Λουίζα

Eπιστημονική Oνομασία: 
Lippia citriodora
Άλλα Ονόματα: 
Λεμονόχορτο
Φυτό: θάμνος, πολυετές, Φύλλο: λογχοειδές, Άνθος: λευκό, Ταξιανθία: βότρυς,

Περιγραφή:  Θάμνος ύψους 1-1,5 μ. ή ψηλότερος, αν το έδαφος είναι γόνιμο. Φύλλα οδοντωτά ή λειόχειλα σε τριμερείς ή τετραμερείς σπονδύλους, λογχοειδή με βραχύ μίσχο, λεία στην άνω επιφάνεια και αδενώδη στην κάτω. Άνθη λευκά, μικρά που σχηματίζουν μασχαλιαίους σπονδύλους ή επάκριους βότρυς. Τα φύλλα συνθλιβόμενα αναδίδουν οσμή λεμονιού. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη. Πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε καμφορά. Κατάγεται από την Ινδία και καλλιεργείται ως αρωματικό-φαρμακευτικό και ως καλλωπιστικό φυτό.

Λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει, χρησιμοποιείται για να αρωματίζει ψάρια, σούπες, σαλάτες, πουλερικά και κρέατα. Όμως η κύρια εφαρμογή της εντοπίζεται στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιία. Ταιριάζει ακόμη τέλεια με φρέσκα φρούτα, γι' αυτό και γαρνίρει φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων ή επιδόρπια κυρίως με βάση τα φρούτα. Αποξηραμένη χρησιμοποιείται για την Παρασκευή εκχυμάτων.

Προσοχή! Συστήνεται να αποφεύγεται η χρήση της από όσους πάσχουν από υπόταση, επειδή είναι διουρητική και μειώνει την πίεση.


Κρύο τσάι Λουίζας: Για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, αντί για τα συσκευασμένα ice-tea, ένα φυσικό και υγιεινό ξεδιψαστικό. ...περισσότερα.

Πηγές:

Facebook comments