υγιεινό λόγω της μεγάλης ποσότητας βιταμίνης C.ξινολάχανο



Χούμους Χούμους

Το Χούμους είναι μια κρεμώδης σαλάτα, που χρησιμοποιείται στην Μέση Ανατολή ως συνοδεία του ψωμιού ή αραβικής πίτας σε ρόλο ορεκτικού



Facebook comments