Κανέλλα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Cinnamomum verum
Άλλα Ονόματα: 
Κιννάμωμο
Φυτό: δέντρο, Φύλλο: παραλληλόνευρο, Κατάγεται από: Κίνα,

Κανέλα ονομάζεται το μπαχαρικό που παράγεται από το φλοιό φυτών του γένους Κιννάμωμο. Χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες αξιοποιήθηκαν από την αρχαιότητα και χρησιμοποιήθηκε για τη διατήρηση τροφίμων. Το μπαχαρικό, στην μορφή του έτοιμη προς κατανάλωση έχει καστανοκόκκινο χρώμα, είτε σε μορφή σκόνης είτε σε μορφή φλούδας και έντονο άρωμα.

Παράγεται από διάφορα είδη φυτών του γένους Κιννάμωμο:    Κιννάμωμο το γνήσιο (Cinnamomum verum) ή αλλιώς Κιννάμωμο το κεϋλανικό (Cinnamomum zeylanicum)

  •     Κιννάμωμο το αρωματικό (Cinnamomum aromaticum) - Κάσσια ή κινεζικό κιννάμωμο
  •     Κιννάμωμο του Μπούρμαν (Cinnamomum burmannii) - ινδονησιακό κιννάμωμο
  •     Κιννάμωμο του Λουρέιρο (Cinnamomum loureiroi) - Κιννάμωμο του Σαϊγκόν ή βιετναμέζικο κιννάμωμο

Από το είδος Κιννάμωμο το γνήσιο προέρχονται ποικιλίες με διαφορετική γεύση:

  •     Tύπου 1, στη Σιναλεζική: Pani Kurundu (පැණි කුරුඳු), Pat Kurundu (පත් කුරුඳු) or Mapat Kurundu (මාපත් කුරුඳු)
  •     Tύπου 2, στη Σιναλεζική: Naga Kurundu (නාග කුරුඳු)
  •     Tύπου 3, στη Σιναλεζική: Pani Miris Kurundu (පැණි මිරිස් කුරුඳු)
  •     Tύπου 4, στη Σιναλεζική: Weli Kurundu (වැලි කුරුඳු)
  •     Tύπου 5, στη Σιναλεζική: Sewala Kurundu (සෙවල කුරුඳු)
  •     Tύπου 6, στη Σιναλεζική: Kahata Kurundu (කහට කුරුඳු)
  •     Tύπου 7, στη Σιναλεζική: Pieris Kurundu (පීරිස් කුරුඳු)


Μαγειρική και ζαχαροπλαστική

Η κανέλα χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κουζίνα πολλών πολιτισμών. Συμπεριλαμβάνεται ως κύριο συστατικό σε συνταγές για:

  •     μίγματα μπαχαρικών (π.χ. κάρυ)
  •     ποτά και λικέρ
  •     καφέδες και αναψυκτικά (π.χ. καπουτσίνο, κανελάδα)
  •     γλυκά (ρολά κανέλας, μηλόπιτα, ρυζόγαλο, μπακλαβάς, ζαμπαγιόνε)
  •     κρέατα (χουνκιάρ μπεγιεντί, καϊσερλί)


Θεραπευτικές δράσεις: Αρκετές από τις αναφερόμενες φαρμακευτικές ιδιότητες της κανέλας έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά και οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει ο φλοιός του φυτού. Οι βασικές δραστικές ουσίες αυτών των ελαίων είναι η κινναμαλδεΰδη, η κινναμωμική αλκοόλη και αρωματικές ουσίες.
Θεραπευτικές ιδιότητες: αντιβιοτική δράση, αντιεπιληπτική δράση, διουρητική δράση, εφιδρωτική δράση, προστατεύει από το έλκος,  βοηθάει στη χώνευση
Η κανέλα είναι συχνό συστατικό σε συνταγές φαρμάκων της Παραδοσιακής Κινεζικής Ιατρικής.

Μέλι και κανέλλα: Η επιστήμη σήμερα λέει ότι ακόμη και αν το μέλι είναι γλυκό, εάν λαμβάνεται στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτή δεν βλάπτει διαβητικούς ασθενείς. Το Weekly World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995 έδωσε τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορούν να θεραπευτούν με μέλι και κανέλλα όπως προέκυψε από έρευνα επιστημόνων των δυτικών χωρών. ...περισσότερα.
Μέλι: Αρωματικό, ιξώδες, γλυκό υλικό που προέρχεται από το νέκταρ των φυτών που μαζεύουν οι μέλισσες και το μεταβάλλουν για την τροφή τους ...περισσότερα.

Συνίσταται για: 
Βιότοπος: 

Πηγές:

Facebook comments