Κνίδη η δίοικος (Τσουκνίδα)
Περιγραφή: Πολυετές φυτό, ποώδες και διοικό με ύψος που φτάνει τα 150 εκατοστά. Τα φύλλα της είναι καρδιόσχημα και οδοντωτά. Τα άνθη είναι μικρά, χωρίς οσμή και εμφανίζονται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο, αρσενικά άνθη εμφανίζονται σε διαφορετικά φυτά καθώς το φυτό είναι διοικό (όπως φανερώνει και το όνομά του). Τα φύλλα και οι βλαστοί καλύπτονται από αδενώδεις αγκαθάκια (τρίχες) που προκαλούν έντονη φαγούρα, τσούξιμο και κοκκινίλα σαν τσίμπημα κουνουπιού και σπανίως αλλεργικές διαταραχές. Αυτό οφείλεται σε ένα δηλητηριώδες υγρό στη σύσταση του οποίου υπάρχει μυρμηκικό οξύ, ακετυλοχολίνες και ισταμίνες.
Τα αγκαθάκια της τουκνίδας καταστρέφονται με το βράσιμο ή το ψήσιμο.
Βιότοπος: Φυτρώνει σχεδόν παντού, σε άκρες δρόμων, ακαλλιέργητα και καλλιεργημένα χωράφια, σκουπιδότοπους. Πάντως το ότι φυτρώνει κάπου δηλώνει ότι το έδαφος είναι πλούσιο σε άζωτο.
Φαγώσιμο με τις ίδιες θεραπευτικές ιδιότητες είναι και το είδος Κνίδη η καυστηρά (Urtica urens).
Συλλογή: Μαζεύουμε την τσουκνίδα όσο βρίσκεται χλωρή στα χωράφια ως εδώδιμο χόρτο. Επίσης, μπορούμε να την μαζέψουμε και όταν έχει ξεραθεί (κατά τον Μάιο) για να την χρησιμοποιήσουμε ως βότανο για αφέψημα. Καλό είναι να τη μαζεύουμε φορώντας γάντια.
Αν τσιμπηθούμε από τσουκνίδα μπορούμε να απαλύνουμε το τσούξιμο τρίβοντας την περιοχή με φύλλα μολόχας που συνήθως θα βρούμε εκεί κοντά.
Εδωδιμότητα: Περιέχει αρκετά θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλό ποσοστό σε Ασβέστιο και σε βιταμίνη C. Οι τσουκνίδες καταναλώνονται ως σαλάτα, σούπα και πολλές φορές αντικαθιστούν το σπανάκι σε πίτες ή στο ρύζι.
Πηγές:
- Θανάσης Παπούλιας Τα άγρια φαγώσιμα χόρτα του βουνού και του κάμπου σελ: 120
- Anne Iburg Σπιτικά γιατροσόφια με θεραπευτικά βότανα σελ: 238
- Πηνελόπη Οντύ Πλήρης Οδηγός Φαρμακευτικών Βοτάνων σελ: 108
- Κώστας Μπαζαίος 100 Βότανα 2000 θεραπείες σελ: 310
Facebook comments