Στέβια

Eπιστημονική Oνομασία: 
Stevia Rebaudiana
Φυτό: ποώδες,

Περιγραφή: είδος φυτού με προέλευση τη Βραζιλία και την Παραγουάη. Περιέχει μια ουσία η οποία ονομάζεται στεβιόζη ή στεβιόλη έχει πολλές φορές μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Χρησιμοποιείται σε αρκετές χώρες ως εναλλακτική γλυκαντική ουσία από την ζάχαρη.

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της είναι γνωστή εδώ και αιώνες στους αυτόχθονες της Ν. Αμερικής που τη χρησιμοποιούν ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια το φυτό στέβια και τα γλυκαντικά που προέρχονται από τα φύλλα του τράβηξαν την προσοχή εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης σε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και θερμίδες. Τα φύλλα του φυτού και τα γλυκαντικά που προέρχονται από αυτό έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη, δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και δεν περιέχουν υδατάνθρακες.

Στοιχεία καλλιέργειας: Η στέβια στην άγρια της κατάσταση στο ιθαγενές της περιβάλλον είναι ένα πολυετές φυτό που φυτρώνει σε αμμώδη, μικρής γονιμότητας εδάφη στις άκρες ποταμών και ρεμάτων. Αυτό δείχνει ότι δεν είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό όσον αφορά τις συνθήκες ανάπτυξης του. Χωρίς κλάδεμα γίνεται περίπου 60 εκ. ψηλό. Οι ανάγκες του σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες οπότε οποιοδήποτε μείγμα για γλάστρες με ουδέτερο ή ελαφρά όξινο είναι κατάλληλο. Η στέβια είναι τρυφερό φυτό που δεν αντέχει το χειμερινό ψύχος. Σε βόρειες χώρες καλλιεργείται ως μονοετές αλλά σε χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί ως τρυφερό πολυετές και με μια μικρή προστασία κατά τις ημέρες του χειμώνα με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να επιβιώσει για όλο το έτος.

Η βιολογία, ο χαρακτήρας αλλά και η χώρα από την οποία προέρχεται η στέβια την κάνουν ένα ιδανικό φυτό για καλλιέργεια καθώς οι χώρες από τις οποίες προέρχεται έχουν κλίμα όπως το Ελληνικό, ενώ οι εδαφικές της ανάγκες εύκολα μπορούν να καλυφθούν από μια πληθώρα κρητικών εδαφών. Αυτή την στιγμή μια από τις μεγαλύτερες δυσκολίες όσον αφορά την καλλιέργεια της στέβιας είναι η εξεύρεση σπόρων.

Για την εμπορική της εκμετάλλευση η καλλιέργεια του φυτού στέβια ξεκινάει σε θερμοκήπια όπου φυτεύεται μόσχευμα της ρίζας του φυτού. Την άνοιξη, μόλις τα νέα φυτά φθάσουν σε ύψος 7 με 10 εκατοστά, μεταφυτεύονται σε χωράφια. Μόλις ανθίσουν, τα φύλλα τους συλλέγονται με το χέρι, αποξηραίνονται και συσκευάζονται σε δεμάτια.

Η παραλαβή των γλυκών συστατικών: Τα φύλλα της στέβια ξηραίνονται και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε νερό (με μια διαδικασία που θυμίζει τη διαβροχή του τσαγιού) ώστε να απελευθερωθούν τα γλυκά συστατικά (γλυκοζίτες στεβιόλης), τα οποία απομονώνονται με τεχνικές (όπως η κρυσταλλοποίηση) και καθαρίζονται, μέχρι να προκύψει το επιθυμητό προϊόν. Μία περιγραφή του τρόπου εξαγωγής των γλυκών συστατικών από το φυτό στέβια αναφέρεται από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά (National Research Council of Canada).

Παραδοσιακή Ιατρική: Για αιώνες, η φυλή Γκουαρανί της Παραγουάης χρησιμοποιούσε τη στέβια, την οποία καλούσε ka’a he’e («γλυκό βότανο») ως γλυκαντικό σε ροφήματα (verba mate) και φαρμακευτικά τσάγια ή για να θεραπεύσουν, όπως πίστευαν, την καούρα και άλλες ασθένειες.

Γλυκαντική ύλη με λίγες θερμίδες: Τα γλυκαντικά που προέρχονται από στέβια αποδίδουν μηδενικές θερμίδες και μπορούν να αποτελέσουν επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους, αφού μειώνουν το θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτας και διατηρούν την ευχαρίστηση στο διαιτολόγιο βοηθώντας τους ανθρώπους να μείνουν πιστοί στη δίαιτά τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατάλληλη για ανθρώπους με διαβήτη: Τα γλυκαντικά από στέβια δεν περιέχουν υδατάνθρακες και δεν επηρεάζουν τη γλυκόζη στο αίμα, επομένως μπορούν να καταναλωθούν από ανθρώπους με διαβήτη. Επίσης δεν αποδίδουν ενέργεια (θερμίδες) και μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση ή τη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, μια πολύ σημαντική παράμετρο για τον έλεγχο του [[διαβήτη και των επιπλοκών του.

Έρευνα: Πρόσφατες έρευνες έχουν αξιολογήσει την επίδραση της στέβια στην παχυσαρκία, στο διαβήτη και την υπέρταση. H ημερήσια πρόσληψη rebaudioside-A δεν έχει καμία επίδραση σε ανθρώπους με φυσιολογική και χαμηλή συστολική πίεση ή ασθενείς με ήπια έως μέτρια υπέρταση. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση του γλυκαντικού στέβια (σε δόσεις που ισούνται ή υπερβαίνουν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη) δεν επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και είναι καλά ανεκτό από άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Σε πολυκεντρική διπλή-τυφλή κλινική μελέτη ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (placebo) αξιολογήθηκε η ημερήσια κατανάλωση 1.000 mg ρεμπιάνας (εκχύλισμα στέβιας) για ένα διάστημα 16 εβδομάδων. Στη μελέτη συμμετείχαν 122 άντρες και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2. Μετά από 16 εβδομάδες ημερήσιας κατανάλωσης εκχυλίσματος στέβιας ή εικονικού φαρμάκου (κυτταρίνη), δεν παρατηρήθηκαν διαφορές στη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη. Το εκχύλισμα στέβιας δεν είχε καμία επίδραση στη γλυκόζη νηστείας, στην ινσουλίνη, στα λιπίδια αίματος και το πεπτίδιο C.

Χρήσεις για αποξηραμένα φύλλα: Κλαδέψτε stevia φυτό σας μία φορά τους μίσχους πάρει 6 έως 12 ίντσες ψηλό. Πόσο σύντομα θέλετε να κλαδέψετε τους θα εξαρτηθεί από τον αυξανόμενο χώρο που τα έχουν λάβει in τους μίσχους που έχουν αποκοπεί και κρεμάστε τους ανάποδα για να στεγνώσουν. Όταν τα φύλλα Stevia είναι στεγνά, μπορείτε να τους συντρίψει στα δάχτυλά σας και να αποθηκεύουν τα θρυμματισμένα φύλλα σε μια πλαστική σακούλα. Απλά προσθέστε μια πρέζα τους για να γλυκάνουν τα αφεψήματα ή ακόμα και σάλτσες ζυμαρικών. Θυμηθείτε να μην προσθέσει πάρα πολύ, αφού stevia είναι φυσικά πολύ γλυκό - μπορείτε να αισθανθείτε όπως σας δεν έχετε προσθέσει αρκετά, αλλά το γεγονός είναι σίγουρα θα θέλετε να δοκιμάσετε δοκιμή πριν από την προσθήκη περισσότερων. Γλυκού χυμό λεμονιών και αποξηραμένα φύλλα Stevia κάνουν για μια δροσιστική λεμονάδα χωρίς την ενοχή της επεξεργασμένης ζάχαρης. Είναι πολύ καλό για τα παιδιά, καθώς, δεδομένου ότι δεν θα τους πάρει υπό εκκαθάριση όπως η ζάχαρη μπορεί να. Όταν η σύνθλιψη φύλλα σας, μπορείτε να αλέσει τα επάνω πρόστιμο και να τους σαν σκόνη, η οποία λειτουργεί καλύτερα όταν οι ουσίες αυτές προστίθενται σε σάλτσες ή ποτά.

Χρήσεις για φρέσκα φύλλα: Φρέσκα φύλλα Stevia μπορεί επίσης να προστεθεί σε σάλτσες που θέλετε να γλυκάνει, σαν ένα φύλλο δάφνης, προστίθεται σε σούπες και σάλτσες. Θυμηθείτε να περιορίσουν την ποσότητα των φύλλων που χρησιμοποιείτε, γιατί ακόμα κι αν δεν είναι τόσο γλυκό και αποξηραμένα φύλλα Stevia, εξακολουθούν να είναι πολλές φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Μπορείτε να βάλετε ένα φρέσκο φύλλο stevia σε ένα ποτήρι του τσαγιού για να γλυκάνει, ή περισσότερα σε μια κανάτα από λεμονάδα. Αν είστε διασκεδαστικό, μπορείτε να προσθέσετε μια νέα κλαδάκι της stevia σε ένα ποτό, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι μόνο για εμφάνιση. Θα προσθέσει γλυκύτητα, έτσι μπορείτε να θελήσετε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο γλυκαντική ουσία στο ποτό μόνη της αν θα πρέπει να προστεθεί ένα φύλλο σε αυτό.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια & www.bioathens.com


Συνίσταται για: 
Σπορά Στέβιας: Οδηγίες σποράς στέβιας στον κήπο. ...περισσότερα.
Μαρμελάδα από κούμαρα: Πώς κάνουμε μαρμελάδα από τα κούμαρα με ζάχαρη ή στέβια... ...περισσότερα.

Facebook comments